Nyárutó címmel 2018 január 19-én lát napvilágot a Dalriada friss nagylemeze a NAIL Records gondozásában, a kiadvány nemzetközi terjesztését pedig a Plastic Head Distribution végzi.

A zenekar nyolcadik, kizárólag új dalokból álló stúdióalbumát jelenteti meg következő év elején, mely címét a korábbi koncepciót követve szintén egy hónap népies elnevezéséről kapta – a sorban következő augusztust többek között a Nyárutó havaként is emlegették. 

Ficzek András, zenekarvezető a lemezről:

“Egységes, ambiciózus, zenei megoldásaiban helyenként a korai lemezek szilaj vadságát is megidéző anyag született, amelyet mélyen át- meg átsző a magyar népzene és kultúrkincs hatása, ereje. 

A feldolgozott témák között szerepel Szent István korabeli, a magyar államalapítás idejéből származó monda, megtalálható ősi magyar népi rege, szerepel a középkori magyar boszorkányperekkel kapcsolatos dal, de egy 2 tételes dalfüzérben emléket állítunk a “magyar El Cid”, Thury György törökverő vitéznek is, aki a 16. századi európai oszmán hódítás ellen küzdő magyar seregek egyik legjelentősebb alakja volt. A lemezen jelentős szerepet vállalt a Fajkusz Banda is, akik autentikus magyar vonós zenéjükkel tovább segítettek erősíteni a Nyárutó lemez népzenei kötődéseit. A lemez borítófestménye ismét Lakihegyi- Binder Júlia munkája.” 

A 11 tételes korong 9 dalt, egy átvezetőt és egy népzenei outro-t tartalmaz.

Dalriada – Nyárutó
(2018.01.19. NAIL Records / Plastic Head Distribution)

  1. Megöltek egy legényt
  2. Hollórege
  3. Táltosok álma
  4. Nyárutó
  5. Búsirató
  6. Thury György Balladája 1. rész
  7. Laus Deo
  8. Thury György Balladája 2. rész
  9. Komámasszon
  10. Áldja meg az Isten
  11. Hajnali

Előrendelés (rajongói csomagban is): 2017 december 6-tól a zenekar weboldalán.

A nemrég a 70000 Tons of Metal hajótúrán amerikát is körbeutazó -és koncertező zenekar a helyszínen a közönség általi szavazáson elnyerte a Cripper Awards díjat. A koncertlátogatók aszerint mérlegeltek, mely bandát nem látták korábban, és ezek közül melyik tett rájuk igazán mély benyomást. 

A zenekar töretlenül halmozza nemzetközi sikereit – egy ideje új háttérrel szerveződnek a külföldi koncertek. Immáron hivatalosan is szerepelnek a RTA – Rising Talent Agency booking cég felhozatalában, olyan illusztris nevek társaságában, mint például az Alestorm, Arkona, Månegarm, Mercenary, Thobbe Englund, Wisdom, vagy az All But One.

Első magyar zenekarként lépnek fel a 2018-as spanyol Leyendas Del Rock fesztiválon, többek között a legendás Warlock, a Sepultura, a Sonata Arctica és a Powerwolf mellett. 

És hogy ne érjen véget a bejelentés-áradat: örömmel tudatjuk, hogy a Dalriada meghívást kapott a jövő nyári Sabaton Open Air fesztiválra, melyet minden évben a házigazda (Sabaton) otthonában, a svédországi Falunban rendeznek meg.

A 2017-es év igazán mozgalmas volt a banda számára nemzetközi fronton: játszottak a már említett 7000 Tons of Metal fesztiválon, a plzeni Metalfesten, a Durbuy Rock Festen, továbbá a Cernunnos Pagan Festen. 

Közelgő koncertdátumok:

– 2017, november 4, La Guerre des Gaules Fesztivál,Liege, Belgium
– 2017, november 18, Tanzt! Fesztivál, München, Németország
– 2018, august Leyendas Del Rock, Spain
– 2018 august 15-18 Sabaton Open Air / Falun, Sweden, Sabaton-Land

További bejelentések hamarosan… ! 

ONLINE STREAMING ÉS LETÖLTÉS: songwhip.com/artist/dalriada  
WEB: www.dalriada.hu
FACEBOOK: www.facebook.com/Dalriadahu/
NAIL Records facebook: www.facebook.com/NailRecordsHungary/