Mire jó egy régi szivardoboz, egy kidobásra ítélt mosódeszka, egy ütött-kopott bőrönd vagy éppen kis kedvencünk kutyatálja? A válasz egyértelmű: hangszerkészítésre! Most már nemcsak a tengerentúlon a blues őshazájában, hanem már itthon is találkozhatunk olyan utcazenészekkel, akik az otthoni tárgyakból készített hangszereken játszanak. Ezeket a különleges hangszereket kívánja összegyűjteni a RED ONE HOUSE zenekar a #HANGSZERMUSTRA videóblog sorozatában.

 

A kéthetente megjelenő sorozatban, olyan egyedi, kézzel készített, ritka utcazenész hangszerek kerülnek bemutatásra, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői szólaltatnak meg koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket és milyen egyedi hangjuk van.  Az adásokban a Red One House zenekar tagjai és vendégeik (Ferenczi György, Crazy Daisy Jug Band, Huckleberry Guys, Poplesz, Texas Tourist) az alábbi hangszereket veszik górcső alá: szivardoboz gitár, mosódeszka, lábdob bőrönd, nagybőgő, stompbox, szájgitár, lavórbőgő, jug, kutyatál rezonátoros gitár, banjitár, szájharmonika, mankó gitár, pocketsax, ordibátor, lap steel gitár stb…

Ha tetszenek ezek a hangszerek, érdemes feliratkozni a csatornájukra, és figyelemmel kísérni lejátszási listájukat, mert a hangszerek tárháza folyamatosan bővül. Akkor nézzünk is egyet a már megjelent adások közül:

SZIVARDOBOZ GITÁR

„Egy eredeti kubai szivardoboz volt a test alapanyaga, ami egy zongorából kibontott jávorfával lett belül megerősítve és ehhez rögzítettem a gitárnyakat. A testbe egy Fender Squier Stratocaster nyaki és hídi hangszedő került beszerelésre. A hídi hangszedőt a megszokottól eltérő szögben helyeztem el a gitáron, így elértük azt, hogy a magas hangok nem sípolnak olyan kellemetlenül a kis test miatt. A három állású kapcsoló a gitártest felső élére került, az oldalára egy hangerő potméter raktam. A fejre egy sas formát faragtam, négy kettes hangolókulcs elosztással. Befejezésül egy spárgából font heveder került rá.”

Weboldalon, IDE KATTINTVA tudjátok követni a történeteket.