Kórházba került Jason Becker gitáros (Cacophony, David Lee Roth), aki már a ’90-es évek eleje óta küzd a Lou Gehrig-kórral (ALS). Az ALS során a motorikus neuronok pusztulnak el, ami a mozgásképesség fokozatos romlását okozza. Az agy többi része azonban továbbra is kiválóan működik, így az értelmes ember egy többé nem működő testbe van bezárva. Lassan az összes mozgás megszűnik, végsőként a légzés. A kórra jelenleg nincs gyógymód, a várható élettartam pedig a diagnózistól számított 3-5 év.

Becker még az orvostudományt is megcáfolja, hiszen épp David Lee Roth egyik szólólemezén, az 1991-ben megjelent A Little Ain’t Enough korongon dolgozott, amikor diagnosztizálták nála a kórt. A muzsikus egyetlen barátja kivételével akkor még senkinek sem szólt a betegségéről. A lemez feljátszásánál azonban jöttek a rosszullétek, Jason nem tudott maximálisan a munkára koncentrálni, mert különös zsibbadást érzett a bal lábában. Eleinte nem foglalkozott a különös esettel, de amikor már napról napra rosszabbul lett, orvoshoz fordult. A diagnózis: Amiotrófiás laterálszklerózis, más néven Lou Gehrig-kór.

Becker és családja teljesen összeroppant a hír hallatán, de Jason Vancouverbe repült, hogy folytassa az A Little Ain’t Enough stúdiómunkálatait. A stúdiózás során többször összeesett. Nagy nehézségek árán, mégis feljátszotta a lemezt, ami 1991-ben jelent meg. A korong megjelenése után belátta, hogy nincs értelme a további titkolózásnak, így mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy Becker súlyos beteg. A lemezt követő turnén már nem vehetett részt. Ekkorra az egyik keze már teljesen lebénult, így világossá vált, hogy soha többé nem foghat gitárt a kezébe. Becker azonban nem adta fel. Egyik kezét használva billentyűs hangszeren komponált zenét gitárra, énekhangra és szimfonikus zenekarra. A megvalósítást zenészbarátai látták el. Az anyag 1995-ben jelent meg Perspectives címen. Először csak Japánban volt kapható az anyag, de Eddie Van Halen közreműködésével, később a világ minden pontján hozzáférhetővé vált.

1996-ra Beckernek már egyre nagyobb gondot okozott a beszéd, néhány hónap múlva már beszédképtelenné vált és lélegezni is csak nagy nehézségek árán tudott. Gégemetszést hajtottak végre nála, egy műanyagcsövön keresztül táplálták, ám állapota tovább romlott. Kórházba szállították, ahol a klinikai halál állapotába került. Két hét után mégis magához tért, és állapota javulni kezdett. Bár a mai napig teljesen beszéd- és mozgásképtelen, de egy az apja által kifejlesztett módszerrel képes kommunikálni a környezetével. A módszer lényege, hogy egy számítógép leolvassa a szemmozgását, és a két szem egy-egy mozdulatához az ábécé egyes betűit rendelik. Ezáltal viszonylagos gyorsasággal tud mondatokat alkotni. A szemmozgáshoz rendelt hangjegyek segítségével ismét képes zenét szerezni. Ez a zene, barátja, Marty Friedman szerint, csak a legnagyobb zeneszerzők alkotásaihoz mérhető.

Jobbulást kívánunk!