Az Iron Maiden egyike azon rock-dinoszauruszoknak, akik aztán tényleg a rockzene történelemkönyveinek aranybetűkkel írt oldalaira kerülnek. Ráadásul népszerűségük ma is legalább akkora – ha nem nagyobb -, mint a zenekar pályájának csúcsán a 80-as években. Mielőtt még Bruce Dickinson váltotta volna a túlságosan „megbízhatatlannak” minősített Paul Di’Anno-t – az első Maiden énekes, akinek a hangja két Maiden lemezen is hallható –, a csapathoz egy még kevésbé megfelelő vokalista, Dennis Wilcock csatlakozott és arról próbálta meggyőzni Steve Harrist, hogy a Maiden image-ét a KISS-éhez igazítsa.

Dennis a komisz, most ismét hallat magáról: Wilcock állítása szerint nem Steve Harris és Dave Murray írta a Prowler, a Charlotte The Harlot, a Phantom Of The Opera, az Iron Maiden szövegét, hanem ő, továbbá a Prodigal Son szövegében is társszerző volt, de ezt sem ismerte el a csapat eddig. Így aztán Dennis Wilcock és ügyvédje, Barry McKay közel 40 év után arra az elhatározásra jutott, hogy beperelik a zenekart. Wilcock, illetve az ügyvéd szerény 2 millió fontot szeretne kapni a Maidentől.

Ha pedig ez nem lenne elég, úgy tűnik, a Hallowed Be Thy Name ügye sem ért véget, ugyanis Terry Wilson-Slesser szintén emiatt perli a bandát, mert állítása szerint a szöveg hat sora egy 1974-es Beckett dalból, az A Rainbow’s Gold-ból származik, amit történetesen ő írt. Az Iron Maiden szóvivője mindkét esetet felháborítónak és nevetségesnek titulálta, de ezzel aligha sikerült pontot tenni a dolog végére. Egyébként a Hallowed Be Thy Name peren kívüli egyezséggel zárult, így a Maiden a mostani turnén is játssza a kérdéses nótát, így aztán ma este is felcsendül majd Sopronban, az idei Volt fesztiválon.

Amúgy nem újdonság, hogy valaki perli az Iron Maident: legutóbb szintén a Hallowed Be Thy Name kapcsán merült fel, hogy a dal nagyrészt Brian Ingham és Beckett nevű zenekara majdnem tíz évvel korábbi szerzeménye, a Life’s Shadow másolata, és Steve Harris be is ismerte, hogy nagy hatással volt rá a Beckett első albuma és élőben is látta a zenekart, a Hallowed Be Thy Name-ben pedig hat sor a Life’s Shadow-ra utal. A Maiden végül százezer font (37,1 millió forint) kártérítést fizetett.

Iron Maiden 1977
Tony Moore billentyűs
Dennis Wilcock énekes (balról a második)
Steve Harris basszusgitáros
Thunderstick dobos
Terry Wapram gitáros