Ez év áprilisában attól visszhangzott a metal sajtó, hogy az Iron Maiden vendégeként jelenleg Észak-Amerikában turnézó, csuhák mögé bújtatott svéd okkult rocker Ghost vezetőjét, frontemberét, Papa Emeritus III-t bíróság elé akarja állítani a bandából tavaly kirúgott négy muzsikus. A zenészek szerint Tobias Forge, vagyis Papa Emeritus III minden, a csapathoz befutott pénzt a saját cégén keresztül kezelt, ám annak ellenére, hogy a zenekarban létezett az anyagiakról egy bizonyos megállapodás, eltitkolta a bevételeket társai elől, és gyakorlatilag kisemmizte őket. A feldühödött muzsikusok azt követelik, hogy a főpap számoljon el a banda pénzügyeivel arra az időszakra vonatkozóan, amikor a Ghost tagjai voltak (2011 és 2016 között), vagy fizessen nekik 200 ezer svéd koronát (nagyjából 6 és fél millió forint). Sőt, állításuk szerint a Ghost név közös védjegy, és a jelenleg új tagokkal turnézó énekesnek nem lett volna joga egyedül továbbvinni a formációt. Persze Papa Emeritus III mindezt másképp gondolja, a CBS Philadelphiának azt is elárulta, hogy már javában írja az új Ghost nagylemezhez a dalokat, míg a svéd P1 rádió Sommar i P1 című műsorában hivatalosan is felfedte személyazonosságát.

A másfélórás interjú alatt Tobias Forge részletesen mesélt pályafutásáról, életéről és családjáról, többek között bátyja 2009-es szívinfarktusáról és haláláról, illetve arról is, hogy édesanyjáról, aki nagyon büszke rá és örül, hogy fia a Ghost pápája. A CBS Philadelphiának korábban tett nyilatkozatában pedig beszélt a készülő Ghost lemezről is:

„Én alapítottam a zenekart, és azóta itt vagyok. 2006-ban kezdtem el dalokat írni a csapatnak és már a 2016-os felállásban sem játszott olyan, aki szerepelt volna például az első albumon. A mostani turnénkon is van néhány új tag. Eddig összesen tíz-tizenöt tagcserénk volt, sok változáson mentünk keresztül. Persze ez mindig kényelmetlenségekkel jár. De a Ghost sosem tartozott a klasszikus értelemben vett zenekarok közé. Az én értelmezésemben ez egy projekt. Ami a munkamódszeremet illeti, folyamatosan írok, és nagyjából két évvel a megjelenés előtt elkezdem megtervezni, milyen legyen a következő anyag, sőt, akkor már a folytatás is lebeg a szemem előtt, hogy az azt követő korongon merre haladjunk tovább. A felvételeket augusztusban kezdjük, de már három-négy éve dolgozom az anyagon.”

Ami pedig a cikkünk elején említett pereskedést illeti: a szóban forgó keresetet Simon Söderberg (Alpha, 2010-2016-ig), Mauro Rubino (Air, 2011-2016-ig), Henrik Palm (Eather, 2015-2016-ig) és Martin Hjertstedt (Earth, 2014-2016-ig) nyújtotta be (a korábbi hírekkel ellentétben Martin Persner nem tagja ennek a csoportnak), azonban Tobias Forge szerint egyikőjük sem eredeti tag, úgyhogy semmilyen szempontból nem járultak hozzá az üzlet befektetéseihez, és nem felelősek a veszteségekért sem, melyek időközben keletkeztek. A jogi csapat válasza szerint a tagok fix fizetést kaptak és mindenben Forge döntött, továbbá a zenét is ő szerezte. Ennek következtében semmilyen jogi kapcsolat nincs a felperesek és Tobias között, így nem köteles beszámolni a cég bevételeiről és anyagi helyzetéről számukra.