You And Your Revolution címmel 2008. december végén jött ki a Superbutt negyedik nagylemeze, ami részben a Meshuggah és a Clawfinger közös stockholmi stúdiójában készült. Mi több, a Clawfingerből Zakk Tell vendégeskedik is az egyik dalban! A Superbutt most is hozza a szokott szintet, lehet pörögni, zúzni, bulizni az anyagra, amely egyben színesebb és érettebb is lett elődjeinél. Vörös András tudja, mit csinál. Ambiciózus, örökmozgó természete miatt persze óhatatlanul begyűjtött jó néhány irigyet vagy ellenlábast, de amit szuperseggű kompániájával eddig letett az asztalra, az többnyire nagyon is rendben volt. A profizmus több irányból is süt a lemezről. Először is ott van a gyönyörű borító és booklet, másodszor a Clawfinger és a Meshuggah közös stockholmi stúdiójában elért kristálytiszta és erőteljes hangzás, harmadszor a kiváló vendégénekesek (Zak Tell, Téglás Zoli) felbukkanása, nem utolsó sorban pedig maga a majd negyvenpercnyi dalcsokor.

Emellett pedig egyértelmű, hogy a csapat eddigi legszínesebb, hogy azt ne mondjam, legérdekesebb munkáját tisztelhetjük a You And Your Revolution képében. A nyitó Last Call-ban rögtön tiszteletét teszi Zak Tell, a Clawfinger énekese. Ütős, groove-os és dallamos, csak úgy, mint a két folytatás: a Téglás Zolival prezentált Killer. Tradíció, hogy a ‘butt albumok mindig rejtenek egy kis magyar vonatkozású kikacsintást is, ezúttal egy humoros sanzonnal riogató filmrészletet kapunk Tímár Péter klasszikus filmjéből, a 6:3-ból, majd érkezik a Figure. Vörös András kellően rekedtre véve a figurát üvölt a mikrofonba, a többiek pedig kíméletlenül gyalulnak, bárgyúságnak nyoma sincs. A gitárok mind Szentpéteri Zsolt, mind Szűcs Szabi kezében nagyot szólnak, de a basszusnak is minden eddiginél fontosabb szerep jut a korongon. A komorabb In Vaint követő ötös Lift Her a szikár kezdés ellenére is szinte már könnyednek hat az Andrástól szokatlan dallamokkal operáló verzéivel, a leállós/ambient középrész pedig furcsamód leginkább a poszt-Vörös korszakos FreshFabrikot juttatta eszembe.

A lemez egyébként Jocke Skog producerkedésével készült, neki köszönhetők a programozott alapok a dalokban. Ne felejtsük el azonban kiemelni, hogy a hazai top gun producer Varga Zoli is vastagon ott hagyta a keze nyomát a lemezen, hiszen az énekfelvételeket ő irányította a Bakeryben és a masterelést is végezte ugyanott. A nóták nem folynak alak nélkül, hanem van valami megnyerő lüktetés és hullámzás bennük, fel-felbukkanó váltások, egy-egy kacsintás a progresszivitás irányába. Harmadrészt a közel 40 perces játékidő épp annyi, amennyi kell: se nem kevés, se nem sok. A lemez második fertálya is hasonlóan ütős tételeket rejt, legyen szó akár a With Nails zenei kavalkádjáról és himnikus (!!) refrénjéről, a címadó, vagy a záró Blisters tömény agresszivitásáról, a Mothers’ Day-ben hallható jól eltalált panterás riffről, vagy akár a Gone Far helyenként klasszikus metal énektémákat rejtő megoldásairól, belekötni nincs mibe.

A You And Your Revolution magyar viszonylatban egy vérprofi lemez! Nem arról van szó, hogy a srácok feltalálták a langyos vizet, hanem, hogy ötcsillagos körítéssel szolgálják azt fel! Kiérlelt, profin összerakott produkció ez, amiből tisztán hallatszik, hogy mind a tavalyelőtti, Szűcs Peti személyében érkezett vérfrissítés, mind pedig az jót tett a bandának, hogy mára már végképp levetkőzték a korai idők SOAD/Primus párhuzamait.

Pontszám: 8/10

Vörös András – ének
Mahboubi Salim – basszusgitár
Szentpéteri Zsolt – gitár
Szűcs Szabolcs – gitár
Szűcs Péter – dob

Superbutt: You And Your Revolution
(2008 – Edge Records)

01.Last Call
02. Killer
03. Figure
04. In Vain
05. Lift Her
06. With Nails
07. You And Your Revolution
08. Mothers’ Day
09. Gone Far
10. Blisters