Helsinkiben, az Ice Hall arénában ünnepli 60. születésnapját Michael Monroe. Michael Monroe számomra a nyolcvanas évek egyik “mi lett volna ha” története. Mi lett volna, ha Vince Neil és Razzle nem indul el aznap este autóval még egy karton whiskey-ért? Mi lett volna, ha a Hanoi Rocks klasszikusnak nevezett felállása még éveken keresztül albumokat tudott volna kiadni? Valószínűleg minden idők egyik (ha nem a) legsikeresebb finn zenekara lehettek volna. A dolog legszebb része talán az, hogy Michael nem ragadt le a múltban, tovább tudott lépni, és a mai napig halál laza hozzáállással és töretlen lelkesedéssel ontja magából a glam / punk albumokat.

Az énekes most bejelentette: a koncert fináléjának nagy attrakciója a Hanoi Rocks eredeti felállásának színpadra lépése lesz. Előzenekarként pedig a Demolition 23 is feltámad. Monroe, Andy McCoy gitáros, Sami Yaffa basszer, Nasty Suicide gitáros és Gyp Casino dobos utoljára 1982. július 27-én zenélt együtt. A zenekar a következő években is működött, de aztán felívelő karrierjüknek Nicholas „Razzle” Dangley dobos halálos autóbalesete vetett véget 1984 decemberében, a holtrészeg Vince Neil autójában. A Hanoi Rocks ettől függetlenül óriási hatást gyakorolt a korszak hard rock színterére. Később, már a 2000-es években újjáalakultak, de 2009 óta ismét nem aktívak. Monroe és Yaffa ugyanakkor azóta is közösen játszik az énekes szólóbandájában.




Legalább ennyire jó hír, hogy előzenekarként Monroe egy másik régi zenekarát, a Demolition 23-t is feltámasztja, ami csupán egyetlen lemezt adott ki a ’90-es években, de azt Monroe a karrierje egyik legjobbjának tartja. Producere és társszerzője a Bruce Springsteen mellől (meg persze a Maffiózókból) ismert Steven Van Zandt volt, aki a kiadójánál (Wicked Cool Records) idén CD-n, vinylen és a zenekar történetében először digitálisan is megjelenteti az albumot. A Demolition 23-ban Monroe-ék a punkzenei gyökereikhez nyúltak vissza (Ramones, Clash, Dead Boys stb.), de az első lemez megjelenése után nem sokkal feloszlottak, és ez lesz az elsős koncertjük 1995 óta.

Michael Monroe legutóbb 2015-ben nyilatkozott a Rockvilágnak, az interjút ITT találod. A 2015-ben kiadott Blackout States című szólólemezéről pedig ITT olvashatsz bővebben.