Hivatalos Facebook-oldalán jelentették be ma délelőtt Alexi Laiho halálhírét. A Children Of Bodom egykori és a Bodom After Midnight jelenlegi gitáros/énekese otthonában hunyt el a múlt héten, további részleteket egyelőre nem tudni a tragédiáról. Ugyanakkor nem titok, hogy Alexi évek óta súlyos egészségügyi problémákkal – alkoholbetegséggel és depresszióval – küzdött. Felesége és nővére egyaránt azt kérik: mindenki tartsa tiszteletben gyászukat.

Alexi és a dobos Jaska Raatikainen 1993-ban alapította meg a Children Of Bodomot, a finn metal világ egyik jól ismert zenekarát. Kivételes dalszerzői képességei mellett virtuóz, technikás játéka révén a ’90-es évek végén virágkorba lépett újhullámos underground heavy metal színtér egyik emblematikus gitárosegyéniségének is számított. A Children Of Bodom a Nightwish után, a Stratovarius mellett minden idők legsikeresebb finn metalzenekarának számít: csak hazájukban több mint 250 ezer lemezt adtak el az évek során. Albumaik közül az 1999-es Hatebreeder, a 2000-es Follow The Reaper, a 2003-as Hate Crew Deathroll és a 2005-ös Are You Dead Yet? számítottak a legsikeresebbnek. A Bodom mellett Alexi az évek során gitározott többek között a Sinergyben és néha az Impaled Nazarene-ben is.

A Magyarországon is számos alkalommal fellépett csapat hosszas sikersztorija végül 2019 nyarán ért véget, de a banda végül csak 2019 decemberében adta a búcsúkoncertjét. Mi is az év novemberben számoltunk be arról, hogy a Children Of Bodom zenekarban Alexi Laiho mellett csupán a stockholmi születésű Daniel Freyberg gitáros maradt, miután Janne “Warman” Wirman billentyűs, Henkka “Blacksmith” Seppälä basszer és Jaska Raatikainen dobos is távozott a csapatból. Ráadásul Alexi jogilag a banda nevét sem vihette tovább, így a Children Of Bodomnak végképp befellegzett.

A Children Of Bodom folytatásaként is tekinthettük a Bodom After Midnight zenekart, melyben Alexi Laiho és Daniel Freyberg mellé Waltteri Väyrynen dobos (ő a Paradise Lostban játszott 2015 óta) és Mitja Toivonen, azaz ismertebb nevén Middy Cruz basszusgitáros csatlakozott. Utóbbi a 2018-ban szétrobbant Santa Cruz zenésze volt 10 éven át. A négyes mellett a turnékon Lauri Salomaa billentyűs is játszanott. A zenekar a Finnvoxban rögzítette első anyagát, november végén fejezték be a munkálatokat, de egyelőre nem tudni, kijön-e a végeredmény.

Alexit zenésztársain kívül felesége, gyermeke, testvére és szülei gyászolják, akik azt kérik mindenkitől, hogy tartsák tiszteletben a család magánéletét ezekben a nehéz időkben.

Nyugodjék békében!