Az év egyik legkülönlegesebb koncertje volt tegnap este az Analog Music Hallban. Anneke van Giersbergen, a legendás The Gathering egykori énekesnője, egy szál gitáros szólóestjével tényleg egy nagyon családias hangulatú, mégis majdnem teltházas bulit hozott össze. Az aranyhangú holland énekesnő harminc évre visszatekintő pályafutása persze nem csak a The Gatheringhez köthető, hanem rengeteg szólóprojekt mellett, olyan világhírű zenészek szinte állandó partnere is, mint Arjen Lucassen vagy Devin Townsend. Így volt miből a setlistet összeállítani, amibe azért jó pár Anneke-kedvenc feldolgozás is kapott helyett.A nyitás, az est kedvéért  akusztikussá és kéttagúvá formálódó Reason zenekar koncertjével kezdődött. A komorabb, sötétebb hangulatot idéző eredeti dalok, ilyen módú előadása nagyon passzolt az est összképéhez. Mivel Anneke maga is megjárta a darkosabb világot még a The Gatheringgel, így a Reason dalai az ős-Gathering fanoknak nyújthattak nagyobb örömet, de a populárisabb világ kedvelői is megtalálhatták maguknak benne a szépséget.  Szűk félórás szettjükkel sikerült az alaphangot megadni, jó választás volt a Concerto Music részről a Reason. Aki pedig hangosan, teljes felállással is megnézné őket, az még ebben a hónapban megteheti az S8 Underground klubban.

A menetrend szerinti időpontban, óraműpontossággal aztán a színpadra sétált az est főhőse. Egy szál gitárral a kézben, farmerban, sportcipővel, az üres színpadra.  És mégis mintha egy sportaréna nagyszínpada lett volna, tele hirtelen hangszeresekkel, énekesekkel, táncosokkal, látvánnyal, tűzzel.
Már az első szavai a közönséghez is olyan melegséggel töltötték  el a jelenlevőket , hogy még az Analog vasbeton falai is olvadásnak indultak.
Amikor pedig elkezdett énekelni, megszűnt létezni az idő folyása. 

Anneke is már az ötvenedik életévét tapossa, azonban a hangja még most is tökéletesen cseng. Hiba nélkül hozta le a majdnem kétórás műsorát úgy, hogy arra nála sokkal fiatalabb énekesnők is irigykedve néznének. És lenne is miért irigynek lenniük.  Nem csak technikailag de színpadi jelenlétben is abszolút top 1. Úgy tudja egyedül belakni a hatalmas színpadot, hogy semmi nem hiányzik mellőle. Nem is akarnál másra figyelni, mert örök mosolya állandóan odaszegezi a tekinteted, hangja pedig levesz a lábadról és elvarázsol. /És még a gitárral is nagyon ügyesen bánik/. Hangolási időkben pedig tényleg mintha csak mind a barátai lennénk, kedves sztorikat mesél az életéről, a karrierjéről, a zenésztársairól. De azokat is olyan zsigeri  ragyogással, hogy legszívesebben felmennél a színpadra és megölelnéd.


Új albumának dalai mellett  helyett kapott egy-egy Devinnel és Arjennel készített dal is, két Kate Bush feldolgozás, valamint egy-egy Iron Maiden, Audioslave, Foreigner, Pink Floyd és Leonard Cohen dal is.  Az est abszolút csúcspontja talán mégis a két The Gathering nóta volt, a Suturnine és a Strange Machines. Már csak azért is, hiszen ez volt az a zenekar amiben Anneke befutott, plusz ezek azok a dalok amik őt legelőször felemelték abba a státuszba ahol ő azóta is töretlenül van.  Mégpedig a rock és metál énekesnők trónjára.  Ez pedig nem vita vagy szubjektív vélemény tárgya. Ezek tények. Vannak remek énekesnők, vannak hihetetlen énekesnők, de Anneke csak egy van. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy ha az utána következő generáció bármely tagját kérdezik, hogy ki az ő példaképe, Anneke mindenkinél ott szerepel.
Anneke van Giersbergen maga a The Gathering. Ugyan a banda már előtte is létezett de legnagyobb sikereit vele érték el, és legnagyobb hatásukat a rockzenére vele tették. Vele lépett be a csapat és  holland-metál nemzetközi piacra. A The Gathering előtt nem volt az országnak igazán híres exportcikke, azóta viszont tucatjával ontja magából a világsztár bandákat Rotterdam és környéke.  Több mint tizenöt évvel a zenekarból való távozása után is még mindig  ő vele azonosítják a csapatot.  Ha nincs ő, nem csak a banda nem lett volna híres, de a hatásuk sem lett volna ekkora.  És elég annyit írni, hogy olyan női énekeses bandák egyedi hangzásvilágának megalakulására volt hatással Anneke és a The Gathering mint a Nightwish, a Within Temptaion, az Epica, vagy az Evenesance.. Mondhatjuk mindenki..

Ez a siker pedig annak köszönhető, hogy nem csak egy  egyedi hanggal rendelkező fantasztikus énekesnő, hanem egy hihetetlenül kedves, barátságos  személyiség is. Aki annak ellenére se, hogy mennyi mindent köszönhet neki a The Gathering, a holland metál szcéna és szinte az összes frontcsajos zenekar a világon, nem vált dívává, nem vált a hírnév áldozatává, hanem megmaradt annak az embernek, akit ha meglátsz nem tudsz mást csinálni, csak ezer wattal vigyorogni.

Teljesen mindegy, hogy épp a keményebb zenekaros verzióval, vagy akusztikus koncerttel áll a színpadra, nem tud hibázni. Mindenhogyan Ő a királynő,mert Anneke van Giersbergen maga a zene, a zene pedig Anneke..

 

Beszámoló és fotók: Kieron

További fotók IDE KATTINTVA.