Május 13-án, 60 éves korában elhunyt William John Tsamis, a kultikus Warlord gitáros/dalszerzője. A halál pontos okát egyelőre nem tudni. Az 1980-ban alakult csapat főnöke is Tsamis (Lordian Guard) volt, dobosa pedig a Fates Warningból is jól ismert Mark Zonder. A Warlord két ízben is szerepelt a Metal Blade kultikus válogatás-sorozatán, 1982-ben a Metal Massacre II-n, egy évvel később a Metal Massacre III-on. Mivel a banda nem igazán koncertezett, nem tudtak komoly népszerűségre szert tenni, ennek ellenére az 1983-as Deliver Us EP-jük és 1984-es And The Cannons Of Destruction Have Begun… nagylemezük így is kultikusnak számít. Sikertelen próbálkozásaik sorozata, karöltve a koncertek hiányával, morálisan teljesen felőrölte a stagnálásba belefásult csapatot, és 1985-ben végül beszüntették ténykedésüket.

Tsamis a Lordian Windsben, majd a keresztény szellemiségű, epikus metalt játszó Lordian Guardban, Zonder pedig a Fates Warningban folytatta. 1997-ben aztán némileg újra reflektorfénybe került a Warlord, ugyanis a Hammerfall nagy sikerű bemutatkozó lemezén, a Glory To the Brave-en feldolgozta a Child Of The Damned című klasszikust. A két zenekar közti szimpátia odáig vezetett, hogy amikor a 2002-es év Rising Out Of The Ashes címmel egy új Warlord lemezt hozott, a mikrofonnál nem más állt, mint Joacim Cans. Persze nem is a Warlord-ról beszélnénk, ha nem lenne egy kis csavar a történetben: az albumon csupán két új tétel kapott helyet, a többi csupa Lordian Guard- és korai Warlord-dal, újra felvéve. Wackenben is felléptek, méghozzá Joacim Cansszal, a Hammerfall énekesével a mikrofonnál, de nem sokkal később megint szétszéledtek.

Az újabb visszatérésre 2011-ig kellett várni, ezt a 2013-as The Holy Empire album fémjelezte. Az album frontemberi pozíciójára sikerült előkeríteni az egykori Damien King III-at, Rick Anderson-t. Örvendetes módon, a lemez dalainak többsége valóban új, korábban sehol nem hallható szerzemény. A zenekar utoljára 2015-ben adott magáról életjelet, amikor is megjelentették a The Hunt for Damien című lemezt, amelyen ismét egy új énekes mutatkozott be Nicholas Leptos személyében. Az album anyagát – a Warlord legszebb hagyományai szerint – kizárólag régi dalok újra felvett verziói képezik.

Nyugodjék békében!