Egy Instagram-posztban közölte a nagyvilággal a Red Hot Chili Peppers, hogy John Frusciante gitáros visszatér a zenekarba. A távozó Josh Klinghoffer gitáros 10 éven át játszott a Chiliben, a két utóbbi album, a 2011-es I’m With You és a 2016-os The Getaway vele készült. Josh Klinghoffer 2009-ben csatlakozott a zenekarhoz. Azt írják, Josh csodálatos zenész, akit tisztelnek és szeretnek, és hálásak neki az együtt töltött 10 évért. Nincs hivatalos magyarázat Josh Klinghoffer távozására, sem Frusciante visszatérésére, a Chili terveiről pedig annyit tudni, hogy 2021 nyarára már lekötöttek hét koncertet.

Az 1983-ban alakult zenekarban nem az első eset, hogy cserélődnek a tagok, azon belül is a gitárosok. Az 1984-es debütáló lemezükön, a The Red Hot Chili Peppers-en Jack Sherman gitározott, A második és harmadik nagylemezükön a zenekart alapító Hillel Slovak, de ő 1988-ban herointúladagolásban meghalt. Ezután átmenetileg DeWayne McKnight volt a gitáros, őt viszont hamar lecserélte az állandó taggá váló John Frusciante, szintén 1988-ban. Első periódusa alatt olyan ultrasikeres lemezek születtek vele, mint az 1989-es Mother’s Milk és az 1991-es Blood Sugar Sex Magik. A sikerrel, amit ez utóbbi lemez hozott, Frusciante nem tudott könnyen megbirkózni, úgyhogy 1992-ben turné közben hagyta ott a bandát. Ezután nemsokkal drogrehabilitációra ment. A zenekar pedig Dave Navarro-val készítette el a folyatásnak számító One Hot Minute korongot.

1998-ban Flea kérésére Frusciante visszatért a bandába. Ezután, a klasszikus négyes felállás kezei között született meg a Californication (1999), a By The Way (2002), és a Stadium Arcadium (2006) nagylemez is. 2009-ben Frusciante szólókarriere miatt lépett ki a zenekarból, ekkor vette át helyét a mostanáig gitárosként működő Josh Klinghoffer.