Az 1991-es alakulás óta három nagylemezt és négy EP-t kiadott brazil Angra nemrég megrendítő erejű változáson esett át. A régi tagság háromötöde – a ritmusszekció (Luís Mariutti basszeros és Ricardo Confessori dobos) és az egyéni hangú énekes, André Matos – eltávozott a zenekarból. Egy ilyen fejlemény sok csapatot azonnal a padlóra küldött volna, de a két Angra gitáros (Rafael Bittencourt, Kiko Loureiro) meglepően gyorsan összeszedte magát és az új tagokat. A klasszikus zenével és brazil ritmusokkal kevert metalt játszó banda új felállása Rebirth címmel 2001. november 13-án ki is adta negyedik nagylemezét.

Még mielőtt rátérek a lemezre, essen néhány szó az új jövevényekről és a tagcserék előzményéről. Egy válás sosem jó. Persze vannak zenekarok, akik blabla mindig azzal jönnek, hogy „abszolút barátilag váltunk el” és a hasonló sablonszövegek. De a háttérben biztos ott bújik a kisördög, máskülönben mi a fészkes fenéért váltanának, ha addig minden klappolt? Az Angra kettészakadásában is közrejátszhatott a zenei nézetkülönbség, erre enged következtetni, hogy a kilépett három muzsikus szinte a válás után azonnal új bandát alapított Shaman néven.

Visszakanyarodva az Angra újdonsült tagjaihoz, a frontember, Eduardo Falaschi az Angra előtt a Mitrium tagjaként kezdte meg ténykedését még 1992-ben. Azzal a bandával nem sokra jutott, két demó és egy közös split a Sweet Pain zenekarral. Ezt követte a Venus (na nem a Varga Zsuzsa-féle Izmos kocka has és társai), ott már nagylemezre is futotta (Ordinary Existence 1998). A rövid próbálkozás után jött a Symbols velük két lemezt is készített Edu barátunk, aki majdnem Eddie is lehetett volna. Persze ehhez bizonyos Steve Harris úrnak kellett volna rábólintani. Történt ugyanis, hogy a hatalmas Iron Maiden rajongónak tartott Edu tudomást szerzett arról, hogy kedvenc bandája Bruce Dickinson utódját keresi. Na már most az akkor mindössze 22 esztendős Edunak nem volt mit veszítenie, elküldött egy hangkazettát a bandának. Óriási meglepetésére az Iron Maiden visszaírt, hogy beválogatták a végső körbe, de mint tudjuk végül Blaze Bayley lett a befutó. Főhősünk persze Kiko Loureiro gitáros telefonhívásának is örült, amikor a Symbolsból átcsábította André Matos helyére az Angrába.

Az új Angra sikerszériájához hozzátartozik, hogy a Felipe Andreoli bőgős és Aquiles Priester dobos személyében megtalált ritmusszekció semmivel sem gyengébb a réginél, de a legkellemesebb meglepetést mégis Edu Falaschi énekes okozta. Inkább énekel “bikából”, mint André, de szintén remek adottságai és király dallamai vannak. Egy-két helyen egyébként így is vannak Matos-jellegű témái, de ezzel együtt saját markáns stílusa és – ami a legfontosabb – nagyon jó hangja van. A frontemberváltással párhuzamosan a zene is feszesebb, heavybb lett. Természetesen ki is lehet hallani alkalmanként, hogy nagy hansenisták a srácok, ám az Angra sosem a Helloween által elindított germán speed metal vonal megoldásainak egyszerű bebiflázásáról szólt, ennél ők lényegesen jobbak. Azt is illik róluk tudni, hogy már akkor keverték a komolyzenei hatásokat a dallamos metallal, amikor a Rhapsody még Thundercross néven bontogatta a szárnyait. Emellett zenéjükben megtalálhatók még klasszikus rock és progresszív elemek, amiket latinos hatásokkal fűszereznek. . Több helyen most is nagyzenekari kíséret színesíti tovább muzsikájukat, azonban óva intenék mindenkit a Rhapsody hasonlatoktól, mert a srácok előszeretettel dobnak be tipikusan brazilos elemeket is, ami bárki másnak biztosan nem jutott volna eszébe a pályatársak közül.

A nagy műgonddal hangszerelt albumon egy-két vendég is felbukkan, akik közül metal berkekben a Vanden Plas billentyűs Günter Werno a legismertebb. A Pink Cream 69 basszeros Dennis Ward által kreált sound is rettenetesen el lett találva.

Amennyire féltem a lemeztől előzőleg, annyira beleszerettem most egy év távlatból. Maximális teljesítmény, képtelen vagyok bármibe belekötni. A fiúk valóban újjászülettek, remélem, a csapat jön majd Európába, azon belül Magyarországra is, mert jó kis koncerteket nyomhatnak! Szóval tessék beszerezni ezt a lemezt is!