Két szerző, két könyv, egy kötet, amelyet a P.Mobil és Schuster Lóránt személye köt össze. No meg a szerzők P.Mobil munkássága iránti elkötelezettsége. Formáját tekintve forgatókönyv, ami azt jelenti, hogy az olvasás – elforgatva – bármelyiknél kezdhető; ugyanakkor azt is, hogy egyik sincs a másiknak alá-, illetve fölé rendelve. Új olvasnivaló a P.Mobilról 460 oldalon, részletes diszkográfiával, illetve eddig nem publikált, különleges fotókkal.

Mobilógia – „Schuster Lóránttal sokáig tűnődtünk, vajon milyen címmel indítsuk útjára az immár több mint négy és fél évtizedes, sokat megélt, patinás bandáról szóló internetes sorozatot. Az apropót a jubileumi évre megjelent Farkasok völgye – Kárpát-medence friss stúdióalbum adta. Miután a dalszövegek – a gondolatébresztés mellett – cseppet sem elhanyagolható mögöttes tartalommal bírnak, úgy gondoltuk, a keletkezés körülményeit, a hozzájuk kapcsolódó gondolatokat nem árt megosztani a nagyközönség szélesebb rétegeivel. Aki egy kicsit is ismeri a P.Mobil munkásságát, pontosan tudja, hogy e jelenség, mármint az ún. „duplafedelű” szövegtartalom koránt sem újkeltű a zenekar történetében. Innen már csak egyetlen lépést kellett tennünk ahhoz, hogy az első LP-től, a Mobilizmótól kezdődően, beleértve persze a különböző hordozókon megjelent mozgóképanyagokat is, végigfussunk az addig megjelent összes kiadványon.  Megtettük. Hozzáteszem: a P.Mobil történetének ebben a megközelítésben való feldolgozása mindeddig egyedülálló kezdeményezés. Majd a lavina elindult, az olvasottsági mutatók az egekbe szöktek. S, ha már lavina, hát legyen minél testesebb; gyarapodjék szépen a P.Mobil élettörténetéhez szervesen kötődő sztorikkal, történetekkel! A zenekar főnökével, motorjával való beszélgetéseink során a dalszövegek elemzéseivel, a hozzájuk kapcsolódó történésekkel igyekeztünk közelebb hozni az olvasót a P.Mobil társadalomszemléletéhez, életfilozófiájához, valamint ahhoz, miként élték meg a különböző korszakok külső és belső viharait. Végigsétáltunk, alkalmanként végigrohantunk a jobbnál-jobb sztorikon, történeteken, amelyek során nemegyszer meghökkentő dolgok kerültek napvilágra”.

A dal ugyanaz marad – Akkor is, és azóta is egy a cél, hogy a P. Mobil életmű emblematikus dalainak egyedfejlődését mutassam be zenei kordokumentumok segítségével, és ezzel sok téves, vagy ismeretlen részlet a helyére kerüljön. Sajnos van miből szemezgetni, mert a Mobilnak több tucatnyi dala tíz-tizenöt-húsz, vagy akár harminc évvel megszületése után jelenhetett csak meg méltó (eredeti) formában. A lényeg mégis az, hogy a hosszú évtizedek alatt jöhettek-mehettek zenekari tagok, jöhettek-mehettek a közönség tagjai, jöhettek-mehettek zenei stílusok, politikai rendszerek, de a dal ugyanaz maradt!

A két rész (Mobilógia, A dal ugyanaz marad) egymástól független, mégis legalább 125436 szállal kötődnek egymáshoz, ezért ha ezt látod: Q XXX. oldal, lapozz a másik könyvrész jelölt oldalszámához és újabb információkkal gazdagodhatsz a témáról.

A dal ugyanaz marad cikkeihez tartozó zenéket a www.pmobil.hu/adalugyanazmarad oldalon hallgathatod-, nézheted meg, ahol dalonként csoportosítva időrendi sorrendben találod meg a számokat. A zenék helyét a cikkeken belül 9 szimbólummal jelezzük.

„Az a csillag még ma is mutatja az utat.” Sokáig úgy voltam vele, hogy a szerencsére, vagy még inkább a „jó időben, jó helyen”-re fogtam, hogy összesodort az élet a Lóránttal, hogy bekerültem a mobilizmus.hu-ra, hogy belefolyhattam a kiadványok szerkesztésébe, hogy önálló sorozatom van, és most könyvem jelenhet meg kedvenc zenekaromról, a P. Mobilról. Visszatekintve kijelenthetem, hogy ez nem más, mint sorsszerűség, hiszen a zenekaron keresztül olyan emberekkel hozott össze az élet, akik mindig is a háttérben mozogtak, és önzetlenül, láthatatlanul dolgoztak a csapatért; ugyanabból az indíttatásból, amellyel én is elkezdtem. Most már világosan látom, hogy az ő munkájuk is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a P. Mobil azzá váljon, ami. Úgy érzem, hogy egy újabb generáció tagjaként – aki jóval később kapcsolódott a történetbe – ezzel a könyvvel törleszthetek egy kicsit mindazért a sok szép élményért, amit a P. Mobil család adott nekem. Az a csillag akaratlanul utat mutatott számomra!

A sorozat, valamint a könyv létrejöttében – hol egy felvétellel, hol egy hiányzó információval, hol egy kontakttal – sok-sok szürke és kevésbé szürke eminenciás segítette a munkámat; mindenesetre nélkülük nem állt volna össze, ezért köszönet illeti őket.                                                                                          

A 2016. október 6-án megjelenő Mobilógia / A dal ugyanaz marad című kiadvány 2.500.-Ft-os áron megvásárolható a Rock Diszkontban (1068 Bp. Király u. 108. www.rockdiszkont.hu), valamint kapható lesz a P.Mobil koncerteken is.