Január 19-én elhunyt Edward McKenna, művésznevén Ted McKenna skót dobos, aki a Sensational Alex Harvey Band-ben, Rory Gallagher csapatában és a Michael Schenker Group-ban lett világhírű, de rövid ideig szerepelt Ian Gillan szólócsapatában, játszott a Greg Lake Band-ben, és a Nazareth énekes Dan McCafferty mögött is feltűnt, illetve 1996-2011 között előadója volt az Alkalmazott Művészetek Észak-Glasgow-i Főiskolájának.

Úgy volt, hogy az augusztusra várható második Michael Schenker Fest lemezen is dobol majd, amelyen Schenker jelenleg dolgozik a Mad Max frontemberével, Michael Voss-szal. McKenna halálát sérvműtétjéből fakadó komplikációk okozták. A dobos sérvműtétje közben súlyos vérzés jelentkezett. Egy hatalmas orvosi stáb 10 órán át küzdött azért, hogy megmentse az életét. Sajnos nem sikerült elállítani a vérzést, Ted altatásban távozott a világból.

Ted McKenna 1950. március 10-én született Lennoxtown-ban. Eredetileg nagybőgőzni tanult. 1972-ben a Sensational Alex Harvey Band-ben kezdte meg a karrierjét Eddie McKenna néven, ahol a csapat nyolc stúdiólemezén játszott, 1978-ig. Közben szerepelt Dan McCafferty ’75-ös szólólemezén, mint session-zenész. ’78-ban bekerült Rory Gallagher mögé, akinek a Photo-Finish lemezétől kezdve a Stage Struck-ig – vagyis 1981-ig – szerepelt a csapatában.

’81-ben feltűnt Greg Lake és Gary Moore oldalán a Greg Lake Band-ben, miközben 1981-’84 között a Michael Schenker Group-ban dobolt. De 1990-ben Ian Gillan oldalán is turnézott. Nemrég visszatért Michael Schenker csapatába, ahol még tavaly novemberben is hallhattuk dobolni. Emellett a Band Of Friends tagja is volt jelenleg, amiben Rory Gallagher egykori zenésztársai nosztalgiáznak. Utóbbi csapattal a Gastroblues Fesztivál-ra is eljöttek, illetve idén szeptember 18-án újra el akartak jönni hozzánk bulizni, most az A38 Hajó-n léptek volna fel… Egyenlőre nem tudni, hogy a koncert meg lesz-e tartva.

Nyugodjék békében!