72 éves korában elhunyt a ZZ Top basszusgitárosa, Dusty Hill. A zenészt álmában érte a halál houstoni otthonában. A TMZ szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a történtek összefüggésben állnak-e azzal, hogy Hillnek nemrég a csípőjével volt gondja, ami miatt arra kényszerült, hogy a zenekar 2021–22-es észak-amerikai turnéját kihagyja.

A ZZ Top pénteken az Illinois állambeli New Lenoxban koncertezett, de Dusty Hill helyett akkor a régi gitártechnikusuk, Elwood Francis játszott, miután Hill a csípőproblémája miatt kénytelen volt visszatérni Texasba, két nappal korábban pedig lemondták az Indiana állambeli Evansville-be meghirdetett koncertet, mert “egészségügyi probléma merült fel a zenekaron belül”. A csapat kevesebb mint két hete kezdte meg az A Celebration With ZZ Top elnevezésű turnéját. A tegnap esti koncert (Simpsonville, Észak-Karolina) is elmaradt.

A SiriusXM munkatársa, Eddie Trunk a Twitter oldalán tette közzé Billy Gibbons sms üzenetét, melyben az áll, hogy: „Dusty Hill a halála előtt azt mondta, hagyja, hogy a show folytatódjon. Tisztelettel, akkor tesszük jól, ha megpróbálunk túljutni ezen, és eleget teszünk a kívánságának”

Egyelőre persze nem tudni, kivel folytathatná Hill posztján a ZZ Top, mindenesetre az augusztusi dátumokat egyelőre még nem törölték, mint ahogy ősszel és 2022-ben is további észak-amerikai bulik várnak rájuk.

Dusty Hill, mint vezető basszusgitáros és másodvokalista, egy évvel az 1969-es megalakulás után csatlakozott a ZZ Top-hoz, rajta kívül az alapító Billy Gibbons és Frank Beard a zenekar tagjai. A banda tagjai pályafutásuk alatt 15 nagylemezt készítettek, emellett megszámlálhatatlan válogatásalbumokat és egy koncertlemezt is kiadtak. 2004-ben a Rock And Roll Hall Of Fame közé választották őket. Bár 2012 óta nem jelentettek meg lemezt, Billy Gibbons nemrégen arról nyilatkozott, hogy már készítik a 16. soralbumot. A ZZ Topot egyébként a leghosszabb ideje eredeti felállással működő zenekarnak tartották.