Maximalism címmel 2016. október 21-én jelent meg az Elize Ryd énekesnő vezette svéd Amaranthe negyedik stúdióalbuma, a 2014-es Massive Addictive lemez folytatása. Nem sokkal új lemezének megjelenése után, 2016. november 15-én ismét Budapestre látogatott az Amaranthe, mely évről évre nagyobb sikerrel turnézza végig az egész világot. A legénységből azonban hiányozott a tiszta énekért felelős Jake E., aki akkor még “átmenetileg” nem vett részt az Amaranthe Európa-turnéján, de a jövő tavasszal esedékes amerikai koncerteken sem lesz jelen. Ebből adódóan  a frontemberi szerepet Elize Ryd kisasszony mellett így az egyik előzenekar, a Smash Into Pieces énekese, Chris Adams vette át. A napokban azonban Jake E. bejelentette, hogy végleg kilép a zenekarból.

„Hét fantasztikus évet nyomtam le az Amaranthe-tal. Olof Mörck gitárossal indítottuk el a bandát, majd minden úgy beindult, ahogy sosem gondoltuk volna. Jóval nagyobb sikereket éltünk meg, mint azt annak idején, az alapítás során gondoltuk volna. Az első két lemezünk (Amaranthe és The Nexus) pontosan olyan volt, amilyennek szerettem volna; a bandát; egyfajta vegyülete a Soilwork-szerű gitártémáknak és a melodikus, Bon Jovi-jellegű éneknek, amely mellé egy női hang is társult. A Massive Addictive lemeznél ez már valami mássá változott, ami fölött nem rendelkeztem kontrollal, és ezt hallani is lehet azokban a dalokban, amelyek megalkotásában jobban részt vettem, ezek nagyon metalosak. Amikor elkezdtünk dolgozni a Maximalism albumon, rájöttem, hogy ez már nem az az Amaranthe, amit a kezdet kezdetén segítettem létrehozni. Ezért most úgy érzem, eljött az idő, hogy kiszálljak az Amaranthe turnébuszából, és új dolgokba vágjak bele. A jövőben rengeteg projektben fogok részt vállalni, mind zenei területen, mind pedig egyéb kreatív megmozdulásban.”

Joacim „Jake E.” Lundberg első Amaranthe-en kívüli tevékenysége, eredeti bandája, a Dreamland felélesztése lesz. Amellett, hogy a Dreamland tavasszal egy kisebb európai turnét bonyolít le, az énekes egy filmes projektet is tervbe vett, és egy rádiós műsor vezetőjeként dolgozik. Mindemellett producerként is kipróbálja magát (legutóbbi munkája a finn Ember Falls együttessel közösen jegyezhető).

Az Amaranthe tavalyi Maximalism lemezéről ITT olvashattok bővebben.