Augusztus 14-én, 69 éves korában elhunyt a legendás basszusgitáros, Pete Way, a brit UFO egyik alapítója. A lesújtó hír Pete Way hivatalos Facebook oldalán jelent meg. A UFO és a Waysted basszusgitárosa két hónappal ezelőtt életveszélyes sérüléseket szenvedett egy balesetben, ezek következtében hunyt el. Way az utóbbi években ettől függetlenül is komoly egészségügyi problémákkal küzdött: hepatitiszben szenvedett, majd prosztatarákot is diagnosztizáltak nála, és nem sokkal azután, hogy utóbbit legyőzte, átesett egy stroke-on is.

Way alapító tagja volt a UFO-nak, ahol nemcsak játékával, hanem fazonjával is stílusteremtő figurának számított. A csapat összes megkerülhetetlen albumán szerepelt, első ízben 1982-ben távozott soraikból, hogy aztán a ’80-as évek legvégén egy rövid időre visszatérjen, majd 1991-től 2008-ig ismét huzamosabb ideig zenéljen régi társaival. Pete a UFO után az ex-Motörhead gitárossal, a 2018 januárjában elhunyt Fast Eddie Clarkkal hozott össze egy új zenekart, a Fastway-t, előbb azonban játszott régi barátjával, Ozzy Osbourne-nal is, majd egy saját zenekart alapított Waysted néven.

Dolgozott producerként is, többek között a Twisted Sisterrel és a Cockney Rejects-szel. Emellett produceri feladatokat is ellátott több zenekar mellett. Legutolsó munkája egy szólóalbum volt, amelyet Mike Clink producer (Guns N’ Roses – Appetite For Destruction) felügyelete mellett rögzített Walking On The Edge címmel, ennek megjelenéséről egyelőre semmit sem tudni. 2017-ben jelent meg az A Fast Ride Out Of Here című önéletrajza, 2018-ban beindította a Pete Way Bandet.

Pete-et felesége, Jenny, két lánya, Zowie és Charlotte, illetve öccse, Neill gyászolja a zenésztársak és a rajongók mellett. A UFO klasszikus felállásaiból Paul Chapman gitárost idén, Paul Raymond billentyűs/gitárost tavaly érte a halál.

Nyugodjék békében!

https://youtu.be/TjZzuVJD-KI