2017. szeptember 22, péntek egy sokak számára emlékezetes nappá vált, ugyanis Magyarországon hosszú évek után ismét fellépett a finn Wintersun. Az alkalmat az idén megjelent harmadik stúdióalbum, a Forest Seasons inspirálta, mely egy hatalmas adományozó kampánnyal párhuzamosan jelent meg. Röviden-tömören annyi történt, hogy a banda szükségét érezte egy saját stúdió felépítésének, hogy az albumkiadások gördülékenyebben, és gyorsabban történjenek meg, ehhez pedig nyilván egy nagyobb pénzösszeg sem árt. A metál-sajtóban hatalmas visszhangot kapott a történés, méghozzá nem véletlenül, ugyanis a banda durván 135 millió forintot kapott a rajongóktól. Ebből következően rendesen megindult a Wintersun szekere, melynek kezdeti útja a jelenleg zajló The Forest Tour keretein belül valósul meg. A tervek szerint a turné után visszavonulnak az elviekben építés alatt álló stúdióba, és gőzerővel folytatják a Time II munkálatait, valamint egyéb jövendőbeli albumok alapjainak lefektetését. Na meg persze az sem mellékes, hogy ez a turné is egy egész szép kis pénzt tesz a zsebükbe. Így pedig tényleg nem lehet már kifogásuk technikai és költségvetési dolgokat illetően.

Viszont térjünk rá a budapesti koncertre. A nyitó banda a Black Therapy és a Whispered volt. Előbbi bandáról lekéstem, viszont szerintem a Whispered önmagában is tökéletesen bemelegítette a hangulatot. Ami őket illeti, szintén finnek, azonban zenéjüket direkt módon erősen átjárja a távolkeleti kultúra – mind hangzásban, mind megjelenésben. A bandatagok arcfestéssel léptek színpadra, szamuráj-féle maskarában, és minden eljátszott dal sűrűn tarkítva volt különféle kelet-ázsiai hangszeres megoldásokkal. Mindezt pedig melodeath stíluson belül. Mondanom sem kell, kifejezetten érdekes egy zene. Ekkor még a nézőszám nem volt valami magas, viszont a színpadon a négy zenész révén már perzselt a levegő. Nagyon jó kis hangulatot varázsoltak a Barba Negrába, és egyáltalán nem bátortalanodtak el az eleinte még apró közönségen. Ez szerintem minden tekintetben becsülendő. Fellépésük második felétől pedig egyre többen és többen érkeztek, így műsoruk végére már legalább háromszor annyian voltunk a színpad előtt, mint az elején. Visszatérve zenéjükre, az említett melodeath, és távolkeleti kettősség szépen egybe volt kötve, engem viszont rengeteg helyen, főként a gitárok megszólalásánál a Children Of Bodom-ra emlékeztetett a muzsikájuk. Akik persze szintén finnek.

Az időpontok nagyjából pontosan tartva voltak, így egy hipp-hopp átszerelés után 20:30-kor már nyíltak is a függönyök, és belépett a Wintersun legénysége, ekkor még Jari nélkül. A turné állomásain a setlist változatlan, így felkészülve a bulira, összeállítottam magamnak egy lejátszási listát a majd élőben is elhangzó dalokból. Ami a játékidő illeti, szinte percre pontosan másfél órát eszkábáltak össze, mindhárom albumból csemegézve. Többségben mégis az első album dalai voltak, de ez hosszukat tekintve annyira nem is meglepő. Az első dal az új album nyitódala, az Awaken from the Dark Slumber (Spring) című szerzemény volt, melynek kórusa – a Wintersun hagyományaihoz méltóan – erősen közönség-énekeltetősre sikeredett. A maga közel 15 perces hosszával pedig nem is hagyott időt lélegzetvételre. Jari ezen a turnén csak vokálozik, ami érződik is, ugyanis sokkal jobban tud így fokuszálni az éneklésre, mint mikor a korábbi koncerteken gitározott is mellé. Így csak azelőtt toppant be, hogy a dalban szerepe lett volna. Szép kis ováció tört ki megjelenésekor, és már az első percekben kiderült, hogy ő egyébként egy baromi jó frontember, csak a gitározás ezt a képességét háttérbe szorított a színpadon. Ezt az első dalt követte három „old-school” szerzemény az első albumról. Hatalmas hangulata volt a bulinak már ekkor is, a dalok javát a közönség egy emberként kántálta. Ötödikként a sorban jött a Time I kiemelkedő szerzeménye, a Sons of Winter and Stars, mely az én egyik személyes kedvencem a Wintersun-katalógusból (ha nem a kedvencem). Számomra ez volt az est csúcspontja, végig ordítottam én is az egészet a többiekkel együtt. Az ezt követő, vagy az azutáni dal hangosításakor volt valami probléma a bal oldali hangszórókkal, amit többen is próbáltak mutogatással a zenekar tudtára adni, amit ők bár láttak, de inkább nem akartak kizökkeni a performanszból, és nem is álltak le. Azonban egyértelműen észrevehető volt a közönség hangulatának megcsappanásából, hogy itt valami történt. Ezt követte a Starchild, ami hamar helyre billentette ezt a kizökkenést, és valamilyen okból kifolyólag ennél a dalnál már semmi nem volt hallható az előző hangfalas gondokból. Azt hiszem, ez örök rejtély marad. Ezután még eljátszották az új album őszi felvonását, majd a színpad mögé vonultak a tradíciónak mondható visszatapsolást kivárva. Nem kellett sokat várni visszatértükre. Láthatóan ők is élvezték a játékot, mert bár a turné közepén helyezkedett el a magyar dátum, ami egy kényes pont több bandánál is, de ebből náluk semmi sem volt érzékelhető. Teljesen korrekt mennyiségű energiát mozgattak meg magukban. Zárásként a Time című nótát játszották el, amivel úgy gondolom nem is tehettek volna szebb pontot az est végére.

Reméljük ez sok-sok pénz sűrűbb turnézást is magával fog hozni, így hamarosan újra láthatjuk őket. Ez a színpadról is elhangzott, így kétség sem férhet hozzá. Én mindenesetre ott leszek a következőn is!

Fotó: Cserny Anita

VTX