A Simone Simons vezette szimfo metalos holland Epica Joost Van Den Brook producer (ex-After Forever és Ayreon billentyűs) közreműködésével készítette új nagylemezét. Az új Epica korong, szám szerint a hetedik, The Quantum Enigma címmel május 5-én jelent meg. A lemez megjelenését követően turnéra indult a zenekar. A banda, ha jövőre is, de hozzánk is ellátogat, egész pontosan január 24-én. A budapesti Petőfi Csarnokban lévő koncerten a brit Dragonforce is fellép majd. Ennek apropójaként Humel kollégánk kérdéseire Mark Jansen, az Epica vokalistája és gitárosa válaszolt:

epica 20141209Gratulálok az új albumhoz. Hogyan jellemeznéd a dalírás és a felvételek időszakát, az előző album óta voltak komolyabb változások  az életetekben. (Simone Simons énekesnőnek gyermeke született, illetve ez volt az első album ahol Rob van der Loo, a csapat új basszusgitárosa  is részt vett a folyamatban)

Rob nagyon gyorsan és kiválóan beilleszkedett a csapatba, a dalszerzés kezdetétől belefolyt a munkába. Írt is pár nagyszerű dalt, mint például az ‘In All Conscience’. Soha korábban nem írtunk ennyire egységes csapatmunkában dalokat, kiérezni belőlük ezt a frissességet és a köztünk létrejött kémiát. A zene továbbra is  Epicás, frissített elemekkel. Egy számunkra eddig ismeretlen stúdióban folytak a felvételek ami szintén segítette az energiaszint emelését. Joost van den Broek producer kihozta belőlünk a lehető legtöbbet.

Hogy tetszett Robnak a közös munka? Élvezte a folyamatot?

Nagyon élvezte, mivel teljesen szabad kezet kapott dalszerzés terén. Senkit nem akarunk korlátozni ezen a téren, mindenki szabadon előállhat az ötleteivel és megnézzük illik-e a képbe. Robank nagyon jól esett, hogy ennyire megbíztunk benne és elismertük a képességeit.

Hogyan értékelnéd a The Quantum Enigma albumot az eddigi albumok tükrében?

 Ez az album egy új kezdetet jelent számunkra. 10 éven keresztül ugyanabban a stúdióban ugyanazokkal az emberekkel dolgoztunk. A Retrospect DVD volt ennek az időszaknak az összefoglalása. Úgy éreztük itt az ideje hogy új terülteket térképezzünk fel magunknak. A Quantum Enigma az első lépésünk az új irányba, próbáltuk alapul venni az eddigi munkásságunk legjobb elemei, és ezeket ötvözni az újabb és frissebb elemekkel.

Hogyan látod napjainkban a szimfonikus metált mint stílust? Vannak olyan területek ahol nagyobb változásokat tapasztaltatok?

Nem igazán tudok a stílus általános állapotáról nyilatkozni, a mi turnénk nagyon sikeres, bármerre játszunk sikerül megtöltenünk a termeket, sosem élveztük ennyire a turnézástJ Az utóbbi időben Németországban láttunk gyors növekedést ami hatalmas dolog, elég lassan indultak ott be a dolgaink. Franciaországban mindig is jók voltunk. A következő turnéval átjövünk hozzátok is Magyarországra, ahol szintén növekszik a rajongóbázisunk.

Többször jártatok már nálunk, illetve dolgoztatok már együtt magyar zenészekkel, milyen érzés visszatérni Magyarországra, milyen emlékeitek vannak a korábbi látogatásokból?

Nagyon szerettünk együtt dolgozni a magyar nagyzenekarral és kórussal, tehetséges zenészeket és kedves embereket ismerhettünk meg. A legjobban talán azt szeretem Magyarországon hogy mindenki kedves hozzánk, eddig semmi negatív élménnyel nem kellett szembesülnünk.

Látsz bármi különbséget az európai és a tengeren túli rajongóbázis között? Vannak olyan területek ahol még nem jártatok és terveztek a közeljövőben eljutni?

Mindig vannak kulturális különbségek de nem létezik olyan ‘európai’ vagy ‘amerikai’ közönség. A két kontinensen belül is vannak régiók ahol látunk különbséget azzal kapcsolatban ahogy a közönség átél egy adott koncertet. Alapvetően több a hasonlóság mint a különbség. Azokban az országokban ahol melegebb van, a közönség is lelkesebb, hahaJ  Vadak,  tele energiával. Minél hidegebb egy régió annál nagyobb a távolság az emberek között. Ezek csupán kulturális különbségek amiket érdekes látni és tapasztalni, az összes rajongókat szeretjük világszerte. Még sosem játszottunk Új-Zélandon, Afrikában vagy olyan ázsiai országokban mint például Japán, ezekre a helyekre szeretnénk eljutni a jövőben.

Mi a véleményetek a hagyományos és internetes rádiókról, médiumokról? Milyen támogatást kaptok az online világból?

Rengeteg támogatást kapunk a kisebb internetes metal rádióktól. Ezek az állomások nagyon fontosak, mivel folyamatosan jó munkát végeznek, olyat, amiről a mainstream rádiók elfeledkeztek. Mivel a wifi kapcsolat a turnén komoly összegeket emészt fel nem sok netes rádiót tudunk hallgatni.

Mik a terveitek az elkövetkező két évre? Meddig terveztek úton lenni a The Quantum Enigma albummal? Vannak következő albumra vonatkozó elképzelések?

Elsősorban az elkövetkező turnéra koncentrálunk. Európa, Latin-Amerika, USA/Kanada, India, Dél-Afrika. Utána kezdünk majd dolgozni az új albumon. Már most írjuk az új dalokat, sosem állunk le, haha.