A szokásoktól eltérően idén szeptember végén került megrendezésre a XVI. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál. A Magyar Képregény Szövetség által szervezett vasárnap délelőtti program első vendége a Red One House zenekar volt. Az idén két utcazenei fesztivált (Ceglédi, Angyalföldi) megnyerő veresegyházi blues-rock banda az alkotókkal közösen mutatta be képregényét és az abból készült videóklipjét, ami egy lehetséges alternatívát kínál a képregények zeneipari felhasználását illetően. A beszélgetés résztvevői nemcsak magát a produktumot, hanem a munkafolyamatok egyes részeit is felfedték a járványügyi helyzet miatt korlátozott létszámú közönség előtt.

 

 

Az asztalnál (balról jobbra) Demus Zsófia (Magyar Képregény Szövetség), Pál Zoltán Márk (Red One House), Madarász Gergely (Majomdaráló), Gerő András „Hex” (Kill Monday Management)

Fotót készítette: Dancs Enikő Bianka

A zenekar képregényéhez az alapot a tavaly megjelent „Minden létben két kanál” kislemezükön található „Tolom a nőt” című daluk adta. A képregény egy hokum történetet tartalmaz, amelyben a főhős egy stoppos, akinek a különös kaland végén bekötik a fejét. A hokum műfajra jellemző kétértelmű, pikáns dalszöveghez a jól illeszkedő komikus vizuális világot a képregény alkotó Madarász Gergely teremtette meg. A képregény egy cd mellékletet is tartalmaz, így aki megvásárolja a kiadványt egy komplett klipet vehet a kezébe.

Képek a Tolom a nőt című képregényből (Készítette: Madarász Gergely)

 

A már kész kiadvány adta a további ötletet a zenekarnak egy valódi szöveges-animációs videóklip elkészítéséhez, amelyet Gerő András Péter „Hex” által fémjelzett Kill Monday Managment valósított meg. A klippel szemben a legfontosabb elvárás az volt, hogy a már meglévő képregény anyagból készüljön el és ne egy teljesen új animációs videó jöjjön létre. Természetesen a dal instrumentális részeihez szükség volt pár új rajzra, de ezek csak színesítették a már meglévő történetet. A statikus képregény képkockák apró animációk, effektek és kamera mozgások által kelnek életre a klipben. Az így elkészült közel három perces videó sok apró szórakoztató részletet tartogat a néző számára, ezért érdemes többször megtekinteni.