64 éves korában elhunyt az AC/DC alapítója, ritmusgitárosa, irányítója, Malcolm Young. A halálhírt közleményben tudatta szombaton délután az AC/DC. 2014 áprilisában az AC/DC szintén hivatalos közleményben tudatta a rajongókkal, hogy az alapító gitáros Malcolm Young betegsége miatt nem tudja folytatni a zenélést, de a zenekar nélküle is folytatja. Májustól a csapat Malcolm unokaöccsével, Stevie Young-gal Vancouverben stúdiózott, aki már a ’80-as évek végén is beugrott a csapatba kisegíteni egyszer.

Malcolm egészségi állapota az utóbbi években megroppant. Az AC/DC Black Ice turnéja után tüdőrákot diagnosztizáltak nála az orvosok, amit szerencsére még időben észleltek, így sikerült megoperálni, mielőtt áttéteket képezett volna. Ezután a szívével is akadtak problémái, ami miatt pacemakert kellett neki beültetni. A legkomolyabb problémát azonban a demencia okozta.  Az egészségi állapota miatt visszavonult gitáros 2014-től a Sydney keleti külvárosában található Lulworth House nevezetű magánkórházban töltötte napjait. A szóban forgó magánkórház kimondottan a  demenciában (aggkori szenilitás) szenvedő betegekre specializálódott. Malcolm odahaza hunyt el szombaton, családi körben. Malcolm Youngot öccse, Angus mellett özvegye, O’Linda, gyermekei, Cara és Ross is gyászolják.

A demencia, másnéven szellemi hanyatlás általában kiszáradás, vagy más egyéb kezelhető egészségügyi állapot következménye (Malcolm több forrás szerint stroke-ot kapott április elején). A memóriazavar tünetével induló betegség az esetek többségében olyannyira elfajul, hogy semmilyen ismert gyógyászati módszer nem segít a páciensen, így aztán a demenciás betegek általában átlagosan négy-öt évig élnek még a betegség diagnosztizálása után.

A gitáros a Young család hetedik gyermekeként 1953. január 6-án Glasgowban látta meg a napvilágot, majd 1963-ban a családjával Ausztráliába költöztek. Az AC/DC megalapítása előtt a skót Velvet Undergroundban (ami nem azonos a Warhol-féle zenekarral), illetve az amolyan családi zenekarnak is tekinthető Marcus Hook Roll Bandben zenélt. Testvérével Angus Younggal együtt alapították az AC/DC-t 1973-ben. Idősebb testvérük, a zeneiparban már tapasztalt (nemrég szintén elhunyt) George felügyelete mellett kezdték el teljes erőbedobással csinálni a zenekart, ami Bon Scott énekes beszállásával lett egyre híresebb. Bon Scott 1980-as halála után ő és Angus írták az AC/DC csaknem összes dalát, még a kiszállása után megjelent Rock Or Bust című lemezen is kettőjük van megadva dalszerzőnek annak ellenére, hogy a lemezen helyette már Stevie Young, legidősebb testvérük fia játszott. A zenekar a róla szóló búcsúposztban a banda hajtóerejének nevezte Malcolmot. Az AC/DC 2003-ban került be a Rock Dicsőségcsarnokába, Melbourne-ben utcát is neveztek el róluk.

Nyugodjék békében!