Ashes címmel november 10-én egy új EP-vel jelentkezik az ex-Slipknot dobos Joey Jordison és a Dragonforce basszer Frederic Leclercq (itt gitáros) bandája, az extrém metalos Sinsaenum, amelynek Csihar Attila (Mayhem, Tormentor) az egyik énekese. A hat dalt tartalmazó kiadványról hármat még sehol sem lehetett azelőtt hallani, két dal csak japán bónuszként jött ki hivatalosan, a hatodik pedig egy remix. Az Ashes EP címadó dalához klip is készült.

A Dragonforce basszerosa, Frédéric Leclercq nagy death metal rajongónak vallja magát, így a Sinsaenum alapötlete már 1998-ban formálódott. A basszer demózgatott is serényen, a felvételeket pedig elküldte Joey Jordison-nak. Az ex-Slipknot ütős, annyira ráharapott a dalokra, hogy SMS-ben azonnal felajánlotta együttműködését. Jordison és Leclercq következő lépése a megfelelő énekes felkeresése volt, ami nem is bizonyult nehéz feladatnak, mivel egy “túlvilági” hangú, széles skálával rendelkező vokalistára volt szükségük. Így természetesen Csihar Attilára (Mayhem, Tormentor stb.) esett a választásuk, aki mindkettejük jóbarátja.

Mellette egy “death metalosabb” énekest, az egykori Daath / Chimaira vokalistát, Sean Zatorsky-t is felkérték, hogy tökéletes balanszba hozzák a vokál-témákat. Frédéric mellettük honfitársát, az “eklektikus extrémistát”, a Seth együttesből ismert Heimoth-ot is felkérte, hogy teljes legyen a banda, és felvehessék első nagylemezüket. A híres svéd Fascination Street Stúdióban így született meg az ‘Echoes Of The Tortured’ album, amit nem más, mint Jens Bogren (Opeth, Kreator, Devin Townsend) producelt. A 2016. július 29-én megjelent lemez továbbra is nagy sikereket arat világszerte, a kritikusok a modernkori death metal műfaj egyik újabb alapköveként tartják számon ezt a korongot.

Sinsaenum – Ashes EP
(November 10 – earMUSIC)

01. Ashes
02. Monarch Of Death
03. 2099 (Heretics)
04. Degeneration *
05. King Of The Desperate Lands *
06. Dead Souls **

* korábban csak Japánban kiadott bónuszdal
** Frédéric Duquesne remix