Március 3-án megjelent a  kísérletezős, instrumentális progresszív rock zenekar, a Ghost Toast ötödik nagylemeze, a Shade Without Color, a finn Inverse Records-nál

„Sajnos a szomszédos Ukrajnában zajló háború elnyomja a lemezmegjelenés körüli eufóriát nálunk is, ugyanakkor a lemez témája és szándékolt mondanivalója fájdalmas aktualitással bír, tekintve, hogy a lemez címét és koncepcióját ihlető verset (T. S. Eliot: Az üresek) is a háború embertelensége ihlette. A Ghost Toast tagjai elítélik a háborús agressziót, és együtt éreznek valamennyi értelmetlen áldozatokkal, az otthonukat és hazájukat (remélhetőleg csak ideiglenesen) elveszítő ukrán polgárokkal.”

A lemezről: 

A Shade Without Color a 2020-ban megjelent Shape Without Form albumunk folytatása. A dalok nagyja egy időben íródott, és eleve külön-külön megjelenő „duplalemeznek” szántuk. Mindkét lemezcím T. S. Eliot The Hollow Men című verséből származik, és mindkét lemez főként az üresség témájával foglalkozik. Persze csak amennyire egy alapvetően instrumentális anyag erre képes.

Nem is a kiüresedett állapot képezi elsősorban a lemez mögötti gondolatok alapját, hanem az ahhoz vezető tényezők, mint például a személyes sorsok, tragédiák, gyengeségek; az autoritás témaköre; a technológia egyre személytelenebbé válása; a politika; az egymástól elidegenedő emberek; a fenyegetettség érzet.

Ez az üresség uniformizál, feloldja az egyént, hasonlóan kiábrándulttá és reményvesztetté teszi az embert.

Mindkét lemezre a téma illusztrációjaként tekintünk, ezért is használunk most is filmidézeteket, interjú-, illetve beszédrészleteket, verseket. A saját gondolataink és érzéseink ott vannak ezekben és persze a zenében elrejtve. Igyekeztünk ugyanakkor ezt az elég komor témát több helyen feloldani, hiszen nem gondoljuk azt, hogy az emberi sorsok nagy általánosságban reménytelenek lennének, vagy, hogy ne lenne ki-, illetve visszaút. A komorabb részekben fel-felbukkannak reménytelibb momentumok, a szépnek és lágynak szánt témákban pedig itt-itt disszonancia jelzi, hogy ez egy folyamatos küzdelem. 

A dalokról emiatt nem szeretnénk részletekbe menően írni, egy-egy azokhoz passzoló, vagy éppen az adott dalban felbukkanó idézet szerintünk elegendő arra, hogy hangulatot csináljon és támpontot adjon ahhoz, miért gondoljuk a koncepcióba illőnek az adott tételt. 

Ez az első albumunk, amely Cserős Zoltán dobossal készült.
Biográfia:

A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretünk (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használjuk is ezeket a hatásokat, hogy valami számunkra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossunk, teljes szívvel.  

A főbb hatásaink: Tool, Orbital, Shpongle, Ulver, Ott, Jaga Jazzist, Plaid, Future Sound Of LondonMastodon, Pure Reason Revolution, Crippled Black Phoenix, The Mars Volta, A Perfect Circle, Nine Inch Nails, Russian Circles, 65daysofstatic God Is an Astronaut, Isten Háta Mögött, valamint számos filmzeneszerző.

Eddig négy albumunk jelent meg:

Toast in the shell (2011) – szerzői kiadás –
There is no en… (2013) – szerzői kiadás –
Out of This World (2017) – Inverse Records (FIN) –
Shape Without Form (2020) – Inverse Records (FIN) –

A zenekar 2008-ban alakult és 2020-ig változatlan felállásban működött, Papp László dobos azonban 2020 elején elhagyta a zenekart, a helyére Cserős Zoltán érkezett, a Ghost Toast ötödik lemeze, a Shade Without Color megalkotásában már ő vett részt.

Tagok:

Stefán János (basszusgitár, effektek, akusztikus gitár, billentyű)
Rózsavölgyi Bence (gitár)
Cserős Zoltán (dob, dobprogramozás)
Pusker János (cselló, billentyű)