Az 56 éves Jack Starr-t az archaikus hős-metal szerelmeseinek nem kell bemutatni. A Virgin Steele-es ’81-’84 közötti munkája után mi is emlegettük például a Rhett Forresterrel közös 1984-es Out Of The Darkness-t, mivel nemrég újra kiadták. Jack Starr az első két Virgin Steele album sikere után úgy gondolta, hogy meg tud állni a lábán egy zenei zsarnok szipolya nélkül is – DeFeis nem éppen a kooperációs tulajdonságairól híres – , és otthagyva a bandát szólókarrierbe kezdett, szépen el is tűnve a süllyesztőben, ahol esetleg néhány ezer ősfan tudta csak, hogy hol szólóban, hol kvázi szólóban, többé kevésbé a jelen felállásban, de alkot még a mester. A hősökről és fantasy világokról éneklő Burning Starr nevű saját csapata ’84-ben indult, New York-ban. A kezdeti időkben négy nagylemezt adtak ki, majd 1989-2004 között szüneteltette a bandát. Mióta visszatért, azóta két lemezt dobott piacra, utóbbit 2011-ben Land Of The Dead címmel. A Stand Your Ground a folytatás, a készítő stáb ugyanaz maradt, a banda énekese 2004 óta Todd Michael Hall (Riot, ex-Reverence), a basszer Ned Meloni, a dobos pedig az ex-Manowar ütős Rhino (Ross The Boss). A ’80-as években négy kiváló, alapvetően heavy metalos, de néhol hard rockos hatásokkal is dolgozó zenekarnak ez a harmadik nagylemeze a 21. századi újjáalakulás óta, az előző kettő a 2009-es Defiance és a 2011-es Land Of The Dead volt.

A Jack Starr’s Burning Starr 2009-es visszatérése, azaz a Defiance album megjelenése óta sok minden történt a csapat háza táján. 2010-ben szerződést írtak alá a Limb Music-kal, a német kiadó felelt már az egy évvel később érkező Land Of The Dead-ért is. Az albumon az előző lemezzel megegyező felállás szerepelt, a volt manowaros Rhino dobos és Todd Michael Hall énekesi posztja is változatlan maradt, Ned Meloni, a banda régi tagja és dalszerzője, pedig basszusgitáron játszott. A Manowar-vonalat erősítette Ross The Boss és David Shankle vendégszereplése is, ami sokat dobott az anyag megítélésén.

A Stand Your Ground album kellemes csalódás, ugyanis nagyon rendben van. A keményen és monotonan menetelő ritmus alapjai, a hősi énekek, no és a Manowar mércével mérve is nagyszerűnek tűnő gitártémák stílusos dalokká állnak össze. Jack Starr remek formában van, dalszerzőként és gitárosként is nagyszerűen teljesít, és a csapat is felnő a feladathoz! Todd Michael Hall énekes magas hangja például kellően érett ehhez a hősiességhez, Rhino harciasan kemény ritmusait pedig tanítani kellene! Így aztán a nyitó Secrets We Hide elől nem is lehet elbújni, gyorsan bekalapálják vele magukat az ember szívébe, de a törzsi táncot járó The Enemy gyorsulása, vagy a tíz perces Stand Your Ground nagyvonalú archaikussága és neoklasszikussága is kiválóan sikerült, egy ilyen hosszúságú dalt nehéz úgy megtölteni epikus menetelésekkel, hogy ne legyen köztük kevésbé tetszetős részlet, nekik sem sikerült, de a végeredményre így is büszkék lehetnek.

A Hero-téma persze kötelező, ráadásul a lemez egyik legjobb dala lett ez a stílusos menetelésük. A slágeresebb Destiny nekem nem elég kalandos, de a The Sky Is Falling is stílusos sláger, ahogy a Worlds Apart balladája is megkapta a kellően kemény költőiséget is. Az Escape From The Night nekem kissé szegényes hős-metal sláger lett, pedig az ének itt is magával ragadó, de a hősködésével a We Are One jobban tetszik, ahogy az élénkebb Stronger Than Steel is a maga brutálisan kemény ritmusával. A himnikus False Gods és a levezető To The Ends pedig megmutatja, hogy milyen feloldás kell egy ilyen lemez végére.

Persze nincsenek itt nagy megfejtések, de nekem már annyi is elég, hogy ez egy méltó hős-metal lemez lett a Virgin Steele egykori gitárosától és a Manowar egykori dobosától! Nyilván a rajongók is ezt várják a gitárostól és a dobostól! Hát most megkapták!

Pontszám: 7/10

Az együttes tagjai:
Jack Starr – ének, gitár
Ned Meloni – basszusgitár
Todd Michael Hall – ének
Rhino – dob

A lemezen elhangzó számok listája:

01. Secrets We Hide
02. The Enemy
03. Stand Your Ground
04. Hero
05. Destiny
06. The Sky Is Falling
07. Worlds Apart
08. Escape From The Night
09. We Are One
10. Stronger Than Steel
11. False Gods
12. To The Ends