Február 6-án volt tíz éve, hogy 58 éves korában elhunyt a gitárlegenda Gary Moore. A jubileum alkalmából kiadatlan dalokkal tiszteleg előtte a Mascot Label Group / Provogue. A legendás blues-rock mester, Gary Moore 2011. február 6-án Spanyolországban halt meg, de zenéje tovább él. How Blue Can You Get címmel április 30-án egy új Gary Moore album jelenik meg, négy kiadatlan dallal és négy feldolgozással. Az albumon régi dalok alternatív változatai, valamint Freddie King I’m Tore Downjának, a Memphis Slim Steppin’ Outjának, Elmore James Done Somebody Wrongjának és BB King How Blue Can You Getjének feldolgozása mellett két vadiúj dal, az In My Dreams, valamint a Looking At Your Picture is helyet kapott. Első előzetesként az eddig kiadatlanul maradt In My Dreams dalt lehet meghallgatni az éppen 10 éve elhunyt gitármestertől.

Gary Moore észak-ír gitáros napjaink rockzenéjét egyik legjelentősebben befolyásoló zenész, hiszen pályafutása során játszott blues-rockot (Skid Row), progresszív rockot (Colosseum II), hard rockot (Thin Lizzy) majd a blues felé fordult. Gary Moore játéka a bluesban és a korabeli beatzenékben gyökerezik. Annak ellenére, hogy legtöbben rockgitárosként ismertük meg, aki később „kipróbálta” magát a bluesban is, sokan nem tudják, hogy ő a blues miatt kezdett el gitározni, és magát blues sznobként jellemezte, amikor visszatekintett arra az időszakra. A ’60-as évek második felében eleinte Hank Marvin és George Harrison, majd Peter Green, Eric Clapton, Albert King és a hasonló nagyok voltak a példaképei.

Gary Moore 1968 és 1971 között a Skid Row névre hallgató dublini bluesrock-banda tagjaként tett szert nemzetközi ismertségre. Miután kiszállt, megalapította saját csapatát The Gary Moore Band néven, és 1973-ban ki is jött bemutatkozó lemezük Grinding Stone címmel. A projekt nem bizonyult hosszú életűnek, mivel Gary régi cimborája, Phil Lynott hívására beszállt tüzet oltani a Thin Lizzybe. Phil és Gary még a Skid Row-időkből ismerték egymást, hiszen 1967-68-ban maga Lynott is lehúzott egy évet a zenekarban. Amikor 1973 szilveszterén, egy koncert után Eric Bell benyögte az unalmast, Phil azonnal Garyhez fordult segítségért. A turnét már a Lynott-Downey-Moore-trió fejezte be és Gary egészen ’74 áprilisáig a bandában maradt.

Először talán a Thin Lizzy-ben hallhatjuk Gary Moore játékában azt a kvalitást, amit a későbbiekben tovább csiszolva, kibontva és rengeteg hatást beépítve, egyedivé alakítva a saját stílusaként ismertek meg milliók. 1974-ben mindössze három hónapot töltött a Thin Lizzy kötelékében, három új dalt rögzítettek csak trió felállásban, és ezek közül mindössze egy jelent meg a soron következő albumon. Ez volt a Still In Love With You, amit Brian Robertson nem volt hajlandó újra feljátszani, mert annyira jónak ítélte Gary Moore játékát rajta. Így megtartották az általa készített felvételt, noha már nem is volt a zenekar tagja. Talán ez az a dal, ahol először „ismerhetjük fel” Gary Moore egyedi stílusát.

A gitáros következő bandája a Jon Hiseman által vezetett Colosseum II volt, amelyben progresszív jazzrockot játszott ’75-től ’78-ig, közben azonban másodszor is kihúzta a Lynottot a csávából, amikor Brian Robertson alkoholproblémái miatt gitáros kellett a Queen három hónapos észak-amerikai turnéján vendégeskedő Lizzybe 1977 legelején. A következő évben dolgozott Andrew Lloyd Webberrel, valamint felvette első igazi szólólemezét Back On The Streets címmel, majd ’78 nyarán harmadízben is a Thin Lizzy gitárosa lett. A már említett Black Rose album felvételeit követően, az amerikai turné kellős közepén viszont újra lelépett Lynott mellől, hogy immár kizárólag a saját dolgaira koncentrálhasson. A Belfast-i születésű gitáros két alkalommal játszott Magyarországon. 2008 nyarán az alsóőrsi Harley Davidson Fesztivál főelőadójaként lépett színpadra, majd egy évvel később Budapesten adott koncertet – 2009 novemberében.

Az 1989-es After The War lemezéről ITT olvashatsz bővebben.

Gary Moore – How Blue Can You Get
(Április 30 – Provogue)

01. I’m Tore Down (Freddie King)
02. Steppin’ Out (Memphis Slim)
03. In My Dreams
04. How Blue Can You Get (BB King)
05. Looking At Your Picture
06. Love Can Make A Fool Of You
07. Done Somebody Wrong (Elmore James)
08. Living With The Blues