A Depresszió a nyári turné mellett gőzerővel dolgozik az októberre várható új lemez munkálatain. Mivel hét év közös munka után a zenekar és a sampleres Pálffy „SODA” Miklós útjai különváltak, az új dalok felvétele ismét a klasszikus négyes felállásban zajlik. Humel a fonyódi Rockbalatonon tette fel kérdéseit a zenekar őszi terveivel kapcsolatban Halász Ferencnek.

A legfontosabb hír veletek kapcsolatban talán az, hogy folynak az új lemez felvételei. Mennyire befolyásolta a dalszerzést, hogy ismét négyes felállásban dolgoztok?

Igen, ez a legfontosabb hír most a zenekar körül, három év után készül az új lemez. Soda, a sampleresünk 2009 óta volt a zenekar tagja, egészen az idei év januárjáig. A vele készült lemezek esetében is az a módszer volt jellemző, hogy mi négyen írtuk a dalokat, ő ezekhez adta aztán hozzá a saját elképzeléseit. Tehát a zeneszerzést illetően nem érzek nagy változást. Voltak persze olyan dalok is, amiket együtt írtunk, mint például a Jön a reggel, ami egy zongorás tételre épül, de ez egy ritkább példa. A különbséget most talán abban érzem, hogy a korábbi lemezeknél mindig volt egy adott tag, aki aktívabb volt a többieknél. Most mindenki egy emberként ugyanannyi munkát tett bele a dalokba, sőt, kétszer-háromszor annyi munkát fektettünk bele ebbe a lemezbe, mint bármely korábbi album esetében. Ezen kívül sikerült újabb módszereket is kipróbálnunk, a demózás kellős közepén például lementünk vidékre egy egész hétre, kibéreltünk egy házat, vittünk magunkkal egy kis házi stúdiót, és csak a zenéléssel foglalkoztunk. A lemez rögzítésének a metódusa is változott, most nem mentünk le a dalok megírása után másfél hónapra a stúdióba. Próbálunk kicsit frissíteni a dalok szemléletén. Varga Zoltán korábban is részt vett már a produceri munkában, most volt végre időnk több ötletet és javaslatot is kidolgozni vele. Nem kellett azon görcsölnünk, hogy nem lesz elég időnk. Volt olyan időszak, amikor csak egy adott dal felvételén dolgoztunk, és a felvetett ötleteket és javaslatokat próbálgattuk.

Emiatt tudtatok kijönni A kés hegye című dallal is ennyivel a lemez megjelenése előtt?

A kés hegye pont nem Zolival készült, abban az időszakban ő éppen szabadságon volt, ettől függetlenül egy nagyon jó dal lett. Úgy éreztük, hogy valaminek történnie kell már! Meg akartuk mutatni az embereknek, hogy az új felállás miatt nem állt meg körülöttünk az élet, pont ellenkezőleg, sok minden került ismét a helyére.

Az új lemez megjelenésével kapcsolatban milyen híreket tudsz velünk megosztani?

Ugyan hivatalosan még nem jelentettük be, de a kiadóval történt egyeztetés alapján elmondhatom, hogy október huszadikán jön majd ki a lemez. Az előrendelés valószínűleg egy hónappal a megjelenés előtt indul majd.

A szokásos formátumokon kívül lesznek majd különleges, korlátozott darabszámban elérhető csomagok is?

Konkrétumot ezzel kapcsolatban még nem tudok mondani, ezen még dolgozunk. De várható, hogy lesz majd pólóval vagy koncertjeggyel rendelhető csomag. Nem feltétlenül kereskedelmi szempontból, de fontosak ezek a csomagok. Ugyan a CD-s eladások már kezdenek az elhanyagolható szintre süllyedni, még mindig kézzelfogható kapcsolatot jelentenek a közönség és a zenekar között. Egyébként teljesen érthető ez a folyamat, mi is ugyanúgy szeretjük a kizárólag digitális formátumokat, sokszor kényelmesebb megoldás valamit stream-elni, egy CD mégis értékesebb tud lenni. Maga a termék ott áll a polcon, nem csak egy file a milliónyi között az ember telefonján.

A kés hegye című számhoz egy komolyabb videót is forgattatok. Megtérül a befektetett munka? Értékeli a közönség a különbséget egy nagyobb költségvetéssel készült videó és egy egyszerűbb szöveges klip között?

Igen, és erre mindig odafigyelünk. Ha nincs is minden videóhoz komolyabb költségvetés, azért van egy minőségi szint, amihez ragaszkodunk. Én látom a különbséget. Lehet, hogy a közönségünk egy része nem venné észre, ha nem azt a minőségű technikát használnánk fel a klipforgatások alatt. Talán egy részüknek az sem tűnne fel, ha a koncertekre vitt technikának a minősége nem a mostani szinten lenne. A közönség lehet, hogy nem tudja megmondani, mitől tetszik neki ez a zene, de azt mindenképp érzi, hogy ez az átlagnál jobb, itt minőségi munkát látnak és hallanak. Ha más nem, a tény, hogy 17 éve működik a zenekar, ebben a kérdésben minket igazol.

A Jön a reggel klipjében Mucsi Zoltán is szerepel, milyen érzés volt vele dolgozni? Ti is vállaltatok színészi munkát abban a videóban, mennyire kerültetek a komfortzónátokon kívülre?

Teljes mértékben, de véleményem szerint néha kifejezetten jó, ha az ember kikerül a komfortzónájából. A zenekarra és rám személy szerint is igaz, hogy sokszor rutinból éljük az életünket. Ez sajnos a zenészélet velejárója, emiatt kifejezetten hasznos, ha ebből az állapotból valami ki tud minket billenteni. Hatalmas élmény volt egyébként Mucsi Zoltánnal dolgozni, egy végtelenül kedves és türelmes pasi, pontosan tudta, hogy nem vagyunk színészek, és hogy mi az, amit még be tudunk vállalni. A legnagyobb szerepe ugye Kovács Zolinak, a basszusgitárosunknak volt, aki egy portást játszott. Kérdeztük is Mucsi Zoltántól, hogy mennyire volt béna amit Zoli csinált, csak annyit válaszolt, hogy profi a pali! Aztán a főcím végén látható gag is pluszkérés volt nyilván, kellett egy klasszikus „mucsis” káromkodás is a klipbe!

A Dal című műsorban való szereplés sem lehetett rutinfeladat, ezzel mit szerettetek volna leginkább elérni? Magára a hazai rockzenére szerettétek volna ráirányítani a reflektorfényt?

Hogy őszinte legyek nem csak ez volt a célunk. Nyilván jó ezt is néha a zászlónkra tűzni, de A Dal kapcsán egy kicsit önzőbbek voltunk, akkor és ott az esett jól. Az emberek sokszor nem értik egy-egy lépésünket. Az, hogy a mostaninál populárisabb zenei irányba induljunk, nekünk nem pálya. Nem is tenne jót a zenekarnak. Viszont ha van egy olyan dal, ami nekünk tetszik, és azt látjuk, hogy a közönség megértené, akkor azt megcsináljuk. Ott van példának a Csak a zene, ami egy viszonylag laza dal. A zenekarnak van egy ilyen oldala is, amikor csak lazán bulizni szeretnénk. Ezzel párhuzamosan létezik egy lírai oldalunk is, ami a Jön a reggel. Már elmondhatom, hogy új lemezen lesz egy duett. Ilyet korábban még nem csináltunk, Besnyő Gabi a Nova Prospect-ből énekel majd velem. Annak a dalnak is olyan a hangulata, hangszerelése, amire nálunk korábban még nem volt példa.

A dalszerzésben mennyire engedsz a vendégzenészeknek teret?

Gabi pontosan tudta, hogy azért hívtuk meg, hogy azt az adott dalt színesebbé tegye a hangjával és a személyiségével. Nagyon tetszett neki a dal és a szöveg is. Abban, hogy hogyan énekli fel a témáit, teljesen szabad kezet kapott, tehát ebből a szempontból csapatmunkáról volt szó.

Kik azok a zenészek, akikkel szívesen együtt dolgoznál a jövőben?

Van egy listám, viszont neveket nem említenék, mivel ezzel kapcsolatban konkrét terveink vannak.

Hogyan szoktatok felkészülni egy ilyen fesztiválfellépésre? Van valami koncert előtti rutin, amihez ragaszkodtok?

Nem igazán… Ha hét közben a sok ügyintézés miatt nem sikerül hangszert fognom, akkor bemelegítek. Ha azt érzem, hogy a hangom fáradtabb, akkor beéneklek. De alapvetően nincs semmi komolyabb… Annyira rutinosak vagyunk már, hogy ha kell, azonnal színpadra tudunk állni. Fontosabb talán ráhangolódni a koncertre, érezni a közönség hangulatát, mivel velük együtt én is ugyanúgy szórakozom a színpadon.

Az ötösben szerzett dalokat mennyire kellett áthangszerelnetek a mostani turnéra?

Vannak részek, amiket átírtunk és most teljes mértékben gitáron vannak eljátszva, de őszintén szólva olyan nagy lyukak nem keletkeztek a zenében. Minden korszakunkból játszunk, négy-öt dalról lehet szó, amihez hozzá kellett nyúlni. Eddig senki nem panaszkodott amiatt, hogy bármi hiányozna ezekből a dalokból.

A kés hegye már a program része, erre milyen visszajelzéseket kaptatok?

Nagyon pozitív volt eddig a közönség reakciója. Már a klip megjelenésekor is látszott a kommentekből, hogy aki szereti a zenekart, az várja az új anyagot. Talán a szokásosnál is nagyobb most a várakozás. Rengeteg elismerést kaptunk a klipre.

Az év elején aranylemez lett a Vízválasztó. Mennyire van rálátásotok a digitális formátumokban letöltött darabszámokra, illetve a stream-ekre? Milyen arányban járulnak hozzá ezek a formátumok az eladásokhoz?

A kiadón keresztül viszonylag pontosan tudunk mindent követni. Megkapjuk az elszámolásokat. Ez most nem is a pénz miatt érdekes, a lényeg az, hogy a közönség a mai napig áldoz arra, hogy a művész által jóváhagyott formátumokban hallgassa a zenét akár az iTunes-ról, akár a Google Play-ről. Ezeken a csatornákon keresztül mégiscsak kap a zenéhez lemezborítót, és a minőség is az általunk jóváhagyott módon lett konvertálva. Az eladásokba egyébként nem számítanak bele a digitális formátumok… Ha azok is beleszámítanának, már több platinalemezről is beszélnénk.

Egy újabb album felvételénél mennyire veszitek figyelembe a digitális formátumok miatt kialakult technikai igényeket? Befolyásolja ez a hangzásotokat?

Nyilván nagyon komoly technikai fejlődésen mentünk keresztül mióta elkezdtünk zenélni, ezen kívül zenészként, hangszeresként és megszólalásban is lemezről lemezre próbálunk tudatosan fejlődni. Aki például nem látott minket tíz éve élőben fellépni, most biztos rácsodálkozik, hogy a kezdetek óta mennyit fejlődtünk. A hangzás nálunk majdhogynem egy külön zenekari tag, rengeteget dolgozunk rajta. Én különösen hangzásmániás vagyok, fontos milyen dinamikával szólalnak meg egy dalon belül a különböző részek.

A nyári turné után gondolom az album megjelenésével lesztek elfoglalva, milyen terveitek vannak az év második felére, illetve a 2018-ra?

Talán itt elsőként már elmondhatom, hogy lesz egy nagyszabású turné. Nyilván lesz egy budapesti lemezbemutató, de ezen kívül lesz majd négy nagyobb, kiemelt vidéki koncertünk is. A városokat most még nem mondanám el, a Fish! és a Rómeó Vérzik társaságában fogunk fellépni, ezek mind komoly helyszínes, nagytechnikás rendezvények lesznek!