Az 1993 óta működő svéd Evergrey egyik legfőbb törekvése, hogy kiemelkedő teljesítményt tudjon nyújtani egy olyan zenei színtéren, ahol egyre inkább az elcsépelt és a formátlan zenei megoldások válnak általánossá. A Tom S. Englund énekes által vezetett együttes neve egyet jelent a kiemelkedő hangszeres tudással és dalszerzői képességekkel, amit a megszokott rock&roll kliséknél jóval összetettebb szövegek tesznek teljessé. A csapat tagjai közt találjuk Tom mellett a Therionból ismert basszusgitárost, Johan Niemannt, továbbá Jonas Ekdahl dobost, Rikard Zander billentyűst és Henrik Danhage gitárost.

Escape Of The Phoenix címmel február 26-án jelenik meg a zenekar tizenkettedik nagylemeze, a 2019-es The Atlantic album folytatása. A lemez The Beholder című számában nem más szerepel vendégként, mint a Dream Theater énekese, James LaBrie, duettet énekelve Tom Englund frontemberrel. Ez a kollaboráció pedig a lehető legegyszerűbb módon, e-mailen keresztül jött létre. A lemez borítóját Giannis Nakos (Remedy Art Design) készítette.

Az új album megjelenik digipak CD-n, limitált LP-n (többféle színben), valamint 1000 példányszámra limitált Artbook változatban (28×28 cm-es, 36 oldalas szövegkönyvvel, bónusz dalokkal és egy bakelit-kislemezzel kiegészítve). Az AFM kiadó mindemellett speciális és exkluzív merchandise-termékeket is piacra dob.

Már megtekinthető az Eternal Nocturnal dal hivatalos videója is, amit a neves Patric Ullaeus (rEvolver Film Company) rendezett.

Evergrey – Escape Of The Phoenix
(Február 26 – AFM Records)

01. Forever Outsider
02. Where August Mourns
03. Stories
04. A Dandellion Cipher
05. The Beholder
06. In The Absence Of Sun
07. Eternal Nocturnal
08. Escape Of The Phoenix
09. You From You
10. Leaden Saints
11. Run
12. The Darkness In You (Artbook bónuszdal)