Bryan Adams október 9-én ismét Magyarországon koncertezett. Eddig sosem láttam élőben.  A kanadai zenész legutóbb 2012-ben járt Budapesten (a mostanihoz hasonlóan szintén az Arénában), 2007-ben a Kapcsolat-koncert sztárjaként pedig nem kevesebb, mint 200 ezer ember előtt lépett a magyar közönség elé. Én azonban egyik bulin sem voltam. Az esetleges miértre egyszerű a válaszom, Bryan Adams sosem tartozott a favoritjaim közé. Na jó, hazudnék ha nem sorakozna itt a CD-táramban az 1984-es Reckless albuma. A százmilliószoros platinalemez abszolút alapmű, de én az egy az egyben Def Leppardos Waking Up The Neighbours korongját is rongyosra hallgattam. Pedig szegény Bryan akkoriban a Mutt Lange producerrel készített lemez miatt kapott ám hideget-meleget. Tény és való az a lemez akár egy kiadatlan Def Leppard album is lehetett volna, de én pont ezért szerettem. Visszaadta az akkoriban „stadionrock”-nak titulált muzsika sava borsát. Egy ismerősöm a mostani buli előtt jól felkészült és megnyugtatva mesélte, hogy a Get Up Tour setlistje alapján alig lesz új dal, így önfeledten élvezhetem majd az idei koncertet.

Bizony új dalok, hiszen főhősünk a csordultig megtelt Aréna közönségéhez a tavaly Get Up címmel kiadott 13. nagylemezének turnéja kapcsán érkezett. Na jó, a telt ház ez esetben az üllőhelyekre érthető, a dühöngő, ahol én is voltam nagyjából háromnegyednyire telt meg. Ezt nem bántam, mondván hátul senkitől sem zavartatva elsörözgethetek. Közel az ajtóhoz helyezkedve amúgy is az volt a tervem, hogy a Get Up lemezről játszott hat szerzemény alatt majd mindig kiszaladok a büfébe egy kis nedűtöltésre. Ez két ok miatt nem valósult meg. Egyrészt az új szerzemények hossza alig éri el a három percet, így megfordulni sem nagyon lett volna időm, másrészt pedig tökéletesen passzoltak a klasszikussá éret Bryan Adams dalok közé. Így aztán nem sokat ittam, ellenben nagyon jól szórakoztam. Ahogy a körülöttem lévőket elnéztem, nemcsak én. Sőt, a színpad előtt is óriási hangulat uralkodhatott, erről elsőként a Heaven című ballada során győződhettem meg. A banda elkezdte a dalt, majd Bryan helyett az egész stadion énekelte a dal szövegét. Mivel túlnyomú részt a hölgyek uralták a lelátót, így elsőnek azt hittem, hogy valami asszonykórus is lehet a színpadon, de némi nyújtózkodást követően rá kellett jönnöm, hogy bizony a férfi muzsikusokon kívül senki más nem tartózkodik a színpadon, amit pedig hallok az a közönségtől származik. Erre álmomban sem gondoltam volna, hogy egy több, mint 30 esztendős dalt így kívülről fújjon a hazai publikum. Hátborzongató volt! Ez a közönséggel való együtténeklés aztán a közel két és félórás program alatt többször bekövetkezett. A meglepetéseknek azonban ezzel még nem volt vége. Azt a KISS-vezér, Gene Simmonsról mindenki tudja, hogy beszéli a nyelvünket. A származását ismerve ez talán annyira nem is meglepő, az viszont annál inkább, hogy Bryan Adams több szót is elejtett a buli folyamán magyarul. Az egyik legmókásabb beszólása az volt, amikor a You Belong To Me konferálásaként elmesélte, hogy Kanadában táncra hívó szó a „Wriggle the ass”, de sajnos nem tudja, hogy van ez magyarul. Az egyik rajongó erre nyomban bekiabálta, hogy „Riszáld a feneked!”, ezt Bryan meghallva a közönség legnagyobb ovációja közepette többször is bekiabálta a koncert alatt.

Emellett szívszorító történetet is mesélt nekünk: mesélt nekünk egy „Evi” vagy „Ivi” nevű lányról, aki a hivatalos Facebook-oldalon keresztül írt neki és a menedzsmentnek. A lány leírta, hogy apukája súlyos rákbeteg és a kezelések alatt Bryan Adams dalokat hallgatott, és a kedvence a Here I Am. A lány annak ellenére, hogy a dal nem szerepel a Get Up Tour repertoárjában, arra kérte Adamset, hogy játssza el a magyarországi koncerten. Arra persze Janotyik Éva (mert, hogy ő írta a levelet) sem gondolt, hogy a koncerten jelen lévő szüleinek ekkora boldogságot ad, ugyanis ha hiszitek, ha nem Bryan Adams eljátszotta az apukájának a dalt, hozzátéve „Here I am Papa”. Basszus, ezt én is megkönnyeztem.

A buliról hazaérve elővettem a már említett Reckless és Waking Up The Neighbours lemezeket, azóta is ezeket hallgatom. Bryan Adams embersége ismét bebizonyította számomra a ZENE nyelve mindenkit összehoz. A zenekarral együtt mozogva az Aréna közönsége egy nagy családot alkotott október 9-én, Bryan pedig meg is jegyezte a buli végén, hogy ez volt a legjobb show, amit valaha Budapesten csinált. Egy roppant szimpatikus, vérprofi tömegszórakoztató csapat előadását láthattuk, így a közönség kedvére tapsolhatta vörösre a tenyerét, hiszen bebizonyosodott, hogy a nagy öreg szívében – és hangjában – tényleg 18 maradt. Bryan november ötödikén tölti be 57. születésnapját, mi azonban visszavárjuk!