Bury The Pain címmel június 7-én jelent meg a veterán brit thrasher Xentrix visszatérő albuma. A 80-as évek második felében startolt banda 2013 óta újra aktív, a friss lemezt pedig Andy Sneap producerrel rögzítették, a masztert Russ Russel készítette. A csapat legutóbbi albuma 1996-ban látott napvilágot Scourge címmel. A Xentrix tehát kétségkívül a brit thrash metal-mozgalom egyik legnevesebb bandája. Annak idején megfimlesítették a Ray Parker Jr.-féle Ghostbusters feldolgozását, valamint népszerű, Crimes, For Whose Advantage? és The Order Of Chaos dalaikat, melyeket rendszeresen játszott az MTV Headbangers Ball műsora. Többek közt ennek köszönhetően is: az évtizedek során több mint 500 ezer lemezt adott el a banda világszerte. Épp ezért fura, hogy 25 évet kellett várni egy újabb Xentrix videóklipre, ez az idén megjelent album címadó dalához készült.




A csapat múltja egészen 1986-ig vezethető vissza, amikor Dennis Gasser dobos, Kristian „Stan” Havard gitáros, Chris Astley gitáros/énekes, illetve Paul „Macka” MacKenzie basszusgitáros még Sweet Vengeance-ként hozták létre formációjukat. Pályafutásukat feldolgozások interpretálásával kezdték, mielőtt ráfeküdtek volna saját dalaik komponálására, mi több, Sweet Vengeance néven egy négyszámos, kiadatlan demót is rögzítettek. (Ennek ellenére a magazinoknak és kiadóknak postáztak belőle.) 1987-es Hunger for Death demójuk Xentrix as Sweet Vengeance-ként látott napvilágot, a rá következő évben pedig ténylegesen is felvették a Xentrix nevet.

Élő fellépéseik alkalmával elég komoly feltűnést keltettek maguk körül, így a Roadrunner figyelmét is felhívták magukra, és a kiadó 1989 januárjában le is szerződtette őket. Ugyanabban az évben még rögzítettek egy promót, majd – a Metal Hammer által kiadott Xentrix/The Almighty/Little Angels/Vain 7” EP-t követően – 1989. szeptember 18-án napvilágot látott a britek bemutatkozó albuma, a Shattered Existence. Ezután még jött a For Whose Advantage? (1990) és a Dilute to Taste EP (1991), azonban a ’90-es évek elejének átrendeződött metal zenei klímája és piaca őket is annak rendje és módja szerint kinyírta.

Az 1992-es Kin (amelynek felvezetéseként kihozták a The Order of Chaos single-t) és az 1994-es demót követően megjelentetett Scourge (1996) már senkit nem érdekelt, így 1997-ben bedobták a törölközőt. Az újjáalakulási hullám két ízben érte el őket, az első 2005-2006 közé datálható, míg napjainkban 2013 óta mutatnak aktivitást. Ami a jelent illeti, Dennis Gasser-en és Kristian Havard-on kívül Chris Shires basszusgitáros és Jay Walsh énekes/gitáros alkotja napjaink Xentrix-ét. Tulajdonképpen a francia Listenable látott még bennük fantáziát, így június 7-én a kiadónak köszönhetően került a boltok polcaira a Bury The Pain című Xentrix nagylemez.