Dream Theater még november közepén címet és dátumot adott tizennegyedik nagylemezének, a Distance Over Time február 22-én jelenik majd meg. Most pedig befutott a lemez dallistája is, amelyből kiderül, hogy tíz új nótát kapunk és ezek összesen több mint 60 percet tesznek ki (a dalcímeket lentebb találjátok). A James LaBrie énekes, John Petrucci gitáros, Jordan Rudess billentyűs, John Myung basszusgitáros és Mike Mangini dobos alkotta Dream Theater minden eddiginél konkrétabban bizonyítja, hogy 30 év munkája, életműve totálisan beérett. Ez a lemez a csapat első kiadványa új kiadójuk, az InsideOutMusic / Sony Music szárnyai alatt.

James LaBrie énekes szerint az album „súlyos és agresszív”, John Petrucci gitáros ezt kiegészítette azzal, hogy „a zene progresszív, súlyos, melodikus, egyben epikus is, ráadásul a jubileumi Images, Words & Beyond turné hatással volt a friss dalokra.”Azaz minden tekintetben igazi Dream Theater. Az új album borítóját Hugh Syme (Rush, Iron Maiden, Stone Sour stb.) készítette.

A Dream Theater 2018 júniusában vonult be egy privát new yorki stúdióba, hogy megírja az új lemezt. A banda tagjai konkrétan itt töltötték az egész nyarat: 24 órában, szinte megállás nélkül dolgoztak a dalokon. Lévén a dalszerzői folyamatok zeneileg és lelkileg is meglehetősen intenzív módon zajlottak, a bandatagok úgy döntöttek, a hivatalos album-felvételeket is ugyanabban a “viskóban” bonyolítják le, ahol a mágia zajlott (etekintetben is ez az első DT-album a banda 33 éves karrierjében). A végeredmény egy súlyos dal-kollekció lett, melyben felelevenednek a banda régi gyökerei, egyben pedig új hajtások nőnek rajtuk. A stúdiózással kapcsolatban most egy stúdiós videó érkezett az amerikai prog metal alapcsapattól.

A zenekar az album népszerűsítését egy hathetes észak-amerikai turnéval kezdi 2019 márciusában. A körút elnevezése – Celebrating 20 Years Of Scenes From A Memory. A turnéposzter tartalmaz egy olyan mondatot is, hogy „20 év emlékképeinek ünneplése”, ami a Dream Theater 1999-es, ’Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory’ konceptalbumára hivatkozik. A mögöttünk álló közel két évtizedben a banda egyetlen alkalommal sem játszotta élőben ezt az albumot.

Az időzítés tökéletes, ugyanis jövőre lesz húsz éve, hogy megjelent a zenekar Scenes From A Memory albuma, amely egyrészt a Dream Theater alighanem utolsó közmegegyezéses klasszikusának tekinthető, másrészt a maga idejében óriási hatást gyakorolt a teljes színtérre. Nem csoda, hogy John Petrucciék ugyanúgy meg akarnak emlékezni a ’99-es mesterműről, mint ahogy a ’92-es Images And Words lemeznek is tematikus turnét szenteltek – utóbbi ugyebár Budapestet is elérte tavaly májusban.

Dream Theater – Distance Over Time
(Február 22 – InsideOutMusic / Sony Music)

01. Untethered Angel (6:14) 
02. Paralyzed (4:17) 
03. Fall Into the Light (7:04) 
04. Barstool Warrior (6:43) 
05. Room 137 (4:23) 
06. S2N (6:21) 
07. At Wit’s End (9:20) 
08. Out of Reach (4:04) 
09. Pale Blue Dot (8:25) 
10. Viper King (4:00) (bónuszdal)