Az Unplugged Pressure duót 2014-ben alapította Szabó Gergely “Szög” billentyűs (Dalriada, Mandara) és Bátky Zoltán “BZ” (At Night I Fly, Wall Of Sleep, stb.) énekes-gitáros azért, hogy az egyik legfontosabb zenei inspirációjuknak számító Queen zenéjét rendhagyó módon, akusztikusan, lecsupaszítva tolmácsolják. A duó most egy otthon rögzített videósorozat keretében mutatja be a legendás zenekar dalait.

Unplugged Pressure – I Want It All (3. rész)




Bátky Zoltán “BZ”:
“Két fontos célja volt a duó létrejöttének. Egyrészt olyan dalokat is el akartunk játszani, amelyek sokak számára ismeretlenek, hiszen nem a Queen egyértelmű slágerei és himnuszai. Még a rajongók egy része is a Radio Gagával és az I Want To Break Free-vel azonosítja a zenekart, pedig a hetvenes évek progresszív irányvonalából kiindulva gyakorlatilag minden létező stílust játszottak és egybeolvasztottak a metaltól a swingen és a vaudeville-en át a funkig és a szimfonikus hatásokig. Másik célunk pedig az volt, hogy a szokásos tribute zenekaros túlzások, tehát műbajusz és pózok nélkül egy igazán intim formában tudjuk tolmácsolni ezeket a dalokat. A koncertjeink a különlegességek speciális átiratai mellett amolyan storyteller-jellegű, interaktív események, amelyeken szinte együtt zenélünk, éneklünk a közönséggel, néha elmesélve a Queen kevéssé ismert tényeit és történeteit, de akár kapcsolódó személyes emlékeket, vicces sztorikat is.”

Szabó Gergely “Szög”:
“Már a születésem előtt 9 hónappal Queen-rajongó voltam… Emlékszem, ovis koromban az akkori friss klipes dalaik (Miracle, Breakthru, Invisible Man, Innuendo, I’m Going Sligtly Mad stb.) egyedisége teljesen magával ragadott, és habár szervezett formában nem, otthon mindig próbálkoztam a számaik eljátszásával. BZ régebben énekelt Queen tribute zenekarban, de akart valami mást, én meg eleve szerettem volna a nagy metalkodások közepette egy kis levegőt venni, így kézenfekvőnek tűnt, hogy megcsináljuk e projektet. Zenei sokszínűségükhöz, legfőképp a jazz/swing vonalhoz igen jól passzolnak a hazai klubok és pub-ok, ahol családias hangulatban játszunk barátoknak, Queen-rajongóknak vagy annak, aki épp betéved, sőt, néha a tanítványaim is lenéznek a szülőkkel együtt. Amúgy nem kis próbatétel a végletekig kimunkált, sűrűn hangszerelt, többnyire bonyolult hangzatokkal operáló és szokatlan akkordmenetekkel teletűzdelt zenéjüket 2 fős “unplugged”-ra átformálni, de hát ez van… Élvezzük csinálni!

Mivel sajnos jó ideig nem várhatóak fellépések, ezért addig is ezekkel az otthon rögzített felvételekkel szeretnénk kedveskedni mindenkinek. Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra! God Save The Queen!”

Unplugged Pressure – White Queen (1. rész)




Unplugged Pressure – Tear It Up (2. rész)