Szeptember közepén nagy port kavart az USA-ban előbb emberrablás gyanújával őrizetbe vett, majd csoportos nemi erőszakkal gyanúsított lengyel Decapitated esete. Történt ugyanis, hogy a csapat négy tagját a kaliforniai Santa Anában szeptember 8-án adott koncertet követően emberrablás vádjával letartóztatta a rendőrség. Az esetet állítólag a sértett, egy nő jelentette a hatóságok felé még szeptember 1-jén éjszaka. A szóban forgó személy a turné spokane-i koncertjén volt jelen, a nő, azt állította, hogy a zenekar az augusztus 31-i koncertet követően elrabolta őt. Az ügy később súlyosbodott! A The Spokesman-Review című lap a rendőrségi dokumentumok alapján úgy értesült, hogy a zenészek ellen már csoportos nemi erőszak a vád.

Október közepén pedig hivatalosan is vádat emeltek a Decapitated tagjaival szemben szeptemberi letartóztatásuk után nemi erőszak miatt. A vád szerint az augusztus 31-én Spokane-ben adott koncertjük után a turnébuszon mind a négyen megerőszakoltak egy nőt. Rafal Piotrowski énekes és Waclaw Kieltyka gitáros ellen súlyosabb a vád, a dobos Michal Lysejko és a basszer Hubert Wiecek ellen enyhébb, de mind a négyük esetben nemi erőszakról van szó.

Tegnap a Spokane-i Megyei Bíróság illetékes tanácsa előtt meghallgatták a zenészeket és a Decapitated mind a négy tagja továbbra is ártatlannak vallotta magát. Rafal Piotrowski énekest, Hubert Wiecek basszusgitárost, Waclaw Kieltyka gitárost és Michal Lysejkót nemi erőszakkal és emberrablással vádolják, és csak fejenként százezer dolláros óvadék ellenében védekezhetnének szabadlábon. Útleveleiket át kellett adniuk ügyvédjeiknek, és fogva tartásuk idején nem érintkezhetnek egymással. Piotrowski ügyvédje, Jeffry Finer azt nyilatkozta a The Spokesman-Review-nak, hogy a zenekar tagjaiért várhatóan leteszik majd az óvadékot, de egyelőre további dokumentumok érkezésére várnak Lengyelországból, hogy meggyőzzék a bíróságot. „Ebben a zenekarban többen is felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és senki sem büntetett előéletű”, fogalmazott az ügyvéd. A büntetőügyet leghamarabb december 18-án tárgyalhatják, bár elképzelhető, hogy elhalasztják majd, és csak jövőre kerül rá sor.

A Decapitated a történtek miatt értelemszerűen lemondta az összes közelgő koncertjét, így azt a komplett európai turnét is, amelyet a Kreator vendégeként nyomtak volna le 2018 elején. A francia Dagoba mellett végül a szintén lengyel Vader turnézik majd a Kreatorrel, így a január 26-ai budapesti koncerten is a The Ultimate Incantation album huszonötödik születésnapját ünneplő death metalosokat láthatjuk majd a Barba Negrában.

FACEBOOK ESEMÉNY

A Hammer Concerts bemutatja:
GODS OF VIOLENCE TOUR feat.
Kreator
Vader
Dagoba
Budapest, Barba Negra Music Club
2018.01.26.