Ezrek ostromolták a csúcstalálkozót, Hamburgban elszabadult a pokol. A G20 gazdasági világcsúcsot idén a németországi Hamburg városában tartották meg. Hogy miért ezt a nagyvárost választották, az jó kérdés, mivel az ilyen események alkalmával mindig számítani lehet az ellentüntetésekre. Idén sem volt másként – az antikapitalista tüntetők három napon keresztül ostromolták a várost, 20 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra. A tüntetők eleinte petárdákkal, később égő blokádokkal, autók (köztük rendőrautók) felgyújtásával, és minél komolyabb anyagi kár okozásával akarták felhívni a figyelmet az üzenetükre: a globális kapitalizmus tönkreteszi a világot. Miként jön a bevezetőm egy lemezkritika bekezdéséhez? Azért, mert a szóban forgó Zed Yago is Hamburg városából való és bár meg nem mondom, hogy a banda tagjai mivel tengetik manapság hétköznapjaikat (valójában az sem tiszta, hogy a Zed Yago 2017-ben aktívnak tekinthető-e), gyűjteményemből előástam az 1989-ben kiadott Pilgrimage lemezüket.

A régi almanachokat böngészve a Zed Yago második nagylemezét a kritikusok már-már az Accept ’85-környéki magasságába és a Doro vezette Warlock korabeli szintjére emelték. Így aztán nem csoda, hogy én is kíváncsi voltam rá. Évekig vadásztam a lemezre, mígnem egyszer a Musicland lemezboltban bagóért bele nem futottam egy használt példányba. Érdekes, hogy akkoriban mennyire más volt a zenei felhozatal (de az is lehet, hogy internet hiányában csak kevés információ jutott el hozzánk. Tény, hogy a ’80-as évek végén a zenei szaklapok év végi szavazatain „A legjobb énekesnő” kategóriában jó ha öt frontlányt megtudtunk nevezni. Volt ugyebár Doro Pesch, a kanadai Lee Aaron, az álomnőként csodált Lita Ford, na meg a csupa csajból álló Vixenből  Janet Gardner. Ja, és arról is volt némi információnk, hogy a szintén amazonokat tömörítő Phantom Blue is bontogatja a szárnyait. Akkor még nem volt Nightwish és a később megerősödött szimfo-metalról sem lehetett hallani.

Pedig a Zed Yago énekesnője, Jutta Weinhold nem itt kezdte a karrierjét, 1974-ben már szerepelt a progresszívabb, krautrockos Amon Düül II francia turnéján, ahol a férjével, a lemez producerével is megismerkedett. Később a nagy német táncdalénekes, a leginkább a kalapjairól ismert Udo Lindenberg háttér vokalistájaként is szerepelt, majd innen evickélt a metalos felségterületre. A Zed Yago már egyértelműen rá épült, dögös és drámai énekhangját alátámasztva az akkoriban nemzetközileg is rendesen beinduló német heavy metal élet brit-fémben és komolyzenei áthallásokkal felépített, kellően egyértelmű zenei világával.  Az 1988-as From Over Yonder című debütalbum nem volt egy nagy szám, ahhoz mégis elegendőnek bizonyult, hogy a világhírű lemezcég, az RCA szerződtesse őket. Honfitársaik közül az Accept és a Helloween is épp ennél az amcsi kiadónál leledzett, így Juttáék is joggal reménykedhettek egy szaftos, márkákkal teletömött hátizsákban. Egy dolgot felejtettek el, fogós dalokat írni.

Az intróként funkcionáló Pilgrim’s Choir dallamait anno Wagner vetette papírra. Az erősen szimfonikus hatású címadó dal érdekes folytatást ígér. A nehézkesen araszoló, de fémben úszó nóta az alt hangfekvését Dio-s rekesztésekkel dramatizáló Jutta nagy ívű áriáján alapszik, akinek néhol kamarakórus is besegít. Sajnos a banda ezzel el is lőtte az összes puskaporát, a lemez hátralévő részében szinte végig ugyanazokkal a kétszólamú gitártrükkökkel, tempókkal és dallamötletekkel variálnak. Stílust illetően talán Dio lenne a megfelelő hasonlósági alap és ezt nem csak a Zed Yago boszorkányos, kalózos, fantasys szövegei miatt értem. A lassan és keményen dülöngélő Black Bone Song és a lassú ritmust lüktető gitárral élénkítő Rose Of Martyrdom misztikussága egy az egyben betehető Dio dalai közé, hogy aztán a monumentális The Man Who Stole The Holy Fire és a lazább Achilles Heel egymást is megpróbálja kiegészíteni. Bárhogy is próbálkozom a nótákkal, egyedül Jutta rendkívül erőteljes hangját tudom pozitívumként megemlíteni. Mivel azonban az operaénekesnők is mind egyforma stílusban énekelnek, Jutta énektémái is egy kaptafára készültek. Ebből pedig 45 perc, ami a Pilgrimage közelvetőleges hosszúsága, bőven elég. A két gitáros, Jimmy Durand és Gunnar Heyse közel sem használja ki a lehetőségeket. Legtöbb esetben uganazt és ugyanúgy játsszák.

Lehet, hogy a németek „kajálták” őket, a kiadó is tolta beléjük a pénzt, így aztán nem véletlen, hogy az épp ötödik születésnapját ünneplő német Metal Hammer dortmundi szülinapján is felléptek. Pedig ott aztán olyan bandák zenéltek, mint a House Of Lords, a Crimson Glory, a Kreator, az U.D.O., a Queensryche, Ozzy Osbourne és a Doroval összeborult Warlock. Kaptak tehát fényűzést rendesen, na meg a kaliforniai Leatherwolf képében egy tőlük klasszisokkal jobb előzenekart a lemezbemutató turnéjukra. Ettől függetlenül 1990-re szétesett a Zed Yago. Jutta és a tar kopasz dobos, Claus „Bubi” Reinholdt Velvet Viper néven alapított bandát, de a többiek is szétszéledtek. Mígnem a kétezres évek elején Jimmy Durand, a csapat egyik gitárosa fel nem támasztotta a Zed Yagot, de már Yvonne Durand énekesnővel az élén. Ebben a kopasz Bubi is részt vállalt, The Invisible Guide címmel 2005-ben ki is adták a zenekar harmadik nagylemezét, amit a Pirates From Hell album követett 2010-ben. Ami pedig Juttát illeti, idén októberben már a 70. születésnapját fogja tölteni. Vendégeskedett ugyan pár metál lemezen, saját csapatával is koncertezett, de a régi színvonalat már nem tudja megközelíteni! Nem mellesleg 2011-ben a dalszövegei alapján kiadott egy fantasy-könyvet is, amihez Michael Wagener keverésével készített egy öt dalos EP-t A Tribute to Zed Yago – Der Soundtrack zur Geschichte címmel, 2012-ben mindebből musicalt is készített, miközben Werner Nadolnys Jane lemezein is fel-fel tűnt vendégként.

Pontszám: 4/10