Még a legfanatikusabb rajongók sem adtak volna egy lyukas garast sem a norvég Immortal jövőjéért az elmúlt két-három évben. 2015-ben sokak számára váratlanul érkezett a hír, hogy a black metal banda frontembere, Abbath távozott a zenekarból, saját nevén szólópályára lép és ahogy az szokott lenni, szépen össze is veszett régi cimborájával, Demonazzal a névhasználaton és a szerzői jogokon. A vita végül peres úton rendeződött: a bíróság kimondta, hogy minden jog a csapatnál marad, de ahogy hírlett, Abbath csendben magával vitte az addig majdnem elkészült új soralbum dalait és azokból készítette el első korongját. (a bemutatkozó albumról ITT olvashattok).

Így aztán a norvég black metal-legenda, az Immortal két tagja – Harald Nævdal, azaz Demonaz Doom Occulta ideológus/szövegíró – új dalok írásával múlatta az időt. Demonazéknak tulajdonképpen egy friss lemezt kellett megírniuk, amely Northern Chaos Gods címmel július 6-án jelenik meg. Az új album producere Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain – Abyss Studio) volt, akivel olyan anyagokon dolgoztak korábban, mint az At The Heart Of Winter, a Damned In Black, a Sons Of Northern Darkness vagy a legutóbbi Immortal album, a 2009-es All Shall Fall.

Az anyagot Demonaz gitáros (és énekes/szövegíró), valamint Horgh dobos készítette, a basszustémákat pedig Peter Tägtgren játszotta fel. Azt ugyanakkor nem tudni, ténylegesen és teljes egészében is Demonaz gitározta-e fel az anyagot, hiszen köztudottan kézproblémái miatt kellett hátrébb húzódnia a ’90-es évek végén a bandában. A 8 tételes lemez címadó dala után most már a második előzetes tétel, az albumot záró nagy eposz, a szöveges videóval kísért Mighty Ravendark is meghallgatható.

Az Immortal alap-magja – Abbath, Demonaz és Horgh – 1996 óta alkotott közösen. Az Immortal ezzel a klasszikus felállással öt nagylemezt adott ki: ‘Blizzard Beasts’ (1997), ‘At The Heart Of Winter’ (1999), ‘Damned In Black’ (2000), ‘Sons Of Northern Darkness’ (2002) és a 2009-es reunion-album, az ‘All Shall Fall’.

Abbath 2014-ben jelentette be, hogy megszerezte az Immortal nevének, logójának és örökségének teljeskörű jogát, miután Demonaz (eredeti nevén: Harald Nævdal) és Horgh (eredeti nevén: Reidar Horghagen) véglegesen távozott a banda felállásából.

Abbath 2015 júliusában – egy bírósági döntés értelmében – végül mégis elvesztette az Immortal védjegyére vonatkozó jogait, a továbbiakban szólóbandájával dolgozik, az Immortal jelenlegi két tagja azonban szintén tervbe vett egy új albumot, amely Northern Chaos Gods címmel július 6-án jelenik meg.

Immortal – Northern Chaos Gods
(Július 06 – Nuclear Blast)

01. Northern Chaos Gods
02. Into Battle Ride
03. Gates To Blashyrkh
04. Grim And Dark
05. Called To Ice
06. Where Mountains Rise
07. Blacker Of Worlds
08. Mighty Ravendark