Triumphant Hearts címmel december 7-én jelenik meg Jason Becker gitáros új albuma. A ’80-as évek egyik legígéretesebb gitárhőse lassan harminc éve küzd a Lou Gehrig-kórral, más néven ALS-szel, amely az idegek pusztulásával járó, az esetek többségében gyorsan halálos, ám ezeken kívül is bénulást hozó betegség: maga Jason is lebénult, és beszélni sem tud, a külvilággal egy speciális, a szemmozgásaihoz kötött gép és komputerek segítségével kommunikál. Így azonban zenéket is szerez, az új album gitártémáinak javát olyan gitáros barátok játszották fel, mint Joe Satriani, Steve Vai, Neal Schon, Steve Morse, Paul Gilbert, Joe Bonamassa, Uli Jon Roth, Guthrie Govan, Trevor Rabin és még sokan mások. Ám legalább ennyire örömteli, hogy maga Becker is hallható az anyagon, igaz, még a ’80-as és a ’90-es években rögzített témákkal. A decemberben érkező lemezről máris meghallgatható a második előzetes dal, a klippel kísért Hold On To Love.

Jason Becker története nem mindennapos. A Cacophony duó (melyben Marty Friedman volt a társa) kapcsán figyeltek fel rá, majd 1991-ben, mindössze 19 éves korában már David Lee Roth mellett kápráztatta el az egész világot, Eddie Van Halen és Steve Vai nyomdokaiban járva. Ahogy befejezte a harmadik DLR-albumnak, az ‘A Little Ain’t Enough’-nak a munkálatait, már a szupersztárság kapujában állt, de ekkor a lábából induló fájdalom kapcsán kiderült, hogy komoly betegséggel van dolga, hiszen ALS-szel diagnosztizálták. Ekkor orvosai körülbelül öt évet adtak neki, ez pedig 29 éve történt. Azóta Jason elvesztette a képességét, hogy gitározni tudjon, de nem tud járni és beszélni, sőt még önállóan lélegezni sem. Azonban elméjében mindig is ott élt a zene, az akarata pedig megmaradt ahhoz, hogy új zenéket írjon. A szemmozgatást nemcsak kommunikációra használta fel, hanem a zenei hangok lejegyzésére is. Ötleteinek lejegyzésében egy teljes csapat volt a segítségére, akik számítógépre rögzítették az ötleteket.

Első önálló albuma, a Perspectives (ami eredetileg 1996-ban, hivatalosan pedig 2001-ben jelent meg) olyan híres gitár-művészek figyelmét is felkeltette, mint Steve Vai és Joe Satriani – ez utóbbi például “diadalmasan erőteljes, nagyszerű” kompozíciónak minősítette a lemezt; előbbi pedig egyenesen elsőszámú inspirációjának nevezte Becker-t. Becker legutóbb 2008-ban adott ki albumot: a Collection című válogatáson régi és újabb felvételek egyaránt helyet kaptak, többek közt olyan virtuózok vendég-előadásában, mint Vai, Satriani, Friedman, Michael Lee Firkins és Greg Howe.

Jason Becker – Triumphant Hearts
(December 07 – Mascot)

01. Triumphant Heart (feat. Marty Friedman, Gluaco Bertagnin, Hiyori Okuda)
02. Hold On To Love (feat. Codany Holiday)
03. Fantasy Weaver (feat. Jake Shimabukuro)
04. Once Upon A Melody
05. We Are One (feat. Steve Knight)
06. Magic Woman (feat. Uli Jon Roth, Chris Broderick)
07. Blowin’ In The Wind
08. River Of Longing (feat. Jon Satiriani, Aleks Sever, Guthrie Govan, Steve Morse)
09. Valley Of Fire (feat. The Magnificent 13)
10. River Of Longing (feat. Trevor Rabin)
11. Taking Me Back
12. Tell Me No Lies
13. Hold On To Love (feat. Codany Holiday – Chuck Zwicky Remix)
14. You Do It