Hatalmas hírverést kapott néhány hónapja a Bite, még a magyar hírportálok is beszámoltak róla, mennyire sokkolta a nézőket a film az Egyesült Államokban. Nem csoda, hogy a hazai horrorfanatikusok is epekedve várták, vajon tényleg valami újat kapnak-e kedvenc műfajuktól vagy megragad a Bite a felesleges hírverés kategóriájában? És egyáltalán, elég az, hogy egy film gusztustalan és “evés mellé nem ajánlott”?

A történetet alighanem mindenki ismeri, néhány barátnő lánybúcsúra érkezik Costa Ricára, ahol a menyasszonyt megharapja valami a víz alatt. A seb nem akar gyógyulni, a lány viszont egyre furcsábban érzi magát. Az átalakulás megkezdődött, Casey pedig tehetetlen…

A kifejezetten klisés, sablonhalmaz kezdés után maga a metamorfózis szórakoztató volt és látványos. Nyilván itt kapta a legnagyobb szerepet a filmet körülvevő gusztustalanság, ami a maga nemében valóban erőteljes volt, de azért még így is “nagyobb volt a füstje, mint a lángja”. Sajnos főhősnőnk átalakulását kicsit összecsapták, így a 88 perces játékidő talán még rövidkének is érződött, túl hamar belevágtunk a végkifejletbe.

the bite2 20160525

Ahogyan a “testvérfilm”, Contracted esetében is megkérdőjelezhettük a szereplő döntéseit, itt is többször feltesszük a legfontosabb kérdést: “de miért nem megy már el orvoshoz?”. A Contracted mellett egyébként jelentős hatással lehetett a nem túl sok ismert filmet jegyző Chad Archibald rendezőre David Cronenberg: A légy című 1986-os klasszikusa. De olyan véleményeket is olvastam, mely szerint Franz Kafka: Az átváltozás című novellája is visszaköszön a Bite-ban.

Sajnos a film amolyan semmi extra. Az edzett horrornézőknél nem veri ki az ingerküszöböt a gusztustalankodás, ugyanakkor nem különösebben rémisztő, sokkoló vagy épp kiszámíthatatlan. Ha kicsit talán átstrukturálták volna a film három fejezetét és az elejét valamint a legvégét jobban átgondolták volna, talán egy átlagosnál jobb horrort kaphattunk volna. Így azonban megragadt egy “nézhető” szinten, ami maximum a barátnőink sokkolására jó, de egy tapasztalt horroros akár egy jóízű ebédet is elfogyaszthat a Bite közben.

Értékelés: 5/10

(Varin)

Forrás: CineGore