A veterán finn alternatív / prog-metal banda, a Waltari idén ünnepli fennállása 30. évfordulóját. A híres finn íróról elnevezett Waltari joggal mondható a világ legsokoldalúbb együttesének, mivel zenéjük a teljes metal- és rockzenei stílus-palettát felöleli: az alternatív rocktól kezdve, a punkon, a hip-hopon és technon át, a progresszív, heavy metalon keresztül egészen a death metalig mindenféle műfajt felvonultatnak. Dalaik és többnyire ironikus, de személyes szövegeik nagy részét az énekes, Kärtsy Hatakka szerzi immáron 1986 óta.

A Waltari a kerek évforduló alkalmából egy különleges stúdiólemezzel készült. Lévén idén 30 éves a kultikus debüt-album, a Monk-Punk, ennek apropójából egy meglehetősen sajátos albumot dob piacra a legendás banda. A Waltari felelevenítette illusztris karrierjének legkiemelkedőbb dalait, és (egy vadonatúj dal kíséretében) összegyűjtötte őket a 2021. november 26-án megjelent, 3rd Decade – Anniversary Edition című albumra.

A zenekar neves, világhírű zenészeket is meghívott a régi slágerek újjáélesztésére – köztük van az electro hip-hop sztár Bomfunk MC ́s; a német indusztriális pionír Jürgen Engler (Die Krupps); a Nightwish ey-basszeros-vokalistája, Marco Hietala; a humppa-legenda Eläkeläiset együttes; a Korpiklaani frontembere, Jonne; a The 69 Eyes énekese, Jyrki; maga Mr. Lordi; illetve olyan bandák egyes tagjai, mint a Skyclad, az Amberian Dawn, a Hanoi Rocks, a Negative és a Beast In Black. A különleges album november 26-án jelent meg. Az album megjelenésének napján továbbá nyilvánossá vált a So Fine 2021 című tétel hivatalos videoklipje is. Ebben a dalban és kisfilmben a következő előadók vendégeskednek: Kevin Ridley (Skyclad), Youth Choirs Sykkii, n.u.k.u..
A Waltari első nagylemeze 1988-ban jelent meg. Egy évvel később belépett a bandába a Kreator gitárosa, Sami Yli-Sirniö, akivel elkészült a második album, a ‘Monk-Punk’, ami ahogy a neve is elárulja, főként punk stílusú lemez volt. 1992-ben jelent meg a ‘Torcha!’ című album – ezzel vágott bele a csapat a kísérletezésbe, míg végül olyan zenével álltak elő, ami később egyértelműen a védjegyükké vált. Mindez az 1995-ös ‘Big Bang’ albumon teljesedett ki, amivel hatalmas sikereket értek el világszerte. Ugyanebben az évben csatlakozott hozzájuk Yli-Sirniö utódja, a Children Of Bodom gitárosa, Roope Latvala. Hatakka ekkoriban egy Riku Niemi nevű karmesterrel dolgozott egy klasszikus zenei projekten, aminek a Waltari ötödik stúdiólemeze, a ‘Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony in Deep C’ lett a végeredménye (a címe ennek is eléggé árulkodó). ’97-ben egy progresszívabb, de ugyanakkor elektronikusabb művel állt elő a banda: a ‘Space Avenue’ című korongon ezen felül még az Apocalyptica tagjai is közreműködtek. ’98-ban – megünnepelvén tíz éves munkásságukat – kiadtak egy ‘Decade’ című válogatást.
Egy évvel később Hatakka és csapata egy újabb, metalt klasszikus zenével kombináló projektbe vágott bele: az ‘Evankeliumi’-ból egy színpadi show lett, ami annyiban különbözött a ‘Yeah! Yeah! Die! Die!’-tól, hogy itt a zene mellett balett- és fénytechnikai elemek, valamint operaének is feltűnt. Ez utóbbi az akkoriban még amatőr bandaként működő Nightwish énekesnője, Tarja Turunen nevéhez köthető. Annak ellenére, hogy az ‘Evankeliumi’ (jelentése: evangélium) teljesen új kompozíciókat tartalmazott, az anyag DVD-n megjelent, de CD-n nem. A Waltari mainstream időszaka 2000-re múlt el, a ‘Radium Round’ album megjelenése után. A ‘Channel Nordica’ és 2001-es punk-EP, a ‘Back to Persepolis’ meglehetősen kevés példányban jelent meg, így a rajongók körében ezek a CD-k még most is igazi kuriózumnak számítanak – habár az is igaz, hogy a banda ekkoriban inkább csak a koncertezésből élt meg. Latvalát 2001-ben visszaváltotta Yli-Sirniö, így a 2004-es ‘Rare Species’ lemez már ismét vele készült. Ez az az album, amivel a Waltari ismét bekerült a metal-köztudatba.
Egy évre rá megjelent a ‘Blood Sample’, később pedig az ‘Early Years’ című dupla album-szett, ami a ‘Monk-Punk’ remaszterizált változatát és a ‘Pala Leipää’ válogatást, valamint néhány korábban kiadatlan, ’80-as évekbeli dalt tartalmazott. A 2007-es ‘Release Date’ lemezen az Amorphis akkoriban új énekese, Tomi Joutsen vendégeskedett. A következő anyag, a 2009-es ‘Below Zero’ a Waltari legismertebb single-dalát, az ‘In The Cradle’-t tartalmazta. Ezután egy feldolgozás-lemez vett fel a csapat, ‘Covers All’ címen. Erre rá egy hosszabb szünet következett, de 2015-ben új stúdióalbummal tértek vissza: a ‘You Are Waltari’ február 27-én jelent meg – ennek a vezető single-dala a ‘Digging The Alien’ volt, amihez videoklip is készült. Legutóbb 2020-ban adott ki stúdiólemezt a banda, ‘Global Rock’ címmel.
3rd Decade – Anniversary Edition

01. Merry Go Round (feat. Jürgen Engler)
02. Below Zero 2021 (feat. Marko Hietala)
03. Skyline (Remix by Bomfunk MC’s)
04. Ehtoopuolella (feat. Elakelaiset)
05. So Fine 2021 (feat. Kevin Ridleyand Youth Choirs Sykkii)
06. Step Outside (feat. Angelit)
07. In The Cradle 2021 (feat. Jonne Jarvelaand Jyrki 69)
08. Misty Man 2021 (feat. Niki)
09. Lights On 2021 (feat. Lordi)
10. The Stage 2021 (feat. Tampere All Stars)
11. Helsinki 2021 (feat. April Art)