Vuur névre hallgat az a zenekar, amelyet az ex-The Gathering énekesnője, Anneke Van Giersbergen alapított még tavaly decemberben. Debütáló nagylemezük In This Moment We Are Free – Cities címmel október 20-án jelenik meg, mégpedig az InsideOut gondozásában. Az angyali hangú Anneke olyan társakat hívott segítségül a banda megalakulásához, mint Ed Warby dobos (Hail Of Bullets, Ayreon, Gorefest), Jord Otto gitáros (My Propane, ReVamp), Ferry Duijsens gitáros, Johan Van Stratum basszer (Stream Of Passion) és Marcela Bovio énekesnő (Stream Of Passion). A csapattól elsőként a Days Go By – London című dalt ismerhettük meg, amely az 1666-os nagy londoni tűzvészről emlékezik meg, most pedig egy alapos előzetessel ismerkedhetsz meg, azaz belehallgathatsz az összes nótába.

Anneke 2016 elején döntött úgy, kettéválasztja zenei karrierjét: egyrészről folytatja fokos-akusztikus szóló-projektjét; másrészt pedig belevág egy keményebb, prog-metalosabb irányba. Ez utóbbi a Vuur nevet viseli (hollandul ez a ‘tűz’ és a ‘szenvedély’ szavak megfelelője). Az énekesnő elhatározta, hogy egy darabig szünetelteti szóló-karrierjét, és 2017-ben kizárólag a Vuur zenekarra koncentrál. A banda felállása javarészt a The Gentle Storm turné-csapatának tagjaiból tevődik össze.

Nemrég bejelentették a VUUR első koncertjeit, valamint a banda első turnéját, amit az Epica előzenekaraként bonyolítanak le november folyamán; alább pedig is betekintést nyerhetünk a banda októberben megjelenő debüt-albumának munkálataiba is, amit a hollandiai Rijen-beli Sandlane stúdióban végeztek:

 

November
9 – Klub Studio – Krakkó, Lengyelország
12 – Kesselhaus – Berlin, Németország
13 – Markthalle – Hamburg, Németország
14 – Essigfabrik – Köln, Németország
15 – La BAM – Metz, Franciaország
17 – Stereolux – Nantes, Franciaország
18 – Krakatoa – Bordeaux, Franciaország
25 – Le Moulin – Marseille, Franciaország
26 – Le Transbordeur – Lyon, Franciaország
29 – Bakcstage Werk – München, Németország

December
3 – L’Aeronef – Lille, Franciaország

Vuur – In This Moment We Are Free – Cities
(Október 20 – InsideOut)

01. My Champion – Berlin
02. Time – Rotterdam
03. The Martyr and the Saint – Beirut
04. The Fire – San Francisco
05. Freedom – Rio
06. Days Go By – London
07. Sail Away – Santiago
08. Valley of Diamonds – Mexico City
09. Your Glorious Light Will Shine – Helsinki
10. Save Me – Istanbul
11. Reunite! – Paris