Ma is Svédországba kalauzolom a kedves olvasót, azonban a jó kis svéd sleaze/glam, netán negédes AOR muzsika helyett jóval szájbavágóbb, erőteljesebb zene lesz terítéken. A Cobra Cult 2015 végén alakult Stockholmban Thomas Jonsson basszusgitáros  és Johanna Lindhult gitáros/énekesnő szövődményeként, majd a duóhoz Carl Johan “Sillen” Sillén dobos is csatlakozott, hogy elkezdhessék a dalírást. 2019 januárjában Anders Martinsgård gitáros csatlakozásával vált teljessé a Cobra Cult tagsága.

A Cobra Cult rövid idő alatt egy intenzíven turnézó zenekarrá fejlődött, amely már fellépett Svédországban, Németországban, Angliában és Norvégiában. Az eddigi legnagyobb szabású élő fellépésük a 2019-es Sweden Rock fesztiválon volt. A zenekar olyan csapatokkal koncertezett már, mint a VA Rocks, az Electric Hydra, a The Sewergrooves és a Horndal. Emelett a banda olyan svéd zenei legendákkal dolgozott már, mint: Tomas Skogsberg (Sunlight stúdió), Joel Grind (Toxic Holocaust) és Robert Pehrsson (Robert Pehrsson Humbucker, Death Breath).

Mezsgyeként a klasszikus NWOBHM vonalat jelölték meg, annak is a durván punkosabb változatát, olyat, amit a Motörhead is tolt. Ennek tükrében a nyolc dal végig is söpör, alig több, mint 20 percet vesz el az életünkből. Magát a Second Gear albumot, amely a Cobra Cult életében immár a második, Robert Pehrsson (Robert Pehrsson‘s Humbucker, Death Breath) rögzítette és keverte a Humbucker stúdió falai közt, a masterelés pedig Joel Grind (Dee Snider, Toxic Holocaust, Municipal Waste) hozzáértését mutatja.

A dalokban megtalálható a Girlschool és a The Misfits vad világa mellett a Hellacopters dallamossága is. A négyes A zenéje olyan, mintha ötvöznéd a The Misfits súlyát és őszinteségét, a Social Distortion dallamait az L7 és a The Distillers énekharmóniáival. Egyszerű, intenzív és riff alapú hard rock, metal és punk hatásokkal. Fülbemászó harmóniák, és egyéni énektémák, amik összességében kiemelkedően egyéni hangzást biztosítanak a Cobra Cultnak.

A lemezt nyitó “Sell Your Soul”, erős Motörhead nyúlással indul. A “The Devil’s End” szellemileg inkább punk, míg a “Run For Your Life” és a “Beat The Demon” büszkén helyet kaphatott volna a Girlschool bármelyik korai albumán. A “Mean Machine” picit visszavesz a lelkesedésből. Közepes tempójú punk rock, kicsit olyan, mint egy L7 dal. A „Hey” folytatja a korábban megkezdett punk irányvonalat. Picit még az Aurora is beugrik, persze Vigiék korai időszakából, de mint, mondtam, csak egy picit. A “Dust On My Boots” inkább rock n’ roll a Nashville Pussy hagyományaiból táplálva, inkább a NP piszkos oldalát kidomborítva. A lemezt záró “Hit The Stage” szintén egy vérbő punk rock amolyan The Distillers módra.

Pontszám: 6/10

Felállás
Johanna Lindhult – ének, gitár
Thomas Jonsson – basszusgitár, ének
Carl Johan “Sillen” Sillén – dob
Anders Martinsgård – gitár
Vendégzenészek:
Robert Pehrsson – gitár
Joseph Tholl – háttér ének

A dalok:
01. Sell Your Soul
02. The Devil’s End
03. Run For Your Life
04. Mean Machine
05. Hey!?
06. Dust On My Boots
07. Beat The Demon
08. Hit The Stage