Március 3-án jelenik meg a  kísérletezős, instrumentális progresszív rock zenekar, a Ghost Toast ötödik nagylemeze, a Shade Without Color, a finn Inverse Records-nál.

A harmadik single, a Leaders mától elérhető a streaming szolgáltatóknál, illetve a Bandcamp-en és a Youtube-on.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=l8C0kNdI-aw
Streaming: https://songwhip.com/ghost-toast/leaders
Bandcamp: https://ghosttoastband.bandcamp.com/
A lemezről: 

A Shade Without Color a 2020-ban megjelent Shape Without Form albumunk folytatása. A dalok nagyja egy időben íródott, és eleve külön-külön megjelenő „duplalemeznek” szántuk. Mindkét lemezcím T. S. Eliot The Hollow Men című verséből származik, és mindkét lemez főként az üresség témájával foglalkozik. Persze csak amennyire egy alapvetően instrumentális anyag erre képes.

Nem is a kiüresedett állapot képezi elsősorban a lemez mögötti gondolatok alapját, hanem az ahhoz vezető tényezők, mint például a személyes sorsok, tragédiák, gyengeségek; az autoritás témaköre; a technológia egyre személytelenebbé válása; a politika; az egymástól elidegenedő emberek; a fenyegetettség érzet.

Ez az üresség uniformizál, feloldja az egyént, hasonlóan kiábrándulttá és reményvesztetté teszi az embert.

Mindkét lemezre a téma illusztrációjaként tekintünk, ezért is használunk most is filmidézeteket, interjú-, illetve beszédrészleteket, verseket. A saját gondolataink és érzéseink ott vannak ezekben és persze a zenében elrejtve. Igyekeztünk ugyanakkor ezt az elég komor témát több helyen feloldani, hiszen nem gondoljuk azt, hogy az emberi sorsok nagy általánosságban reménytelenek lennének, vagy, hogy ne lenne ki-, illetve visszaút. A komorabb részekben fel-felbukkannak reménytelibb momentumok, a szépnek és lágynak szánt témákban pedig itt-itt disszonancia jelzi, hogy ez egy folyamatos küzdelem.  

A dalokról emiatt nem szeretnénk részletekbe menően írni, egy-egy azokhoz passzoló, vagy éppen az adott dalban felbukkanó idézet szerintünk elegendő arra, hogy hangulatot csináljon és támpontot adjon ahhoz, miért gondoljuk a koncepcióba illőnek az adott tételt.

Ez az első albumunk, amely Cserős Zoltán dobossal készült.

A Leaders-ről:

A Leadersben lévő szövegbetét Frank Herbert-től igen fontos gondolat számunkra. Mindenki fog találni tetszőleges alanyt a benne rejlő állításokra. Zeneileg a Leaders felvonultatja a Ghost Toast zenéjében rejlő főbb elemeket, van benne szépen építkező, finom elektronikával fűszerezett nyugodtabb rész, ami fokozatosan engedi szabadjára az energiákat.

Ezzel már három tétel, vagyis a dalok egyharmada ismertté vált a közelgő lemezről, akinek eddig tetszett, amit mutattunk, az szerintünk nem fog március 3-án sem csalódni, sőt számíthat még bőven érdekességekre.

Rengeteg mindent beleraktunk ebbe a lemezbe magunkból. A zene nyelvén kifejezhető érzések mellett konkrét gondolatokat is, még ha azokat mások szavaival mondatjuk is ki. Aki szeret a különböző hangulatok széles skáláján ingadozni és közben el-elgondolkodni a hallható szövegek miértjén, illetve a koncepción, vagy csak úgy álmodozni és kikapcsolni, hagyni, hogy a zene elsodorja, annak a legnagyobb szeretettel ajánljuk.

 “Vezetők. Igen. Azok. Kérdés van?”

– Ghost Toast

“A vezetők hibáit felerősítik az őket kérdés nélkül követők. A karizmatikus vezetők hajlamosak követőbázist, hatalmi struktúrákat kiépíteni, amelyeket a korrupcióra kapható emberek hajlamosak átvenni. Nem hiszem, hogy a régi mondás helyes, miszerint a hatalom tesz korrupttá, az abszolút hatalom pedig abszolút korruptá. Szerintem a hatalom vonzza a korrumpálhatókat.”

– Frank Herbert