Az Agnostic Front idén ünnepli a Victim In Pain című lemez kiadásának harmincötödik évfordulóját, augusztus 11.-én az esztergomi Sportalsó-ban lehet majd elcsípni a jubileumi turnét. Humel a koncerten kívül a The Godfathers Of Hardcore című film kapcsán kereste fel a zenekar énekesét, Roger Miret-et, aki egy exkluzív bejelentéssel kezdte az interjút.

Hogy vagy Roger?

Nagyon jól, az új lemez felvételén dolgozunk!

A legfontosabb hírrel kezdted!

Nem sokan tudnak róla, már a stúdióban vagyunk, ha minden igaz november 8.-án jön majd ki a lemez Get Loud címmel. Hatalmas érzés!

Kivel dolgoztok az anyagon?

Követjük a már bevált módszert, ugyanaz a felállás, mint a The American Dream Died esetében. Paul Miner és az öcsém dolgoznak velünk a kaliforniai Buzzbomb stúdióban… Nagyon jól éreztük magunkat az előző lemez felvétele során, nem akartunk változtatni. Szerintem még a háttérvokálokat is ugyanazok az arcok éneklik majd fel! A Nuclear Blast adja majd ki a lemezt.

Mikor írtátok meg az anyagot? Az utóbbi hónapokban rengeteget turnéztatok.

Így van, a turnén sikerült összeraknunk a dalokat. Messze lakunk egymástól. Én Arizonában élek, Craig Bostonban, a többiek New York-ban, tehát csak turnézás közben van lehetőségünk együtt tölteni több időt. Egy éven keresztül folyt a dalszerzés, a legutóbbi turnén pedig begyakoroltuk az új anyagot. Szoktunk egymásnak ötleteket küldeni a neten keresztül, de semmi nem hasonlítható a közös zenéléshez. Már vagy négy év telt el a legutóbbi lemez óta, tehát már ideje volt kijönni valami újjal. Nem volt egyszerű időt találni rá.

Milyen témákat várhatunk tőled az új szövegekben?

A zenénk mindig is a társadalmi egyenlőtlenségről szólt, a világpolitikáról, most sem lesz ez másképp. Egy lemez elkészítése előtt próbálok egy témát találni, amit aztán végig követek a szövegekben. Ez most a könyvem lett. A szövegek az abban található sztorikról szóltak. Egy idő után viszont rájöttem, hogy nem ezt a vonalat akarom követni. Ez a The Godfathers of Hardcore című fimünk megjelenésével egy időben történt. Az I Remember című dalunk, amiben Vinnie is énekel, már a The Godfathers Of Hardcore-ban látottak miatt készült. A film és a könyvem megírása miatt újra átéltem a zenekar hőskorát, a nyolcvanas évek első felét, ezek az érzések ott lesznek majd az új dalokban. Egy új Agnostic Front anyagon mindig kivehető a korábbi lemezeink hatása. Ott lesz benne a thrash, a hardcore, visszaköszön majd a Warriors, a The American Dream Died és a Cause For Alarm! Az új lemez borítóját ismét Saun Taggart fogja készíteni, akivel már a Cause for Alarm-on is együtt dolgoztunk, egy nagyon retro borítóval készülünk, tisztán látod majd a Cause For Alarm hatását! Hatalmas lesz!

A Victim In Pain kiadásának harmincötödik évfordulóját ünneplitek majd az augusztusi turnén. A szövegek nagy részét akár ma is írhattad volna.

Igen, azok a szövegek ma is aktuálisak. Sőt, azokhoz a szövegekhez még száz év múlva is lehet majd kapcsolódni. Az a lemez életem egyik legkülönlegesebb korszakában készült. Mai napig a kedvencem. A szövegek megírásának szempontjából a jó helyen voltam a jó időben. A lázadó, fiatal korszakom! Tavaly a United Blood évfordulója miatt turnéztunk, idén a Victim In Pain a soros, ezekre a klasszikus lemezekre mind találsz majd utalást az új dalokban!

Gondolom rengeteget változtál 35 év alatt, milyen érzés ma előadni például egy Blind Justice-t? Változott bármit a véleményed a témáról?

Egyáltalán nem változott. És vicces, hogy pont a Blind Justice-t hoztad fel témának, az új lemezen lesz egy pontos utalás rá: There Is No Justice, Just Us! Ahogy mondtam, ez a kedvence lemezem. Hatalmas lemezgyűjtő vagyok, a mai napig imádom hallgatni. Nem azért, mert a mi lemezünk. Vad, mocskosul szól, teljes káosz az egész, tökéletesen visszahozza bennem azt az érzést és időszakot, amikor készült. És erre nagyon kevés lemez képes.

Mennyire szoktál a hírekből tájékozódni? Illetve milyen szinten politizálsz?

Nézem a híreket, és a politikát is próbálom követni. De ami a legfontosabb, hogy a turnézás miatt a saját szememmel láthatok mindent. Nagyon kiábrándítónak tartom a világ mai helyzetét, ezért próbálom magam egészséges távolságban tartani a politikától. Továbbra is a társadalmi egyenlőtlenséggel és a mindenhol meglévő igazságtalansággal foglalkozom a szövegekben, ezeket a témákat szeretném eljuttatni minél több emberhez! A politikai elit a mai napig szabadon garázdálkodik, próbálok a közvetlen környezetemben tapasztalt társadalmi problémákról írni.

The Godfathers Of Hardcore címmel jelent meg rólatok egy film, amelyben nagyon őszintén és nyíltan beszéltek magatokról. Nem csak a zenekarral kapcsolatban, de a magánéletről is. Gondolom te már hozzá vagy szokva a figyelemhez, mennyire volt egyszerű a családodnak beengedni a kamerát az otthonotokba?

Én mindig is visszahúzódó személyiség voltam… Nem sok embert engedek a magánéletembe. A film kapcsán viszont megállapodtam Ian-nel (Ian McFarland – rendező), hogy teljes mértékben nyitott leszek. A néző akkor tud csak kapcsolódni egy karakterhez, ha érzi, hogy az száz százalékig őszinte. Egyből átjön, ha másnak mutatod magad, ezért próbáltam a lehető legegyszerűbben csakis magamat adni. A könyvem (My Riot: Agnostic Front, Grit, Guts & Glory) megírása során talán ez volt a legnehezebb. Nem másnak írtam, hanem magamnak és a családomnak. Hogy a gyerekeim átélhessék az életem, hogy az ő unokáik, akikkel én már talán személyesen nem találkozhatok, megértsék, milyen utat járt be a családunk Kubától idáig.

Kinek az ötlete volt a film? Mennyire volt bonyolult benneteket meggyőzni az elkészítéséről?

Hogy teljesen őszinte legyek, mi mindent Ian-re hagytunk. Az egyetlen dolog, amit megígértünk, hogy a munka során teljesen őszinték leszünk vele. Soha nem láttam egyetlen kockát sem a filmből egészen a bemutatóig. Nem tudtam semmit a feleségem vagy a lányom interjúiról. Vinnie-vel vagy az öcsémmel sem beszéltünk róla. Csak akkor döbbentem rá, mennyire jó lett, amikor Ian megmutatta a kész anyagot. Nevettünk, örültünk, sírtunk, minden lehetséges érzést kihozott belőlem! Nem csak belőlem, a családomból is! Annyit mondtam Ian-nek, hogy semmin ne változtasson, úgy tökéletes, ahogy van! Magasan az elvárásaim felett teljesített! Ez nem a szokásos fim egy zenekarról, ez egy film rólunk, a hétköznapi emberekről, ahogy a színfalak mögött élünk.

A film végén szó esik a szívproblémádról, amit a forgatás idején fedeztek fel. Sikerült az elmúlt években rájönni, mi okozta a rosszulléted?

Alapvetően jól vagyok. Vezetés közben aggaszt kicsit a dolog. Azóta volt egy hasonló eset a szívemmel, szerencsére lassan haladtunk a forgalomban és a feleségem ott ült mellettem. Átestem még egy kisebb műtéten, fél évente találkozom az orvosommal…

Turnézás közben szoktak problémáid lenni? Nem sok pihenőnapot hagytok magatoknak…

Alapvetően nincs sok pihenés egy turnén… Az augusztusi európai turnén 24 koncertet nyomunk le egy huzamba. Nem szeretjük a pihenőnapokat. Szeretünk játszani, bírjuk az iramot, és egy pihenőnap csak kidobott pénz lenne az ablakon. Az egyetlen hátránya az, hogy betegen is végig kell csinálni a dolgot, nincs idő kifeküdni semmit. Egészen december közepéig koncertezni fogunk, lesz két európai, és három amerikai turnénk.

Mikor kezdtek majd az új lemezről játszani? Gondolom ezeket a koncerteket még a stúdiózás előtt kötöttétek le.

Így van, a lemez megjelenése után Nyugat-Európában és a keleti parton fogunk majd játszani, akkor már új dalokat is. Most rakjuk össze 2020 tavaszára a terveket. A turnék között legalább egy hónapot otthon kell lennem. Aztán jönnek majd a nyári fesztiválok, és az egész kezdődik elölről!

Szerencsére sokat jártok Magyarországon, a kilencvenes évek eleje óta legalább tíz alkalommal koncerteztetek nálunk. Milyen benyomásokat gyűjtöttél az országról az évek során?

Hatalmas a változás és a fejlődés! Mindig is szerettem a kelet-európai országokba utazni, főleg az első európai turnék során. Mindig kicsit veszélyesebb és érdekesebb volt minden! A közönség mindig borzasztóan ki volt éhezve a zenére! Egy ideig azt sem lehetett nyíltan vállani, hogy valaki szereti a zenénket! A környezet aztán évről évre fejlődött, kényelmesebb lett minden. Új benzinkutaknál álltunk meg, a városok egyre inkább kiépültek és szépültek, minden kezdett hasonlítani a nyugaton megszokottakhoz. Remélem ez számotokra is pozitív változás volt! Egy nagyon hasonló utat jártam be én is Kubából indulva!

Ha jól tudom a The Godfathers Of Hardcore befejezésének egy teljesen más forgatókönyve volt, két kubai koncertet terveztetek, amivel a film is foglalkozott volna. Ezek miért nem jöttek össze?

Hatalmas álmom, hogy egyszer visszatérhessek! Minden le volt szervezve. A koncertek, a repülőjegyek, a szállás… Az indulás előtti napon mindenki megkapta a vízumot, kivéve engem, az öcsém és az édesanyám. Emiatt mindent le kellett mondanunk! Mindezt azért, mert 1971 előtt elhagytuk az országot. Hiába beszélnek a nyitásról, a mi esetünk is bizonyítja, hogy ez nem teljesen igaz…

A magyar koncert Facebook oldala

Agnostic Front (USA)
Support:
Don Gatto
PMA – Positive Mental Attitude
CYD

Jegyek:
Early bird: 5750.- (18 Euro)* – Elfogyott!!!
Normal: 6400.- (20 Euro)*
Online innen:
https://www.ticketino.com/en/Event/Agnostic-Front-Sportalso/83740