A Prong 2012-es újjáéledése óta éves rendszerességgel képes újabb anyagokat megjelentetni, teszik mindezt annak ellenére, hogy látszólag folyamatosan turnéznak. Fontos azt is leszögezni, hogy a mennyiség korántsem megy a minőség rovására, az előző X-No Absolutes véleményem szerint az egyik legjobb albumuk. A lemezek vastag hangzását és energiáját élőben is hozza a zenekar, az élőben alatt azt értem, hogy hárman kiállnak zenélni laptopok és CD-ről bekevert extra sávok nélkül.

A nyerő formulán ezúttal sem változtattak, a lemezt a Tommy Victor ének / gitár, Mike Longworth basszusgitár és Art Cruz dob felállás rögzítette. A No Absolutes tele van olyan dalokkal, amik már első hallgatás után megmaradnak a hallgatóban, ebből a szempontból talán a legdallamosabb és legdalcentrikusabb Prong lemez. A Zero Days ehhez képest visszakanyarodik a morcosabb, agresszívabb, hidegebb Prong gyökerekhez. A hangzás ismét kiegyensúlyozott, harapós, nincs a végletekig feltolva a hangerő, egészen nyugodtan fel lehet tekerni az erősítőt otthon anélkül, hogy elkezdenének torzulni a mélyek.

13 szerzemény található a lemezen (CD és dupla LP formátum), a digipack CD-n található bónusz dalnak sincsen töltelék jellege. Már a However It May End nyitásánál érezni azt a thrash ízt, ami a lemez nagy részén jellemző, ehhez esetenként kevernek egy kis indusztriális effektezést is (lásd Interbeing, ahol a hörgős háttérvokál is ötös), illetve bedobják az összes olyan trükköt, ami a korábbi Prong lemezeken bejött.

A lemez első könnyebben emészthető, és azonnal ható szerzemény a „Divide and Conquer” (negyedikként a sorban), még időben figyelmezteti a hallgatót, hogy nem csak a tempós zúzás lesz jellemző a lemezre. A dal pár hete már elérhető, okos választás a lemez egyik legerősebb pontjával reklámozni a megjelenést. Erie Loch neve ezúttal is feltűnik társszerzőként, a Blood Out of Stone című darabban segített be. Emiatt nem is véletlen, hogy ez az album talán legdallamosabb darabja, Erie az előző lemezen a “Do Nothing”-ban és az “Ice Running Through My Veins”-ben dolgozott együtt Tommy-val. A Rules Of the Collective a harmadik olyan tétel, ami a dallamosabb kategóriába tartozik, a lazább verzéket együtt üvöltős refrénekkel ellensúlyozzák, az egyik biztos dal lehet a lemezbemutató turné setlist-jén.

Az agresszívebb hangvételt tökéletesen kiegészítik a dalszövegek. Tommy nagy hangsúlyt fektethetett a szövegírásra, sikerült olyan társadalomkritikus dalokkal előállni, amelyek pártsemlegesen tudnak bemutatnak egy-egy aktuális problémát. A téma iránt érdeklődőknek érdemes jobban belemászni a Divide and Conquer vagy a Forced Into Tolerance szövegeibe.

A Zero Days egy olyan lemez, amit végig kell hallgatni két-három alkalommal, hogy beérjen, véleményem szerint megéri befektetni rá ezt az időt, roppant kellemesen lehet rá edzeni a nyakizmokat! A lemez július 28.-án jelenik meg a Steamhammer/SPV gondozásában. A zenekar jelenleg európai fesztiválkörúton van (hol máshol lennének), a lemezbemutató turné dátumai szeptembertől várhatóak majd.