Szerdán volt szerencsém részt venni a film különleges díszvetítésén, aminek megkoronázásaként a Konspirációs Teóriák blog általam nagyon nagyra becsült írója tartott egy kis beszélgetést. A Djatlov-incidensről szóló cikke a kedvenceim közé tartozott, úgyhogy nagyon vártam, hogy ez a nem mindennapi történet megelevenedjen a filmvásznon:  1959-ben 9 (?) fiatal rejtélyes halált halt az Urálban, amire a mai napig nem született kielégítő magyarázat. A fentebb linkelt cikkben minden részletet megtudhattok az igaz történeti háttérről, a tovább után pedig a mozifilmmel ismerkedhettek meg közelebbről!

halalhegy2 20160125.jpg 1024Öt amerikai egyetemista indul útnak Oroszországba, hogy egy dokumentum filmet forgasson erről az esetről, ami Hollyt, az ötletgazdát mágnesként vonzza magához. A profi hegymászó szépfiú, a gazdag unatkozó ifiúr, az okoska kameraman szegődik mellé, plusz a női szakasz erősítésére a csöcsös, de kissé butácska hangosító lány.  Hozzáteszem, oroszul egyik sem tud… Viszonylag simán eljutnak a helyszínre, ahol ómenek sorát és öregecske, de szívesen mesélő szemtanúkat találnak.

A hegymászás közben kezdenek baljós előjelek mutatkozni: hirtelen felbukkanó és eltűnő lábnyomok a hóban, egy levágott nyelv és egy titkos csapóajtó sziklának álcázva. A tipikus, sablonos tinihorror történetből egy egészen új dimenzió bontakozik ki, ami olyan komplex megoldást kínál a Djatlov-rejtélyre, hogy idő kell a megemésztéséhez.  Mindezt nagyon parás és izgalomdús köntösbe bújtatták, hogy mindenképpen megérje széles vásznon átélni.

Korántsem állítom, hogy hibátlan alkotásról van szó. Az alapfelállás fájdalmasan buta és sablonos, a mocumentary stílust sokszor túlzásba viszik, főleg az elején egy orosz nyelvű híradóra és a sok kamerarángatásra gondolok – epilepsziásoknak és szédülősöknek nem ajánlom a mozi méretet. Az összetett mindentbele befejezés, azaz a film utolsó harmada azonban a The Cabin in The Woods stílusára emlékeztetett, ami remélem egy új, a mostaninál ezerszer kreatívabb irányzat előfutárává teszi a hollywood-i horrorfilmgyártásban. Igaz, hogy még csak március van, és hajlamos vagyok a mozis élményeimmel túlértékelni filmeket, de az idei felhozatalból eddig az egyik legjobb szerintem.

értékelés: 8/10

DeerWoman

Forrás: Cinegore