A Road zenekar énekes-basszusgitárosával, Molnár Mátéval beszélgettem, az ötödik alkalommal megrendezett Zorall Sörolimpián. Középpontban a rockzene, a közönség és a média kapcsolata és nem utolsó sorban, a sikerhez vezető út.

Melyik koncert tetszett a legjobban a nyáron?
Gyakran kapjuk ezt a kérdést. Minden egyes koncert más miatt jó, minden bulin megtaláljuk azt a sajátosságot, ami jóváteszi. Például itt van a Balaton, ami mindenképpen megalapozza a buli hangulatát.

Előfordult már veletek olyan, hogy egy buli nem úgy alakult, ahogy szerettétek volna?
Előfordult már. A legrosszabb, amikor esik az eső, mert az nagyon megtizedeli a közönséget. Volt olyan, hogy technikai gondok adódtak, és azok kicsit demotiváltak minket. De ebből szerencsére nagyon kevés volt.

Van kilátásban új album, új videoklip?
Tervben van, jövő tavasszal szeretnénk új klipet, illetve új lemezt is. Az év elején rögzítjük. Még idén ősszel kapunk egy 3D-s klipet, ugyanis az olimpia alatt készül a zenekarral egy 3D Akusztik felvétel, a törökbálinti „Super Size Recording” stúdióban, amit a Magyar Televízió 3D csatornáján sugároznak.

Jó érzés az, hogy egyre több ember ismeri a Road zenekart?
Ez a legjobb érzés. Megismerik a buszunkat, oda jönnek hozzánk a pulthoz. Ott még nem tartunk, hogy leszólítanak minket a közértbe, de azért a fesztiválokon, tény, hogy egyre többen jönnek oda gratulálni, vagy csak megjegyezni, hogy jól érezték magukat a koncertünkön. Nagyon jó érzés.

Mi a módja annak, hogy megnyerd a közönséget? A zene, a szöveg, a megjelenés?
Szerintem a dolog egészét kell nézni. Egy zenekar működésének sok fontos összetevője van. 2004 óta működünk zenekarként, egyre több ember vesz részt a koncertjeinken, veszi meg a lemezeinket, de ennek a miértjét nem lehet megindokolni egy bizonyos dologgal. Nem igazán kerestük a titkát soha. Ezt érzésből csináljuk, ahogy nekünk jól esik, és ha ezt a közönség is érzi, akkor ez a visszaigazolása annak, hogy amit csinálunk, az jó. A Rock and Roll egy életforma. Vannak velejárói és sajátosságai, amiket, ha az ember fel tud venni magára, nem erőszakolja meg önmagát vele, és jól érzi magát a bőrében, akkor ez egy őszinte dolog, amit ha egy zenekar át tud adni, akkor a közönséggel való kapcsolat jól működik.

Fontosnak tartod, hogy egy zenekar mennyire sokszínű?
Szoktunk kapni kritikákat, hogy az első lemezünk volt az igazi, de ez a rajongótábornak az elenyésző része. Szerintem az a legfontosabb egy új lemez megjelenésekor, hogy azok, akik esetleg rossz szájízzel hallgatják meg, azok mellett hányan vannak azok, akiknek tetszik, és akiket meg tudunk nyerni. Hála Istennek mindig egyre többen vannak azok, akik azt mondják egy-egy lemezünk után, hogy a zenénk modern és előremutató.

Sajnos látnivaló, hogy a média nagyon kirekeszti a rockzenét. Ennek mi lehet az oka? Az emberek ízlése változhatott meg, vagy talán nem keresett már ez a műfaj?
Az emberek ízlését egyik oldalról a média befolyásolja, a másik oldalról, ami a tengeren túlról bejön. A kinti befutott sztárok, befolyásolják a közízlést, mivel róluk vesznek példát, azok a „sztárocskák” is, akik egy-két évig a címlapokon vannak. Szóval, azok, akik egy divatirányzat szerint zenélnek, azok is külföldi zenészekre próbálnak hasonlítani. De ez pont így volt a hatvanas, hetvenes években is. Minket nem játszik a rádió, mert hangos a gitár és kemény a dob, kvázi undergrund zenekar vagyunk, ami szintén sokat merít külföldről. Újat nem nagyon lehet ma már kitalálni, de megújítani dolgokat igen. Nem vagyunk benne a tévében, nem játszik minket a rádió, ami arról az oldalról nézve rossz, hogy kevesebb emberhez jutunk el, de a másik, jó oldaláról nézve, végig koncertezzük a nyarat, ősszel és tavasszal önálló turnét szervezünk, míg a pop előadók java része nem jár fesztiválokra, nem bonyolítanak le önálló turnét. Az igazi mérvadó a közönség. Ők veszik meg a lemezeket, a belépőjegyet, úgymond belőlük él ugyanúgy a pop énekes is, mint a rock zenekar is, mert ők döntik el, mit hallgatnak meg szívesen. Akár lemezről, akár élőben. Ha valaki választás elé állítana, hogy vagy adnak minket a rádióban, szerepelünk a tévében és ezzel be is zárul a munkakörünk, vagy soha nem sugároznak a médiumok, de cserébe teltházas koncerteket adunk, akkor biztos, hogy az utóbbit választanám. Igaz, hogy anyagilag jobban járnánk az előbbivel, de mi pont azért szeretjük azt, amit csinálunk, hogy a megírt dalainkat megmutathassuk, átadhassuk az embereknek.

Szereted a Balatont?
Sokat jártunk ide a szüleimmel sátorozni. Mostanában sajnos nincs sok időnk arra, hogy élvezzük a Balatont, de mindenképpen jó érzés ide jönni.

Kővári Piroska
2012.08.17