Deák Bill Gyula az idén hatvan esztendős, ebből az alkalomból idén tavasszal egy új albummal jelentkezett, december 19-én pedig nagykoncertet ad a Körcsarnokban. A születésnapi jubileumi koncerten a magyar blueskirály saját zenekarával, a Deák Bill Blues Banddel és barátaival, többek között Hoboval, Tátrai Tibusszal, Póka Egonnal, Csillag Endrével és Hirlemann Bertalannal együtt lép fel.

A nagyszabású, több órás blues rock bulin elhangzik majd a legtöbb ismert nóta a négy évtizede a pályán lévő énekestől, aki koncertprogramját a következőképpen jellemzi: “Vannak a repertoáromban állandóan játszott számok, mint például a Rossz vér vagy a Hosszúlábú asszony, nagyon szeretem a Hey Joe-t Jimi Hendrixtől, az egyik legnagyobb kedvencemtől, de ami semmiképp nem maradhat ki, az a Kőbánya blues. Ez valóban az én dalom, mert nagyon rólam szól, és ma is itt lakom. Az új lemez egyik nótájában van is erre való utalás: Kilencszáznyolvanháromban táltosként nyomultam, eltelt néhány kemény év, de Kőbányán-Kőbányán maradtam’.” És valóban… a Körcsarnokban az új anyag java is hallható lesz.

A hazai blues és rock királya, Deák Bill Gyula jubileumi lemezének a munkálatait egyébként a Kormorán-műhelyre bízta, a Hatvan csapás fél évvel ezelőtt már ki is jött. Kőbánya újdonsült díszpolgárának albuma több hétig vezette a Mahasz-listát, így az aranylemezként tündököl. Az albumra mások mellett egyébként dalt írt a remek gitáros, Patai Tamás a Republic-ból, a Kormoránból Koltay Gergely, Szűts István és Gáspár Álmos, az Edda egykori aranykezű gitárosa, Csillag Endre és a tavaly elhunyt legendás Bikini-gitáros, Daczi Zsolt. A lemez címadó dala, a Hatvan csapás maga a tömény blues rock, Bill kapitány pedig rendíthetetlenül énekli: “Hatvan kereszt vállamon, hatvan ránc arcomon – hatvan súgó állt mellettem – húztak vissza, de előre mentem.”

“Ahhoz, hogy sikeres és hiteles legyen egy előadóművész, eltökéltnek lenni, annyira, mint fiatal korunkban mi voltunk, imádni kell a blues, a rock, a jazz műfajt, és nemcsak énekelni, zenélni kell tudni, hanem szeretni kell a közönséget és ezt az országot. És fontos a kisugárzás, ha ezek megvannak, akkor lehet az emberből valaki” – vallja Deák Bill Gyula, Magyarország legismertebb blues rock énekese.

Deák Bill Gyula “a magyar blueskirály”; az egyetlen hazai énekes, akinek amerikai kritikusok szerint “fekete hangja van.” A kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte. Később mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagja. 1979-től 1985-ig a Hobo Blues Band (HBB) énekese volt. A Beatrice, a P. Mobil és az AE Bizottság mellett felléptek a legendás Fekete Bárány Fesztiválon, amely a rendszert elutasító, szabadságkereső fiatalok számára páratlanul népszerűnek bizonyult.

Bill kapitány kiválva a sikercsapatból, szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P.Box egykori tagjával. Országos ismertségre a Szörényi-Bródy rockopera, az István, a király Torda táltosának a szerepében tett szert. Nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. Később láthattuk az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Költő visszatér, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Zúgjatok, harangok! és az Attila, Isten Kardja rockoperákban.

1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett, a csapattal több nyugat- és közép-európai országban is fellépett. A Kopaszkutya című Szomjas György-film egyik főszereplője. “A magyar blueskirály” pályafutására nagy hatással volt Jimi Hendrix, valamint Radics Béla, “a magyar gitárkirály” és Orszáczky Miklós, a Syrius zenei vezéregyénisége. Bill sokszor játszott együtt a Kormorán zenekarral is.

Deák Bill Gyula jubileumi koncert