Pár évvel ezelőtt a KlasszikuShock című műsorban Kukovecz Gáborral, az ország első hivatalosan megjelent Heavy Metal nagylemezéről, a Pokolgép 1986-ban megjelent Totális Metál című debütáló albumáról, elkészítésének körülményeiről, megjelentetésének viharos procedúrájáról, illetve máig hatalmas sikeréről beszélgettünk. Gábor átszellemült arccal, tűzcsóvákkal a szemében beszélt a legendás hőskorról. Látszott rajta, hogy a sztorizgatások közben megelevenedik előtte a múlt, újból a több tízezres csápoló közönség tekintetét érezte a testén, és talán még az akkori lemezkiadó-főnök Wilpert Imre mondatait is szóról-szóra hallotta, miközben az némileg átvágva őt a palánkon gratulált neki a valamivel több, mint 80 ezer eladott nagylemezhez. Ma már nem titok, hogy az első három Pokolgép nagylemez mindegyike 100 ezer eladott példány felett teljesített. Ma már ez elképzelhetetlen igaz? Sorozatunkban simán írhatnánk mindhárom lemezről (ami késik, nem múlik), én azonban most a szívemhez talán legközelebb álló 1989-es Éjszakai bevetést vettem elő.

pokolgep2 20141203Mint ahogy a bevezetőmben említettem Gábor emlékeit, úgy előttem is tisztán bevillan az a kép, amikor általános iskolásként, a nyolcadik osztályt, és annak rögös útjait taposva, az egyik kicsöngetés után az összespórolt zsebpénzemmel a zsebemben rohantam a könyvesboltba (akkor még ott árulták a lemezeket, kazettákat), hogy önállóan 120 forintért megvásároljam Az Éjszakai bevetés kazettáját. Naná, hogy önállóan, hiszen a családom, leszámítva a Jimi Hendrixen nevelkedett bátyámat, nem nézte jó szemmel, hogy ilyen „butaságra” költöm a pénzt. Csak akkor nyugodtak meg némileg, amikor észrevették, hogy A háború gyermeke, a Tépett madár és hasonló dalok bömböltetése közbeni tanulásom során az osztályzataim is „kerekedtek” a suliban.

pokolgep3 20141203Szavak helyett mindent elárul az Éjszakai bevetésről, hogy a korong eredeti változatán kilenc dal kapott helyet, és ebből minimum négy (Gép-induló, A háború gyermeke, Tépett madár, Itt és most) ott van minden idők legfontosabb magyar heavy metal szerzeményei között. Az album megjelenése előtt már elképesztő rajongótábor vette körül a mára már Pokolgép-klasszikusfelállásnak hívott Kalapács – Kukovecz – Nagyfi – Pazdera – Tarcza ötöst. Hihetetlen, de százezres lemezvásárló tábor várta az új dalokat. Bár a lemez hangzása nyilvánvalóan elmarad a kor nyugati albumainak minőségétől, a Totális Metál, illetve a Pokoli színjáték hangzásához képest egyértelműen előrelépést jelentett a sound. Mondom ezt még akkor is, hogy mai füllel a dobhangzás bizony elég vérszegény, a gitárok azonban vastagon, karcosan szólnak. Az „urban legend” szerint a lemezgyárban az elkészült mesterszalagot meghallgatta és pontozta a „híres” Bizottság, akik a Hangzás rovatba tömören ennyit írtak: Fémes! Ami pedig a zenét illeti, nos, az bizony kiváló, mai fejjel is éppúgy megállja a helyét, mint a műfaj akármelyik nemzetközi klasszikusa a ’80-as évekből. Néhol persze merített a korszak külhoni termékeiből (Accept, Az Éjféli harang után még mindig a Dokken), de a Kukovecz- Nagyfi gitárduó önálló arculatot formált a csapat számára. Az egyszerű rajongóból énekessé vált Kalapács József hangja pedig, maga a zenekar hangja. Teljesen egyénivé tette a bandát. A lemez két leghatalmasabb slágere egyértelműen a már említett Tépett madár és az Itt és most kettőse. Előbbi igazi heavy metal himnusz tökéletes építkezéssel, nagyívű refrénnel, utóbbi pedig a valaha született egyik legkerekebb hazai power líra. A dalszövegek többségét ezen a lemezen már nem Nagy Feró, hanem a csapat szervezőjeként is működő, ma már hadtörténeti könyveket is író Józsa Béla, valamint Horváth Attila írták. A nyári országos turné lezárásaként az Olimpiai Csarnokban a lemezbemutató koncerten négyezren voltak kíváncsiak a Pokolgépre. A karácsonyi bulin a Körcsarnokban pedig akkora teltházat csináltak, hogy több százan kiszorultak a teremből. A Hammer Recordsnak köszönhetően, 2012-ben kiváló minőségben, bónuszdalokkal megtoldva gyűjteményünkben elhelyezhettük a magyar Heavy Metal egyik csúcsalkotását.

pokolgep4 20141203Az Éjszakai bevetés egy győztes hadjárat megkoronázását jelentette a Pokolgép életében. A sikeren tovább lovagolva, a következő év elején rögtön nekiláttak a negyedik nagylemez, a Metál az ész felvételeinek, de sajnos abban az időszakban már megjelentek a repedések a felszínen. Komoly feszültségek keletkeztek a zenekar tagja között, ami végül oda vezetett, hogy a frontember Kalapács József és Nagyfi László gitáros elhagyták a bandát, és 1990 szeptemberében bejelentették új zenekaruk, az Omen megalakulását. Az első három nagylemez, illetve még ide sorolnám a Rudán Joe-val, Jung Norbival megerősített 1991-es Adj új erőt korongot, a Pokolgép, és a teljes magyar Heavy Metal ékköve.

Pontszám: 9/10

Az együttes tagjai:

Kalapács József – ének
Kukovecz Gábor – gitár
Nagyfi László – gitár
Pazdera György – basszusgitár
Tarcza László – dob, ütőhangszerek

A lemezen hallható dalok:

1. Gép-induló 4:35
2. A lázadó 4:15
3. A pokol angyalai 4:23
4. A háború gyermeke 4:46
5. Most már elég 3:52
6. Éjszakai bevetés 4:29
7. Tépett madár 4:26
8. Itt és most 5:10
9. Kár minden szó 4:59
10. Szóló 1:53