Év közben még arról értesültünk, hogy Danzig bátyónak idén jól bele kell húznia, ugyanis szeptember környékére ígérte a feldolgozásokkal telepakolt Skeletons lemezt, de szintén idénre tervezte az új nagylemezt is, amelynek már valóban itt lenne az ideje, végtére is a legutolsó Danzig soralbum, a Deth Red Saboath még 2010-ben jött ki. Nos, a főhősünk mára picit módosított a forgatókönyvön. Mivel az ezen cikkben taglalt Skeletons némi csúszás miatt csak november 27-én látott napvilágot, így Glenn Danzig az új dalok érkezését is áttolta a jövő évre. Sebaj, kivárjuk! Addig pedig itt van nekünk 10 tétel azokból, amiket Danzig kívülről fúj.

Már a Skeletons promóciója sem volt egyszerű: május 27-én, 35 év elteltével, Glenn Danzig újra kifestette magát. A legendás Misfits-es koponya-makeup a Danzig új feldolgozás-albumának promó-fotózása erejéig került fel ismét a frontember arcára. Glenn mellett a borítón Kayden Kross színésznő látható, akinek olyan bestsellerekben csodálhattuk meg játékát, mint a Babysitters 2, vagy a Mothers And Daughters. A lemez elkészítésében pedig a Prong frontembere, Tommy Victor és a Type O Negative-ból ismert dobos, Johnny Kelly volt Danzig két hű fegyverhordozója. Még mielőtt belemélyednék a dalok boncolgatásába, leszögezem, az albumra került nóták felénél az eredeti verziót sem ismerem, így gyakorlatilag számomra egy majdnem „új” dalokat tartalmazó korong a Skeletons.

Persze a Misfits nem idegen számomra (még úgy sem, hogy igazából sosem voltam az a cső Misfits-fan), így aztán a korongot nyitó Devil’s Angels nótáról azt is gondolhatnám, hogy a fiók mélyéről előtúrt Misfits dalról van szó. Pedig nem, ez egy 1967-es filmbetét, amely címében hordozza a motorosmozi címét is. Maradunk a filmzenéknék, a Satan egy nyers hangzású, kissé morbid ballada. Ha Glenn Danzig állít össze egy feldolgozáslemezt, akkor Elvis Presley sem hiányozhat. Evil Elvis ezúttal a Let Yourself Go-t nyomja el a rock and roll királyától. Véleményem szerint ez lett a lemez legjobban sikerült darabja. Ebben a rockos hangszerelésben, Danzig hangjával minden Elvis dal jobban szólal meg az eredetinél. Nem véletlenül akasztották rá az Evil Elvis nevet. Végre egy olyan dal érkezik, amelynek én is kívülről fújom az eredetijét. Az más kérdés, hogy a Black Sabbath N.I.B.-je viszont lehetne sokkal jobb is, sőt másoktól már halottuk is jobban. Elmegy-elmegy, de csak azért, mert az eredeti kópiát egyszerűen nem lehet elrontani. Szerintem a legnagyobb meglepetést az Aerosmith dalának átirata jelenti. A Lord Of The Things amúgy sem tartozott Steven Tyler-ék legjobb dalai közé (ha hirtelen kérdeznétek melyik albumon található, a választ illetően lövésem sem lenne), de a vastagabb gitárokkal, és a Glennből áradó sötét tónussal ezt szintén sikerült erősebbé tenni az eredetinél. Ezt követően visszakanyarodunk 1967-hez (a korongon található 10 szerzemény közül négy is abban az évben íródott), így az Action Woman is idegenül cseng előttem. Mondjuk, talán ennél érzem a legjobban, hogy Danzig-dalos, így akár az első három Danzig lemez valamelyikén is szerepelhetett volna, mint saját szerzemény. Ezt követően egy nagy kedvencem csendül fel, ez pedig a Rough Boy a ZZ Top-tól. Ezt a verziót azonban közel sem érzem annyira átütőnek, mint a texasiak eredetiét. Nagyot énekel benne Danzig, de a szexualitástól túlfűtött csajozós blues nem süt át. A kissé leült hangulatot a With A Girl Like You rock&roll-al próbálja feltüzelni. Igazi szoknyapörgetős, a csajt a nyakba felkapós kétperces szösszenet. A Find Somebody is ismeretlen volt számomra, el is ment mellettem. A lemezt záró, bugyi nedvesítő Crying In The Rain-t azonban nincs ember a Földön, aki ne ismerné. Az más kérdés, hogy az eredeti The Everly Brothers dal helyett én sokkal jobban szeretem a norvég szinti-popos A-Ha átiratát.

danzig 20151201

Dögös negyveneseknek igazi nosztalgialemez ez. És bár koránt sem Danzig-dalok, azért örülök, hogy a frontember újra hallat magáról, és remélem, hogy ez csak amolyan időkitöltő kiadvány az új Danzig sorlemez előtt. Aztán jöjjön már az az új album Mester…. feldolgozáslemezt nem szoktunk pontozni, de aki nagyon akarja, gondoljon oda egy hatost az ismertető végére.