Másképp lesz minden címmel a napokban jelent meg a 2014-ben alakult rétsági Rozsda zenekar bemutatkozó EP-je. A trió koncertezés terén is igen aktív, tavaly az Alcohol társaságában járták az országot, hamarosan pedig a Skala-Zoo Víz Tavaszi turnéján vesznek részt, ahol szintén az Alcohol és az Akela társaságában lépnek majd fel. Mindez arra sarkalt, hogy elcsevegjek kicsit Kovács Balázzsal, a zenekar gitáros/énekesével.

Másképp lesz minden címmel a napokban jelent meg a zenekar első kiadványa. Még mielőtt rátérnénk az 5 saját szerzeményt magába foglaló EP-re megkérnélek, hogy mutasd be a Rozsda zenekart, mert ha az információim nem csalnak, idén áprilisban már a harmadik születésnapját ünnepli majd a csapat.

Üdvözlöm a Kedves Olvasókat, szia Gyuri! Ahogy mondod, idén lesz három éves a Rozsda. Az egész történet úgy kezdődött, hogy a srácok, Feri a basszer és Geri a dobos épp gitárost kerestek egy új formáció alapításához. Én pedig ráakadtam a hirdetésre egy közösségi oldalon, aztán felkerestem őket, amire nagy örömömre azt a választ kaptam, hogy szívesen látnának a csapatban. Részemről sajnos volt egy kisebb kihagyás az életemben, amikor pár hónapig szüneteltettem az aktív zenélést, de a szívem már nagyon visszahúzott a terembe és a színpadra.

Aztán megvolt az első próba, és már ez után sem volt kérdéses, hogy jól fogunk tudni együttműködni. Az ismeretség köztünk már majd 10 éves, vagy több is talán, nem voltunk idegenek egymásnak. Ezen felül évekig közös próbateremben zenéltünk a punk, thrash és egyéb bandáinkkal, de érdekes mód még nem játszottunk együtt. Bandák alakultak, majd oszlottak fel körülöttünk, zenészek jöttek-mentek, és végül összefújt minket a szél. A felállás azóta sem változott, szinte egy család vagyunk 🙂

Említetted, hogy “punk, thrash és egyéb bandáinkkal”. Tudom, hogy a zenészek többsége nem szereti saját zenekarát beskatulyázni, de miként tudnád jellemezni a Rozsda zenéjét?

Ha mindenképp be kéne határolnunk a zenénket, szívem szerint annyit mondanék, metal. Mindhárman különböző szegleteit kedveljük a műfajnak, viszont valahol ezek kényszerűen találkoznak. Így ez tudat alatt a zenénken is érződik, sosem úgy írunk dalokat, témákat, riffeket, hogy ez mondjuk egy HC nóta lesz és annak jegyeit kell követnünk. A dalainkban leginkább thrash, HC, djent és némi progresszív elemek fedezhetők fel. Egyfajta dallamos hardcore metal.

Ha már a dalírást szóba hoztad…kanyarodjunk rá a nemrégiben megjelent Másképp lesz minden című bemutatkozó kiadványotokra. Az EP öt saját szerzeményt tartalmaz. Mesélj a stúdiózásról, milyen körülmények között rögzítettétek a dalokat?

Az EP összes sávja az első hangtól az utolsóig a házi stúdiómban lett rögzítve. Ez bizonyult a legkézenfekvőbb és legköltséghatékonyabb megoldásnak. Személy szerint engem érdekel is a téma, az egész felvételi és keverési folyamat mikéntje. Izgalmas látni, hallani, ahogy szép lassan felépül és összeáll egy egész dal, végül maga a lemez.

Szerencsére manapság már az interneten rendelkezésre áll elegendő háttéranyag ahhoz, hogy némi utána járást követően házi stúdió környezetben is egy elfogadható minőségű felvétel születhessen.

Nem utolsó sorban pedig szerettük volna, ha az első anyagunk ilyen tekintetben is a saját “gyermekünk”. Addig kevergettük, formáltuk a dalokat, amíg úgy szólt, ahogy azt mi szeretnénk és elképzeltük. Ezek az alkalmak aztán kellemes zenekari “csapatépítő” sörözésekbe torkolltak. 🙂

Az EP kezdetben a Soundcloud oldalatokon volt elérhető, később azonban ha jól láttam kézzel fogható verzióban, CD-n is megjelentettétek. Ezek szerint a mai digitális világban is fontosnak tartjátok, hogy fizikai formátumban, a polcra is oda tehessék a rajongóitok a lemezt?

Mindenképp fontosnak tartom, a visszajelzések alapján azért a mai napig sokan szeretik ilyen formában hallgatni a lemezeket, felrakni a polcra a gyűjteménybe. És persze hangminőség szempontjából is a legjobb választás. A lemezes formátumot tényleg jelképes összegért osztogatjuk, mivel ingyenesen mindenki számára elérhető mind az 5 dal a neten.

Ha a rajongóink úgy gondolják, ennyivel is támogatják a zenekart és megtisztelik a sok havi stúdiómunkánkat, nagyon megköszönjük, de a lényeg, hogy hallgassák és szeressék a lemezt, látogassák a koncerteket. 🙂

Akkor térjünk is rá az „élő-Rozsdára”! Eddig is voltak önálló bulijaitok, de úgy látom, hogy február végétől az egész ország rockertársadalma megismerheti a zenéteket, hiszen részt vesztek az Akela és az Alcohol által közösen szervezett Skala-Zoo Víz Tavaszi turnéján. Elmondható, hogy szinte péntek-szombat viszonylatban fogtok nyomulni. Miként készültök a turnéra?

Már a tavalyi évben is együtt turnéztunk az Alcohol zenekarral, 2016 március-áprilisban látogattunk el az ország 14 pontjára a Káosz Tour-A keretei között. Hatalmas élmény volt, az első ilyen nagyszabású turnénk. Rengeteget tanultunk, tapasztaltunk, ami a szakmai részét illeti, ezen kívül egy tucat jófej embert ismertünk meg.

Szerencsére lehetőségünk adódott az idén is részt venni az Akela és az Alcohol közös turnéján, ütős lesz az egyszer biztos. Én többek között az Akela által kezdtem még anno tizenévesen ismerkedni a magyar fémzenével. Ha valaki, akkor azt mondja, hogy tizenX év elteltével közös turnéra indulunk velük, hát lehet, hogy az arcába röhögök 🙂

Szóval már így januárban adott 10-15 koncertdátumunk az év első felére, ennek nagyon örülünk, nem szeretünk tétlenül megbújni a próbatermünkben.

A turnéra már visszük az új lemez dalait is néhány korábbi klasszikussal egyetemben. Alakítjuk, formáljuk a műsort, heti 1-2 próbával készülünk a bulikra.

Beszélgetésünk végén kanyarodjunk rá a jövőbeli tervekre. A turné ideje alatt is íródnak új Rozsda dalok? És mi a helyzet a „képi megjelenítés” terén? Terveztek esetleg videóklipet, vagy a manapság nagy népszerűségnek örvendő szöveges videót valamelyik dalotokhoz? 

Terveink természetesen vannak jócskán és folyamatosan ötletelünk az új dalokon is. A tavaszi turné végeztével elkezdjük a következő lemezünk felvételeit, amin régebbi, a koncertműsorunkban is szereplő dalok felvételei és teljesen újak is lesznek.

Videóklip is készül majd, de erre még várni kell, nagyjából nyárig. Hogy melyik dal lesz a kiválasztott, egyelőre maradjon titok. 🙂

Most teljes erőnkkel a tavaszi turnéra és a március 10-i lemezbemutató koncertünkre koncentrálunk, amelynek a rétsági művelődési központ ad helyet, a Hangszedők zenekar társaságában csapunk egy jó kis rock bulit.

A koncertekről folyamatosan kerülnek majd fel pillanatképek, videók az elérhetőségeinkre, továbbá az állomásokon a készlet erejéig hozzá lehet jutni a Rozsda termékekhez, lemez, különböző pólók és poszter szerepelnek jelenleg a kínálatunkban.