Március 3-án érkezik a debreceni kísérletezős, instrumentális progresszív rockot játszó Ghost Toast zenekar negyedik albuma Shape Without Form címmel. A lemez a finn Inverse Records  kiadásában fog megjelenni, amiről elsőként Frankenstein’s daluk videója ismerhető meg. A január 28-án megjelent Frankenstein’s után, ma itt a második új Ghost Toast dal és klip, az Y13.

Az Y13-ról a zenekar basszusgitárosa, Stefán János szavaival:

Az Y13 (Yankee 1-3) a Ghost Toast azon másik oldalát képviseli, amit előszeretettel szoktak a kritikák/ismertetők kiemelni, vagy a változatosságnak örülve, vagy nem értve azt, hogy hogyan kerül egy ilyen dal egy alapvetően rock zenekar lemezére. Szeretjük, hogy a Ghost Toast-ban bármilyen zenei ötletnek találunk helyet, hogy ilyen szempontból nincs határ.

Ahogy a teljes Shape Without Form lemez, ez a dal is az emberség/embertelenség, a mindannyiunkat fenyegető kiüresedés, illetve annak elkerülését érintő témával foglalkozik.

Az Y13-at modern és klasszikus filmzenék inspirálták (mint többek között Hans Zimmer vagy John Williams szerzeményei), próbáltuk úgy megírni és hangszerelni, hogy a szimfonikus zenei betétek és a riffek jobban egybe olvadjanak, mint korábban.

A hangminták a Space Men című Antony Daisies (Antonio Margherit) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fi-ből származnak.

A videó Dead Sound (vagyis David Armsby) lenyűgőző Autodale című, disztópikus animációs sorozata epizódjainak a szerző engedélyével történő felhasználásával készült.
A Ghost Toast-ról:
 
A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretünk (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használjuk is ezeket a hatásokat, hogy valami számunkra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossunk, teljes szívvel.
 

A főbb hatásaink (csak példálózó jelleggel): Tool, Faith No More, Mastodon, Crippled Black Phoenix, Ulver, A Perfect Circle, Deftones, Oceansize, Jaga Jazzist, Shpongle, Orbital, Ott, Plaid, Future Sound Of London, The Mars Volta, Isten Háta Mögött, valamint sok-sok filmzeneszerző.

A zenekar legutóbbi (sorban a harmadik) lemeze, az Out of This World a finn Inverse Records kiadónál jelent meg 2017-ben és számos pozitív újságcikk, kritika méltatta a világ minden táján, a magyar zenei portálok pedig HangSúly díjra is jelölték az év albuma kategóriában.

Eddig megjelent lemezeink:

1. Toast in the shell (szerzői kiadás, 2011.)
2. There is no en… (szerzői kiadás, 2013.)
3. Out of this World (Inverse Records, 2017.)