„Az első hét nap után, mindig jön egy nyolcadik.”

Bemutatni gondolom nem kell hazánk egyik legrégebbi heavy metal zenekarát de ha mégis van olyan rocker, aki nincs képben…annak egy kis infoval segítek:
Az Úr 1990. évében alakultak úgy, hogy az alapító tagok maguk mögött hagyták akkori legnépszerűbb zenekaraikat (POKOLGÉP, OSSIAN, VARGA MIKLÓS BAND) és létrehozták „gyermeküket” az OMEN-t.
A zenekar nevét a két éve fiatalon elhunyt gitárművész (BIKINI, OMEN) Daczi Zsolt találta ki. A szövegíró pedig az a Horváth Attila lett, aki azelőtt a legendás Piramis és Korál dalszövegeiről volt közismert. Az akkori monopolhelyzetben lévő Hungaroton azonnal lemezszerződést kötött a frissen alakult ígéretes bandával és a Feketében c. első album elindította az OMEN sikerét. (Csak csendben jegyzem meg, hogy az akkor még bakeliten megjelent lemezből majdnem harminc ezer darab fogyott el igen rövid időn belül.) Azután jött az országos és nagysikerű turné, amin előzenekar mindvégig az éppen akkortájt megalakult Akela volt.

Az OMEN zenekar így közel 20 évvel az indulás után is jelen van a hazai metalpalettán öt látható és egy állandó lélekbeli taggal, aki nem más mint az örökös 6. tag, Daczi Zsolt gitáros.
Aki ennél is többet szeretne megtudni, látogasson el a zenekar hivatalos oldalára!

http://www.omen.hu

Országszerte azt susogták rockberkekben hogy valami változás történt az Omen háza táján. Erről kérdeztem többek között a rockzenekar Vezérét, Nagyfi László gitárost.

M.A: – Szia Laci! Az OMEN-nél soha nem mentek símán a dolgok, mindig volt történés. Nagyon ne menjünk bele a múltba hiszen a ma a leglényegesebb de röviden elmondanád az olvasóknak hogy mindössze két év alatt mi minden jó és rossz történt bandán belül?

N.L: – Hello, Angel!
Te is tudod, sok jó sajnos nem történt…
Tudod, ha az ember elveszíti az egyik legjobb barátját, zenésztársát… hát az földbedöngöl. 2007 augusztusában elment Bendegúz testvérünk… Amin keresztülment, azt az ember nem kívánja a legádázabb ellenségének sem. Kemény napjai voltak a betegsége miatt szegénynek és mégis olyan iszonyat hihetetlen erő volt benne, brutál élniakarás… ami csodálatra méltó. Lemezt írtunk Zsolttal, felvettük, koncerteztünk… már amíg bírta. Még abban is segített hogy kiválassza azt a gitárost aki helyettesítette Őt… aztán a betegség végleg legyőzte…
Annyi jó talán mégis történt, hogy megírtuk A hetedik nap c. lemezanyagot amire Ő is nagyon büszke volt és amit magam is úgy érzek hogy elég jól sikerült.

M.A: – Méghogy elég jól sikerült?
A Hetedik Nap az egyik legbrutálisabb és véleményem szerint a legjobb hazai power metal lemez lett Gubás Tibor énekessel, mégsem játszottátok teljes egészében a lemezt soha a koncerteken. Megtudhatnánk miért?

N.L: – Ennek egyszerű oka van: Egy koncert 80-90 percből áll, ebbe elég nehéz belesűríteni a régi és az újabb dalokból annyit, hogy eljátszhassunk mindent ami a közönségnek is, és nekünk is tetszik. Így aztán szelektálni kényszerül minden olyan zenekar, akinek 8-10, vagy még több lemeze van. Gondolj bele: kb. 100 nótából rakj össze egy 18-20 nótából álló koncertprogramot!

M.A: – Ez mondjuk igaz,erre nem is gondoltam.
Térjünk rá az ÚJ TOROK-ra 🙂
Személyesen is jelen voltam a májusi énekes meghallgatáson ahol szinte biztos voltam abban hogy a sok reményteli jelentkező közül Koroknai Árpád kerül ki győztesen. Most hogy már próbáltok vele ,hogy érzed illetve hogy érzitek…menni fognak neki a Kalapács korszak és Gubás korszak nótái is?Két teljesen más éneklési stílust követelnek meg tőle a dalok.

N.L: – Kori egy nagyon tehetséges srác, úgy látom-hallom, hogy simán veszi az „akadályt”, nem féltem Őt. Neki a saját stílusában kell énekelnie, sőt arra bíztatom, hogy formálja a saját egyéniségéhez a dalokat, persze nyilván nem a dallamot, hanem a stílust. A lényeg, hogy ne akarjon másra hasonlítani, – az tévút.

M.A: – Akik igazán ismernek, tudják hogy szubjektív véleményem a hazai közönségről az hogy igen sokban eltér a határon túliaktól. Mert amíg mondjuk külföldön minden további nélkül elmegy egy énekes és természetesen jön helyére másik… és a banda halad tovább a bevált úton és a közönség el is fogadja az új frontembert, idehaza ez elképzelhetetlen. Pld. Kalapács Józsi után bárki is jött mind el lett meszelve (ki okkal 🙂 ki ok nélkül)…hiszen „nem olyan a hangja mint a Kalapácsnak!”
Erre szoktam én azt mondani, hogy „persze hogy nem olyan, hiszen Ő nem a Kalapács Józsi.” 🙂
Tartasz-e attól hogy megismétlődik a szokásos és sajnos menetrendszerű új énekes fikázása?

N.L: – Nem kell attól tartani, jön az magától…:)
De komolyra fordítva a szót, az eddigi reakciók nagytöbbségében jók, legtöbben drukkolnak, amit ezúton is köszönök a barátainknak.

M.A: – Az hogy ki mennyire jó énekes, az egy dolog de egy bandában családiasnak mi több testvériesnek kell lennie a kapcsolatnak. Nevezhetjük Kori-t mostantól „családtag”-nak?

N.L: – Az első próba után családtag lett. Ő egy közvetlen, szerény, de határozott arc, hamar beilleszkedett közénk, jó vele próbálni, jól nyomja az Omen dalokat (régieket és újakat egyaránt!) és remélem jók lesznek a koncertek is. Debrecen város szép szülötte Ő, így egy kicsit macerás összeszervezni egy próbát, de keményen vason (motorral) érkezik, és már mehet is a metál! 🙂

M.A: – Azt hallottam, hogy egyik korábbi próbátokon, ami nem sokkal az új énekes kiválasztása után volt, megtisztelt benneteket látogatásával a Hammerworld két oszlopos tagja. Ez azt sugallja számomra, hogy jön végre az új OMEN lemez. Ha igen, mikorra várható?
Vannak-e már új dalok? Mi lesz a zenei irányvonal? Marad a régi, jól bevált power metal vagy alakultok a ma éppen aktuális divathoz?

N.L: – A különböző divatirányzatokat mindig is nagyívben leszartam. Jó nekem ez a „kis” power metal…és ez marad is. Jelenleg a szeptemberi Wigwam koncertre készülünk, ahol egy csomó olyan régi dalt is betettünk a programba, amit a közönség szavazott meg a honlapunkon. Persze …vannak már új ötleteink is, remélhetőleg még az idén elkészülünk az új anyaggal, és akkor jöhet a vadiúj OMEN album!

omeninterju

M.A: – Idén szeptember tehát a visszatérés hónapja számotokra. Egészen pontosan emlékszem a dátumra, hiszen el fogok menni a koncertre, hogy szeptember 25-e Wigwam, Budapest! Ráadásul az egyik egykori alapító tag is jelen lesz zenekarával, a KALAPÁCS Józsi. Nem beszélve az AKELA frontember és kiváló dalszövegíró Katona „Főnök” Laci-ról aki szintén ott lesz… Mit várhat a nézősereg a megvásárolt jegyéért cserébe? Készültök nagyon? Melyik Omen-éra dalai fognak dominálni leginkább?

N.L: – A kezdetektől napjainkig játszunk dalokat, csak sikerüljön „újratanulni” őket…:) Ahogy mondod, Bivi, és Főnök is ott lesz. Ki tudja, talán beszállnak a méltán híres Omen-vokált erősíteni! 🙂
M.A: – Sokan úgy gondolják manapság, hogy nyakába akaszt az ember egy gitárt, felvesz egy polot, tornacsukát meg egy vállalkozói bőrnacit…és “mehet a metál” 🙂 Mennyire fontos az OMEN számára a hagyományos és hiteles heavy metal színpadi kinézet? Marad a bőr nálatok?

N.L: – Szerencsés a helyzet, mert hétköznap is olyan cuccban járunk, ami – mondjuk úgy – metálos, rockos, persze szeretjük a jó bőröket is…:)

M.A: – Jövőre, 2010-ben 20. születésnapját ünnepli a zenekarod. Terveztek-e valami különleges szülinapi bulit ennek alkalmából?

N.L: – 🙂 Az az igazság, hogy vannak már tervek és ötletek, de még konkrét választ nem tudok most mondani. Amint tudok konkrét dolgot, szólok!

M.A: – Ha arra gondolok hogy mennyi mindennel kell foglalkoznod a napjaidban (család, zenekar, hangszerbolt), megemlítem hogy talán az ország legszebb és legjobban felszerelt hangszerüzletének (GITÁRCENTRUM) tulajdonosa vagy, mindig a Visszük a súlyt c. nótátok jut eszembe. Öreg rocker nem vén rocker 🙂 Te már jó ideje viszed a súlyokat, hogy bírod energiával?

N.L: – Először is, köszi a dicséretet. Ezzel a hangszerbolttal gyermekkori álmom valósult meg. Tudod, 30 évvel ezelőtt…amikor jött valamelyik boltba egy valamire való hangszer, és szaladtunk közelről megnézni, persze lóvénk sosem volt megvenni, de jó volt látni… Most meg üldögélhetek a saját több száz gitárom között, és bármelyiket bármikor a kezembe vehetem…:) Bejönnek a zenészhaverok, gitáros palánták, a jövő reménységei. Jó a hangulat, mindig szól a zene, Szupermen gitártoktat… Ez a „Metal Mennyország”, mi kellhet még? A súllyal meg az van, hogy ránk van testálva, és vinni, hordani kell mindhalálig! Pontosan ahogy Horváth Attila dalszövegíró, drága barátom megírta!

M.A: – Köszönöm a rövid interjút és végezetül mit üzennél a cikket olvasó magyar rockereknek?

N.L: – Áldás, békesség!…meg METAAAAAAL!
Találkozunk a Wigwam-ban szeptemberben!

Készítette: Metal Angel